fbpx

Cenerjeva zaradi prikrivanja podatkov o bankah dobila klofuto sodišča

Foto: STA

Predsednik preiskovalne komisije o ugotavljanju zlorab v slovenskem bančnem sistemu ter ugotavljanju vzrokov in odgovornosti za že drugo sanacijo bančnega sistema Anže Logar opozarja, da je preiskovalna komisija ob začetku njenega dela trčila ob proceduralni pravosodni zaplet, ko ljubljansko sodišče ni želelo izročiti dokumentacije iz bank, ki smo jih Slovenke in Slovenci dokapitalizirali.

Anže Logar je na današnji novinarski konferenci spregovoril o odločitvi Višjega sodišča, da pritrdi preiskovalni komisiji glede zasega dokumentacije bank v Ljubljani in da zavrne navedbe sodnice Deše Cener, ki je delo komisije ovirala dobrih 7 mesecev.

“Najprej z obrazložitvijo, da sodnice Deše Cener nismo uspešno prepričali, potem se je ta sodnica odločila, da je Zakon o parlametarni preiskavi neustaven in ga je poslala na Ustavno sodišče, ki je nato odločilo, da zakon ni neustaven, sicer pa že od oktobra 2015 spremljamo sago glede zasega dokumentov, ki so potrebni za delo parlamentarne preiskovalne komisije,” je pojasnil Logar.

“Prisilni ukrep ni v skladu z zakonom”
Po njegovih besedah se sodnica Deša Cener tudi po odločitvi Ustavnega sodišča ni izneverila svoji tradiciji, čeprav ji je Ustavno sodišče naložilo, da odloči, in je predala zadeve naprej na Višje sodišče. V tem postopku je navedla, da preiskovalna komisija ne opredeljuje določno predmeta preiskave, da ni odgovorov na to, kaj konkretno se bo preiskovalo ter da ni natančno opredeljen status udeležencev parlamentarne preiskave in je zato ocenila, da tak prisilni ukrep ni v skladu z zakonom.

Sodišče odločilo, da bodo zaseženi dokumenti s strani bank
Preiskovalna komisija je konec prejšnjega tedna prejela odločitev Višjega sodišča, ki je skladno z namenom zakonodajalca in stališčem preiskovalne komisije odločilo, da se zaseže dokumente tudi s strani bank in institucij, ki spadajo pod okrožje ljubljanskega okrožnega sodišča, so v SDS zapisali v sporočilu za javnost.

Na vsa tri negativna mnenja sodnice Deše Cener je Višje sodišče dalo obrazložitev, da je namen parlamentarne preiskave ugotoviti in oceniti dejansko stanje skladen z mandatom komisije in je na podlagi tega tudi presojalo argumente preiskovalne komisije in preiskovalne sodnice, je še izpostavil predsednik preiskovalne komisije Logar.

Komisija bo verjetno jeseni sprejela delno poročilo
Logar je dejal tudi, da bo s strani preiskovalne komisije in glede na to, da se odpirajo nove dileme, na sodišče posredovanih še nekaj novih zahtev. “Smo pa sedaj razbremenjeni nepotrebne sodne sage oziroma bitke, ki nikomur ni koristila, preiskovalni komisiji pa je bilo odvzetih 7 mesecev. Vendar pa se bomo potrudili, da bomo nadoknadili teh 7 mesecev in se poglobili v dokumentacijo, ki jo bomo sedaj prejeli,” je povedal Logar ter napovedal, da bo komisija predvidoma jeseni sprejela delno poročilo.

N. K.