Cenerjeva zaradi prikrivanja podatkov o bankah dobila klofuto sodišča

Foto: STA

Predsednik preiskovalne komisije o ugotavljanju zlorab v slovenskem bančnem sistemu ter ugotavljanju vzrokov in odgovornosti za že drugo sanacijo bančnega sistema Anže Logar opozarja, da je preiskovalna komisija ob začetku njenega dela trčila ob proceduralni pravosodni zaplet, ko ljubljansko sodišče ni želelo izročiti dokumentacije iz bank, ki smo jih Slovenke in Slovenci dokapitalizirali.

Anže Logar je na današnji novinarski konferenci spregovoril o odločitvi Višjega sodišča, da pritrdi preiskovalni komisiji glede zasega dokumentacije bank v Ljubljani in da zavrne navedbe sodnice Deše Cener, ki je delo komisije ovirala dobrih 7 mesecev.

“Najprej z obrazložitvijo, da sodnice Deše Cener nismo uspešno prepričali, potem se je ta sodnica odločila, da je Zakon o parlametarni preiskavi neustaven in ga je poslala na Ustavno sodišče, ki je nato odločilo, da zakon ni neustaven, sicer pa že od oktobra 2015 spremljamo sago glede zasega dokumentov, ki so potrebni za delo parlamentarne preiskovalne komisije,” je pojasnil Logar.

“Prisilni ukrep ni v skladu z zakonom”
Po njegovih besedah se sodnica Deša Cener tudi po odločitvi Ustavnega sodišča ni izneverila svoji tradiciji, čeprav ji je Ustavno sodišče naložilo, da odloči, in je predala zadeve naprej na Višje sodišče. V tem postopku je navedla, da preiskovalna komisija ne opredeljuje določno predmeta preiskave, da ni odgovorov na to, kaj konkretno se bo preiskovalo ter da ni natančno opredeljen status udeležencev parlamentarne preiskave in je zato ocenila, da tak prisilni ukrep ni v skladu z zakonom.

Sodišče odločilo, da bodo zaseženi dokumenti s strani bank
Preiskovalna komisija je konec prejšnjega tedna prejela odločitev Višjega sodišča, ki je skladno z namenom zakonodajalca in stališčem preiskovalne komisije odločilo, da se zaseže dokumente tudi s strani bank in institucij, ki spadajo pod okrožje ljubljanskega okrožnega sodišča, so v SDS zapisali v sporočilu za javnost.

Na vsa tri negativna mnenja sodnice Deše Cener je Višje sodišče dalo obrazložitev, da je namen parlamentarne preiskave ugotoviti in oceniti dejansko stanje skladen z mandatom komisije in je na podlagi tega tudi presojalo argumente preiskovalne komisije in preiskovalne sodnice, je še izpostavil predsednik preiskovalne komisije Logar.

Komisija bo verjetno jeseni sprejela delno poročilo
Logar je dejal tudi, da bo s strani preiskovalne komisije in glede na to, da se odpirajo nove dileme, na sodišče posredovanih še nekaj novih zahtev. “Smo pa sedaj razbremenjeni nepotrebne sodne sage oziroma bitke, ki nikomur ni koristila, preiskovalni komisiji pa je bilo odvzetih 7 mesecev. Vendar pa se bomo potrudili, da bomo nadoknadili teh 7 mesecev in se poglobili v dokumentacijo, ki jo bomo sedaj prejeli,” je povedal Logar ter napovedal, da bo komisija predvidoma jeseni sprejela delno poročilo.

N. K.

 • Vera

  Kdo pa je Deša Cener , da se je ne da ukrotiti ? Predstavnika preiskovalne komisije je treba ubogati in mu takoj poslati zahtevane dokumente na vpogled .

  • stajerc5

   Narobe vprasanje! Vprasaj se raje, zakaj si lahko vse to(in se vec) privosci in kdo stoji za njo!!!
   Vse jasno?

   • Andrej S

    Je vse jasno to je Slovenija je dejal ravnatelj šole na Šubički

  • tinta

   To veš ti, ampak sodnica pa je najbrž ocenila, da spoštovanje odločitve US, za njo ni obvezujoče. he, he, …

   • Janko Gedlička

    Vse poti vodijo v in iz Murgelj – tudi “pravo”sodna pot.

   • Vera

    Kaj vem jaz ? Vem , da je treba predpise spoštovati , saj sem bila tako naučena . US je nad sodnico . Nič : he, he , ker ni niti malo smešno to kar se dogaja pri nas.

  • FRANC3

   Kaj pa pravi njen šef minister Klemenčič? A on o tem ne ve nič??!!

   • Vera

    Bo še malo premislil Klemenčič , saj je iz SMC kajne ?

 • Janko Gedlička

  Kaj pa če se ni že kaj bančne dokumentacije med temi sedmimi meseci, ali pa že prej po nesreči izgubilo, tako kot v udbovskih arhivih?

  • FRANC3

   Se strinjam. Z dokumentacijo bank se bo zgodilo podobno koz z dokumentacijo UDBE in KPS. Uničijo, potem pa se sprenevedajo, da bi odgovarjali, če jim dokažeš z dokumenti.
   Sprenevedanje brez primere.

 • samsara

  Kaj tole entiteto umetnega imena (nemara kode?) čaka zdaj kakšno napredovanje za pretekek zasluge, morda ‘apdejtanje’…?
  Kakšna drugačna nagrada?

 • garfi

  Klofutanje je samo začetek.
  Ukradene milijarde jim je treba izpuliti.

 • Slovenec 33

  Nikjer na svetu okupatorji in domači izdajalci ne spoštujejo nobenih etičnih in moralnih norm in tudi v Sloveniji je tako.
  Pol bivše komisije KPK je zadolžene za uničenje in prikritje dokumentacije, ki bi pokazala kako so okupatorji in veleizdajaci odnašali denar slovenskih davkoplačevalcev ven iz banke. Za podporo pa imajo celoten okupatorski sistem (sodišča, mainsteram medije, usmerjeno izobraževanje in vladajoče podgane).

  Ovire bodo toliko časa, da bo zadeva počiščena – vsaka podobnost z arhivi je zgolj slučajna.

 • Osti jarej

  …upam,da je bila klofuta tako močna,da je sedla na rit?!…aja…ni bila fizična…škoda!!

 • Olga

  Čestitke gospodu Logarju za vloženo delo. 6.6. vsi podprimo gospoda Princa za spremembe v pravosodju! Bodimo odločni in vztrajni!

 • antimur

  Poskrbeti je potrebno, da bodo tudi takšni nepomembni kučanistični podrepniki kot je Cenarca, ob Kučanu, Masleši in podobni drhali, dobila svoje zasluženo plačilo.

 • xtc

  Ni bat kmalu bo drug razlog del dokumentov pa izginil neznano kam in nihče ne bo vedel nič in nič odgovoren:

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!