fbpx

Rado Pezdir: Šarec ni ravno karakter, da se je potegnil za Petriča in Petana

Marjan Šarec (Foto: STA)

Ekonomist Pezdir po prodaji Abanke komentira dogajanje v ozadju in razkriva nekatere bizarne zgodbe. Med drugim sta Kolektor in Hit prek hobotnice podjetij s krediti Abanke kupila dva hotela v Peruju, po prodaji pa je kupnina poniknila in kredit Abanki je ostal nepovrnjen. V nadzornem svetu Abanke sta sedela predstavnika teh podjetij, zanimiva pa je tudi preteklost v zvezi z Zvonovi in Petanom …

Junija je država nepričakovano prodala Abanko ameriškemu skladu Apollo, prav tako pa je vlagateljem prodala 10-odstotni delež Nove Ljubljanske banke. Na dogajanje se je odzval tudi ekonomist Rado Pezdir, ki je v svojem zapisu za Požareport poudaril, da nas je epizoda že stala prek 5 milijard evrov, neto škoda pa bo znana, ko bo Družba za upravljanje terjatev bank (DUTB) zaključila svoje poslovanje.

Sistem relacij med partijo in bankami se je vzpostavil v času vodenja NLB s strani Nika Kavčiča in je zdaj mrtev. Prodaja Abanke je izpadla precej “luzersko”, kot se je izrazil Pezdir, spremljali so jo namreč dokumentarec Brezno, za katerega je napisal scenarij Nacionalni preiskovalni urad (NPU), predvajala pa ga je TV Slovenija.

Foto: STA

Hit in Kolektor prek hobotnice podjetij od Abanke dobila kredit za nakup dveh hotelov…
A največja bizarnost zgodbe je bil tvit Marjana Šarca, s katerim je skušal SDH pozvati k prekinitvi prodaje Abanke, s čimer se je izkazal za marioneto omrežja. V zadevo sta poleg tega močno vpleteni podjetji Hit in Kolektor, ki sta skupaj ustanovili podjetje Hiko Investment na Nizozemskem. To je nekaj mesecev po ustanovitvi pri Abanki zaprosilo za kredit, s katerim je ustanovilo hčerinsko podjetje Hickole Corporation v davčni oazi Curacao, slednje pa je ustanovilo nadaljnja hčerinska podjetja Euro Corporation, Euro Casino, LAAB Delfinos, vsa v Peruju.

Stojan Petrič, član Foruma 21, Kučanov tesni zaveznik in eden najbogatejših Slovencev, prek Karavank poskuša prevzeti milijardni posel drugega tira.

… po prodaji kupnina izginila neznano kam, kredit pa ostal nepovrnjen!
Ta so nato skupaj kupila tamkajšnja hotela Los Delfinos in Royal Palace, a so ju kmalu nato prodala. Kupnina je izginila, kredit Abanki pa naj po Pezdirjevih navedbah ne bi bil vrnjen. Prav Hit, Kolektor in Diamond so bili med glavnimi lastniki Abanke, Kolektorjev Stojan Petrič, sicer ustanovni član Foruma 21 Milana Kučana, in Hitov Srdjan Tovornik pa sta sedela v njenem nadzornem svetu.

Bojan Petan (Foto: Demokracija)

Abanka in Zvonovi oškodovani s Termami Čatež, Petan pa preživel prestrukturiranje
Pezdir opozarja tudi na dogajanje v zvezi z Zvonom 1, ki je bil eden od lastnikov Abanke, prav tako pa je bil tudi lastnik hrvaškega privatizacijskega sklada PIF Slavonski, katerega delnice je nato prodal Abanki. Kot lastnik in kreditojemalec je torej Zvon 1 prodajal premoženje banki. Še bolj bizarna pa je zgodba v zvezi z bojem za prevzem Term Čatež, ko je podjetje Auctor (največji lastnik PIF Slavonski), znano še iz afere v zvezi z Ivom Sanaderjem, kupilo delnice Term Čatež, le teden kasneje pa so ga prodali fiduciarju Hypo Alpe Adria Banke. Prevzem se je, kot opisuje Pezdir, končal slabo za Abanko in Zvonove, ne pa tudi za še enega izmed ustanovnih članov Kučanovega Foruma 21, Bojana Petana, ki je preživel krizo in prestrukturiranje DZS. Pri tem velja poudariti, da omenjena pripadnika Kučanovega foruma nadzirata velik del medijskega prostora, Petrič ima prek FMR v lasti Delo, Petan pa Dnevnik.

Rok Krajnc