Letališče na Brniku po privatizaciji cveti, mediji pa pri poročanju o njem vse pogosteje pozabljajo, da je imenovano po dr. Jožetu Pučniku!

Letališče Jožeta Pučnika Ljubljana (Foto: Daniel Novakovic/STA)

Niso se uresničile črne napovedi slovenskih levičarjev, s katerimi so leta strašili pred privatizacijo družbe, ki se je takrat imenovala Aerodrom Ljubljana. Letališče Jožeta Pučnika Ljubljana je danes namreč priča vse večjemu prometu, družba Fraport Slovenija pa bo zgradila tudi nov potniški terminal, ki bo predvidoma predan v uporabo do poletja leta 2021. Ob tem v oči bode, da mediji pri poročanju o dogajanju v zvezi z letališčem pozabljajo na dr. Jožeta Pučnika, enega najzaslužnejših za osamosvojitev naše države, po katerem se letališče imenuje!

Letališče Jožeta Pučnika Ljubljana, s katerim upravlja družba Fraport Slovenija, beleži vse več prometa. Tako so v prvem polletju zabeležili skoraj 860 tisoč potnikov, kar je 3,4 odstotka več kot v enakem obdobju lani, do konca julija pa so zabeležili že 1,07 milijona potnikov, kar glede na enako obdobje lanskega leta predstavlja porast v višini 3,5 odstotka. Tako se nadaljuje trend rasti števila potnikov, v celotnem lanskem letu so namreč zabeležili 1.812.411 potnikov, kar je 7,3 odstotka več kot leta 2017, ko so zabeležili 1.688.558 potnikov. Takrat je rast v primerjavi z letom 2016 predstavljala kar 22,7 odstotka.

Rezultati družbe Fraport Slovenija nekoliko slabši, matična družba pa izboljšala rezultate
Kot poroča STA, je družba Fraport Slovenija v prvem polletju letošnjega leta dosegla 2,6 milijona evrov čistega dobička, kar je 16,1 odstotka manj kot v enakem obdobju lansko leto. Takšen rezultat so dosegli pri 22,6 milijona evrov prihodkov, ki so se v primerjavi z lanskim letom povišali za 2,7 odstotka. Je pa rezultate izboljšala matična družba Fraport, ki je v prvem letošnjem polletju dosegla EBITDA (dobiček pred davki, obrestmi, depreciacijo in amortizacijo) v višini 551,5 milijona evrov, kar predstavlja 10,9-odstotno rast v primerjavi z enakim obdobjem lani. Tako se niso uresničile črne napovedi slovenskih levičarjev ob privatizaciji družbe, ki se je takrat imenovala Aerodrom Ljubljana. Marsikdo je ob tem dobil občutek, da bo novi lastnik iz tujine letališče dobesedno razmontiral in ga nekam odpeljal!

Začetek gradnje novega terminala na Letališču Jožeta Pučnika Ljubljana. (Foto: Fraport Slovenija)

Mainstream mediji vse bolj pozabljajo, da se letališče imenuje po dr. Jožetu Pučniku
Pretežno levo usmerjeni mainstream mediji sicer v zadnjem času vse bolj pozabljajo, da se ljubljansko oziroma brniško letališče uradno imenuje Letališče Jožeta Pučnika Ljubljana. Če se poroča o družbi, ki z letališčem upravlja, se seveda razume, da bodo pri poročanju uporabili uradno ime družbe, a tudi v večini drugih primerov se pogosteje pojavljata izraza “ljubljansko letališče” ali pa “brniško letališče”. S tem izražamo nespoštovanje dr. Jožetu Pučniku, ki je eden najbolj zaslužnih za slovensko osamosvojitev. Pučnik je namreč leta 1989 postal predsednik Demokratične opozicije Slovenije (Demos), ki so jo sestavljale nekomunistične stranke in ki je aprila 1990 dosegla zmago na prvih svobodnih in večstrankarskih volitvah. Pri tem je potrebno pripomniti, da je prav vladna koalicija Demos zaslužna za osamosvojitev Slovenije, demokratizacijo institucij in pravnega sistema, kar priča o njeni izjemni pomembnosti.

Foto: Muzej novejše zgodovine

Na letališču so že začeli z gradnjo novega terminala
Pred kratkim se je na Letališču Jožeta Pučnika Ljubljana pričela gradnja novega terminala, s katerim bodo odpravljena ozka grla obstoječe infrastrukture. Sedanji potniški terminal bo tudi po odprtju novega s preureditvami in obnovo ostal v funkciji. Dodano mu bo 10.000 m² novih površin, vključno z novo odhodno halo, 14 prijavnimi okenci (skupaj jih bo 22), petimi linijami za varnostne preglede, v prvi fazi dvema trakovoma za prevzem prtljage, novo sortirnico prtljage, veliko brezcarinsko trgovino in novim poslovnim salonom ter tudi s prenovljeno gostinsko ponudbo in promocijskimi površinami. Zmogljivost bo s 500 povečana na 1.250 potnikov na uro.

Novi terminal na Letališču Jožeta Pučnika Ljubljana. (Foto: Fraport Slovenija)

Zasnova zunanje ureditve pred terminalom predvideva zelene površine, prostorno parkirišče za kratkoročno ustavljanje ter zadostno število parkirnih mest za taksije, shuttle in avtobuse. Razširjeni novi del bo s povezovalnim hodnikom funkcionalno povezan z obstoječimi površinami in bo predvidoma dan v uporabo do poletja 2021.

 

Novi terminal na Letališču Jožeta Pučnika Ljubljana. (Foto: Fraport Slovenija)

Rok Krajnc

 • soc

  Prva stvar, ki jo bo naredil že izbrani naslednik Velikega brata / Zlobnega palčka, ko končno vsaj dve desetletji prepozno pride Matilda, bo preimenovanje brniškega letališča v Letališče Milana Kučana Ljubljana. Danes ni več potrebe po igranju skrivalnic.

  • yoni 269

   Samo ko Adria propade, pa bo zares zacvetel, a ne ? Kaj pa če ma Janez namen ustanoviti PADALSKO šolo?

   • Ehnaton

    Na vodenje in poslovanje Adrie so imele skoraj ves čas samostojne Slovenije odločilen vpliv leve politike, ki so za tako stanje v Adrii tudi najbolj odgovorne. Tako, da je tlačenje Janeza v to šlamastiko povsem odveč. Sicer pa si verjetno mislil Janeza Kocijančiča, potem imaš čisto prav.

    • yoni 269

     Dobr ti veš kateri Janez je padalec, tisti ki je na plačilni listi tujcev.

     • ehnaton

      Si se pa ujezil povsem brez potrebe. Tudi Letališče dr.Jožeta Pučnika je na “plačilni listi” tujcev in mu gre prav dobro. Dosti boljše, kot tistim, za katere skrbi SDH, ali pa tistim, ki so jih na svojo plačilno listo dobili tranzicijski lastniki.

     • yoni 269

      Ja vidimo, Adria, Helios, Mercator. Pač bomo zadovoljni konjarji, tujci bodo pa kralji, a ne. ČE npr. tiskar Jože Blaznik ne bi bil Slovenec bi se slovenska kultura lahko uklonila nemški in ti bi imel že nemško plačo, če ti je to cilj. Nekateri pa smo raje kot dobro plačani hlapci svobodbni.

     • ehnaton

      No, tu pa vidim, da nekaj zgodovine le poznaš, če le hočeš. Kar nedvomno pomeni, da imaš predvsem ideološke predsodke. Ne vem sicer zakaj ti ni všeč bivša kraljevina Jugoslavija iz članka o prispevku ustavnega sodnika dr.Šturma ki jo primerjaš s PInochejevim režimom ( kakšna nebuloza), ti pa predlagam, da zavržeš stare učbenike iz SFRJ, ker so neuporabni. Hkrati ti svetujem, da vzameš v roke novejše, prav tako izdane pod SD-jevimi šolskimi ministri, ki ne potvarjajo več tako zelo zgodovine, zanesljivo vsaj tiste ne, ki se ne tiče NOB. Lahko pa greš pa tudi na Wikipedijo. Kar se pa tiče firm, ki jih omenjaš. Kdo jih je že prodal ter dajal na sezname in kdo je zavlačeval s prodajo firm, ki bi bile v vsakem primeru prodane in s tem povzročil še dodatno škodo.Težko je pa komentirati tvojo teorijo o propadu slovenske kulture, če tiskar Blaznik ne bi bil Slovenec Sam sem bolj v strahu za njen obstoj danes, ko zanjo skrbijo subvencionirani kulturniki pa je to tema za kdaj drugič. Tudi tega ne vem o kakšni svobodi govoriš. Če si tako slabo plačan, kot je precej Slovencev, svobode ni. Res imaš ideološke predsodke.

     • Wizeman

      Tako zelo dobro mu gre, da bo kmalu podoben Letališču Edvarda Rusjana….

 • Sfrj

  Ne pozabljajo ampak namenoma izpustijo ime Jožeta Pučnika.

 • Bogaboječ

  Za leve fašiste samostojna Slovenija nikoli ni bila intimna opcija.

 • Bogaboječ

  Polovica slovenskih levih fašistov danes navija za Stalina, druga polovica pa za Tita. Skrajna Bolivarska Levica bi pa kar Madura.

 • Silos

  Letališče Jožeta Pučnika je čisto dovolj brez Ljubljana saj ni v Ljubljani!!!

  • Perkele

   Je ljubljansko, v Lj pa ni zaradi megle.

   • Silos

    Je Kranjsko ali gorenjsko ali Slovensko Lj. pa nikakor !

    • Wizeman

     Aeorodrom Ljubljana.

 • Bogaboječ

  Čudno, da se levi fašisti še niso spomnili, da bi letališče Jožeta Pučnika preimenovali v letališče Josipa Broza in letališče Edvarda Rusjana v letališče Borisa Kidriča. Edvard Kardelj, Stane Dolanc, Milan Kučan, Ivan Serpentinšek, Boris Kraigher in Mitja Ribičič so pa prva rezerva, če bo treba.

  • samotoje

   Ne bo šlo. Letališče je, hvalabogu, v zasebni lasti.

   • Bogaboječ

    Spet nacionalizirati, pa bo. V upravo pa imenovati Luko Mesca in Miho Kordiša.

   • Stric iz ozadja

    Da, ampak gre po 86. clenu zakona o letalstvu za infrastrukturo drzavnega pomena, tako da si ze lahko kaj zmislijo. Tudi zdajsnje poimenovanje je posledica sklepa vlade.

   • hle

    Še vedno je v državni lasti samo država je druga

  • Sfrj

   Ne bi bilo čisto nič narobe, tudi če bi se imenovalo po Titu ali Kidriču

 • samotoje

  Kamniški pisun, avtor peticije proti poimenovanju kamniške knjižnice po Francetu Balantiču, dosledno piše kamniška knjižnica ali kaj podobnega. Fantka s končano osnovno šolo pač boli, ker bo vedno le marginalen pisun. Pri letališču gre za podobno stvar. Kako naj majcen pisun zapiše ime Dr. Jožeta Pučnika, ne da bi se ob tem vsaj malce zavedel svoje ponižujoče majhnosti?

  • pajot

   odlično.

   • tomven

    Res, vrhunsko! Bravo

 • freedomfighter

  Odlicno…tako se vodi stvari v privatnih rokah

 • Ehnaton

  Čisto brez ideološkega diskurza, ki mu v zvezi s poimenovanjem letališča Jožeta Pučnika z ljubljanskim, ali brniškim letališčem očitno podlegajo naši dominantni mediji, je mogoče tudi na tem primeru ugotoviti nenormalnost te države. Povsod v svetu ni nikakršne dileme o tem, kako se v posameznih primerih poimenuje letališča, ki imajo, tako kot pri nas ime po znani javni osebi. Seveda tudi ni nobenega dvoma o tem, kako moteče je to ime za celotno tranzicijsko nomenklaturo, ki če drugega ne, poskuša vnašati razdor med pristaši desnice s tem, da razglaša, kako je pri nadaljevanju politične dediščine po Jožetu Pučniku Janševa SDS “skrenula sa puta”.

 • antimur

  Pučnik je za kučaniste kot za vampirje križ.

  • opazovalec

   Saj jo v SDS nič bolje ne odnese. On je bil social demokrat, SDS je pa dandanes na povsem drugem polu!

   • ZatonMesecnikov

    V razmerah, ko ima družba same levičarske stranke in je zmerna sredina za njih Ultra desnica, je tudi socialdemokrat desničar.

    konec koncev je kominterna leta 1930 vse Socialdemokratske stranke razvrstila na desnico.

    • Wizeman

     Poznaš mogoče družbo, ki ima same levičarske stranke in zmerno sredino?

     • ZatonMesecnikov

      Ne, se pa slovenska dela, da to ima….

  • yoni 269

   A je Pučnik zaupal Janezu?

 • Morten Ster

  Jutri priletim na Pučnika……Tale Pučnik je eden slabših v bližnji okolici….
  Ane, kako “lepo” zveni ime politika v gostilniški debati. Zame je bil, je in bo Brnik. Lazje pljuvam po Brniku, kot po Pučniku.

  • ZatonMesecnikov

   Tudi v nišu ne rečejo, da bodo prileteli na Konstantina Velikega. Ali pa v Münchnu na Franza josepha Straussa.

   • hle

    V Beogradu vsi rečejo Nikole Tesle ker je to ime na katerega je ponosen cel narod in jih politično ne deli takšno ime bi morali dati tudi Brniškemu letališču pa so tisto ki bi bilo zanj najbolj primerno namenili propadlemu letališču v Mariboru Brniškemu pa namenili ime politika ki razdvaja narod predvsem zato ker kot politik niti ni bil pretirano uspešen

    • Zombi Gartner

     Letališče Latoja.
     Ona ni nikoli delila ljudi na leve in desne.

    • ZatonMesecnikov

     Se strinjam. naj umaknejo “nevtralno poimenovanje” kardeljeve ploščadi, kidričevega spomenika, trg revolucije, potem se pa lahko pogovarjamo o Pučniku.

     Ali ti pa pač ne ustreza, ker je bil komunistični disident…

     • hle

      Tudi o tem bi se morali pogovarjat ampak z namenom kako poenotit narod ne kako ga deliti žal je sds na tem izpitu padla

     • ZatonMesecnikov

      Na oblasti je opcija, ki 70 let deli narod. Ampak kriva je pa opozicija, ki to pove. In ga s tem domnevno deli….

     • hle

      Pa še naslednjih 70 bo isto ali pa še slabše

     • ZatonMesecnikov

      Ampak kriva je opozicija. Ker se ne strinja s Pozicijo…

     • hle

      Kriva je zato ker se zaletje kot kavka v zmrznen drek ljudem pa to že počasi preseda

     • ZatonMesecnikov

      praviš naj vsi slavimo Dražgoše, pa osankarico pa prihod komunistov na oblast kot “Osboboditev”, pa bomo enotni…

 • Perkele

  V oči bode predvsem to, da imajo sosednja letališča 2 mesto rast, na LJLJ pa se hvalijo z okoli 5 % rastjo.

  • ZatonMesecnikov

   Pač posledica 50 letnega objema “naših”. Iz topolinota ne moreš izstisniti moči bavarca….

 • opazovalec

  In največja nenavadnost, vodstvo je pa isto!

  • ZatonMesecnikov

   Ni stričkov. Ti stiskajo in cuzajo podjetje….

 • Stric iz ozadja

  Zakaj ste pa potem v naslovu uporabili “Letalisce na Brniku” in ne Letalisce Jozeta Pucnika?

 • ZatonMesecnikov

  ko se podjetje izvije iz tesnega objema “naših”, zadiha s polnimi pljuči….

  • Stric iz ozadja

   Ali pa postane Adria oz. Mercator.

   • ZatonMesecnikov

    Vprašanje, če se balkanec ne polasti podjetij. v tem primeru imaš prav.

    Če bi nemcu šenkal leta 1991 TAM, bi danes tam obratovala druga škoda. Ampak ne, vi niste hoteli Švabe. Vi ste hoteli “naše” in pa Balkance…

 • Ivancek

  Desni kolaboranti (po njihovo »domovinoljubi«) bi letališče predali Nemcem v upravljanje že leta 1943,
  žal pa so ga komunisti zgradili šele 20 let kasneje.
  Še sreča, da smo imeli nekoč na oblasti komuniste, da sedaj lahko desni kolaboranti in narodni izdajalci,
  ki niso zgradili nikoli popolnoma ničesar, lahko sedaj sanjajo, kaj vse bodo prodali, ko pridejo na ablast.
  Sreča je v preprostem dejstvu, da o oblasti lahko gojijo le mokre sanje.

  • Imperial Commando

   Resno, pojdi k zdravniku, še pri članku o letališču sanjaš o domobrancih, vi levi fašisti ste vsi po vrsti psihični bolniki.

 • Olga101

  Jože Pučnik je bil osebni Hitlerjev pilot, zato pa se letališče imenuje po njem!

  • Stric iz ozadja

   Seveda fejk Olga, Pucnik je bil tako nadarjen da je pri 10-ih letih vozil letalo. In to za Dolfeja

 • Dr. E.K.

  Jebe se švabom za nesposobne komunjare … na njihovem dvorišču služijo … in to na pošten način.
  Šus u glavo.

 • Tedo Medo

  Jože Pučnik je bil Janšev kolega, zato je Janša imenoval letališče po njem. Ne kvasiti neumnosti, da je letališče boljše z novim imenom. Adria Airways propada, kvaliteta kontrole tovora na letališču je kot v Bosni.

  • Imperial Commando

   Adria airways je svoja družba in z letališčem in njegovim poslovanjem nima NIČ. Jasno?

 • montyamp

  Pučnik in Drnovšek sta pre-hitro odšla .
  Namesto Krambergerja bi Matilda morala vzeti žveplenega murglosrbskega pritlikavca , da ne bi trebalo Slovencem danes bežati v tujino .
  Če hočete da letališče crkne , ga poimenujte po žveplenem izdajalcu slovenskega naroda .

 • Hribouc

  Well done.
  Prmejduš, lepš bi blo, da je slovensko, ampak rdečuhi niso imel pojma.
  Franta je znal z Nemci, samo če jih je blo 12.000 proti 450 !

  Recepta pa kako razviti lepo letališče v uspešen posel pa ne!
  Sevede, Švabov je blo premau, pićke!

 • xtc

  Nauk zgodbe?
  Iz firm v državni lasti ,ki jih sprivatiziraš,zbrcaš komuniste-socialiste-anarhiste in njih rođake,do 3 ali4 tega kolena in zadeva cveti in dela dobiček.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!