fbpx

Ljudje v tujino odhajajo v iskanju dostojnega zaslužka, lastna država pa jih za to kaznuje

V petek je v Dravogradu potekala okrogla miza o delavcih migrantih, o izzivih, s katerimi se soočajo prebivalci obmejnih krajev Slovenije, ki si kruh služijo v tujini. Svoj pogled in rešitve sta predstavila evropska poslanka in predsednica Odbora za socialne zadeve pri Slovenski demokratski stranki Romana Tomc ter poslanec Državnega zbora Republike Slovenije Andrej Šircelj.

Slovenski državljani, ki delajo v tujini, že več kot deset let zaman iščejo rešitev za nepravično obdavčitev, ki jih, po njihovem mnenju, le še dodatno siromaši. Poleg davka, ki ga plačajo avstrijski državi, morajo razliko doplačati tudi Sloveniji. Delavci poudarjajo, da so jih na delo v tujino prisilile razmere v domači državi in da jih ta z dodatno obdavčitvijo na nek način kaznuje.

“Nekateri primeri, predstavljeni na današnji okrogli mizi, so zares absurdni. Ljudje v tujino odhajajo v iskanju dostojnega zaslužka, lastna država pa jih za to kaznuje. Rešitev je v sporazumu med obema državama, s katerim bi Slovenija odpravila nepravično obdavčitev in ljudem omogočila dostojno preživetje, pa naj gre za plačo, porodniško ali drug dohodek. Odprava nepravične obdavčitve je popolnoma v rokah slovenske vlade, a očitno to trenutno ni prioriteta,” je poudarila Romana Tomc.

Tudi otroci že prvo- in drugorazredni
Beseda je tekla tudi o otroških dodatkih. Avstrijska vlada je namreč pred kratkim presenetila z namero o indeksaciji otroških dodatkov otrokom zaposlenih tujih državljanov, ki ne živijo v Avstriji: “S to spremembo bi bilo prizadetih več kot 10.000 slovenskih otrok. Skrbi me, da Avstrija s to potezo deli otroke državljanov Unije na prvo- in drugorazredne. Vsi, tudi Slovenci, zaposleni v Avstriji, v avstrijski socialni sistem prispevajo enako, zato bi morali biti obravnavani enako.”  Romana Tomc se je glede te tematike s poslanskim vprašanjem obrnila na Evropsko komisijo. “S podporo številnih poslanskih kolegov iz več držav članic, sem pozvala Evropsko komisijo, naj preuči skladnost trenutne avstrijske namere z zakonodajo Evropske unije. Namera je v nasprotju z Uredbo o koordinaciji sistemov socialne varnosti, ki je namenjena prav zaščiti pravic mobilnih državljanov,” poudarja poslanka.

Predlagali poenostavljen sistem univerzalnega otroškega dodatka
“Se pa lahko Slovenija od Avstrije tudi kaj nauči. Slovenska demokratska stranka je v svojem programu že predlagala poenostavljen sistem univerzalnega otroškega dodatka. Ta bi bil odvisen le od starosti otroka. Gre za dober sistem, kar dokazuje tudi dejstvo, da ga že uporablja veliko držav,” je za konec dodala Romana Tomc.

J. G.