Sramota za levičarje: Mladina ostaja v davčni oazi – kupuje jo luksemburški sklad York

Foto: facebook

V lastniško strukturo glasila skrajne Levice Mladina naj bi želel po likvidaciji KB1909 (podjetje, ki se financira z bogatenjem na račun izčrpavanja slovenskega zdravstva) vstopiti luksemburški sklad York, ki je pred tem že odkupil terjatve do Save, Istrabenza in DZS. Mladina, ki deklarativno zavrača kapitalizem, tako ostaja v rokah vulgokapitalističnih struktur, za katerimi stoji nekdanja udba.

Kot vse kaže, mednarodni finančni sklad York s sedežem v Luksemburgu, ki ga evropski levičarji pogosto opisujejo kot davčno oazo, kupuje tednik Mladina. Neuradno naj bi za ta tednik ponujal 500 tisoč evrov, vse skupaj pa je precej bizarno, glede na to, da gre za neuradno glasilo slovenske skrajne Levice, ki v okviru koalicije Marjana Šarca uživa nadkoalicijski status in tako izsiljuje z uvedbo svojih socialističnih ukrepov.

Sledi lastništva Mladine pa so že prej vodile v Luksemburg, vanjo je že prej namreč lastniško vstopil zloglasni zamejski slad KB1909, in sicer potem, ko je iz Mladine izstopil Vega Finanz (prej znan pod imenom Proteus Finanz). Slednje podjetje je leta 1989 s prenosom kredita iz Ljubljanske banke ustanovilo Safti v Luksemburgu. Ta podjetja so nato vdrla v Slovenijo z udbovskim kapitalom. Del KB1909 je med drugim tudi Mark Medical, ki je bogatel na račun žilnih opornic, kot se je razkrivalo v preiskovalni komisiji poslanke Jelke Godec. Z Udbo pa naj bi bila močno povezana tudi družba Interfinanz Zürich (hčerinska banka NLB d.d.), ki je vzbudila pozornost v preiskovalni komisiji dr. Anžeta Logarja.

Pooblaščenca KB1909 pod preiskavo v Italiji, med drugim zaradi pranja denarja in sodelovanja z mafijo
V oddaji Faktor pri voditelju Bojanu Požarju je gostoval tudi znani ekonomist Rado Pezdir. Vlogo posameznih podjetij pri Mladini je Pezdir pojasnil takole: “Jasno je bilo, da se bo Vega Finanz moral umakniti od te konstelacije, nazadnje se bo tudi KB1909, prav zaradi tega, ker sta oba pooblaščenca tega podjetja, ki je bilo na vrhu lastniške strukture tednika Mladina, v Italiji pod preiskavo zaradi pranja denarja in sodelovanja z organiziranim kriminalom. To sta Filippo Dolfus in pa venezuelski državljan italijanskega rodu Gabrielle Bravi. Obema se očita, da sta v več desetletjih izvlekla in prečistila denar preko britanskih deviških otokov v več sto milijonih evrih.”

Foto: STA

Udba se je polastila Mladine že v 90-ih letih, saj je bila ta prej preveč kritična do komunističnega režima
Pezdir je pojasnil tudi začetke operacije Mladina: “Seveda, operacija Mladina pa se začne nekje leta 1990, ko se prve lastniške strukture začnejo premikati proti podjetju Distriest, ki pa nastane iz podjetja Adit; starejši bodo vedeli, da je bil Adit kanal denarja, preko katerega je partija pošiljala denar v okrožje Safti.” Mladina je bila v osemdesetih po Pezdirjevih besedah močan medijski projekt, ki je dobesedno razgrajal in uničeval komunistični sistem, in to je pomenilo, da so po letu 1990 pričeli prevzemati to kolobocijo. Z razpadom KB1909, ker sta njegova glavna financerja odmrla, predvsem Adria Bank in NLB, pa je seveda prišlo do likvidacije tega podjetja in posledično je morala iti v prodajo tudi Mladina. Pri vsem tem je zanimivo to, da ima York sedež na isti ulici kot Vega Finanz, ekonomist Matej Lahovnik pa je prek družbenega omrežja Twitter opozoril tudi na to, da je “finančni sklad York kupil terjatve od slabe banke, tudi do DZS, Istrabenza in Save, in vprašanje je, ime koga ali česa je York”. Pezdir sicer še ocenjuje, da York deluje v imenu končnega lastnika, saj steguje svoje lovke tako po bančništvu in turizmu kot po medijih.

Foto: Nova24TV

Pezdir že v preteklosti razkril, da Kučan vodi vzporedno ekonomijo
Že pred časom smo na Nova24TV razkrili sveženj dokumentov, ki so razkrili korespondenco med Nikom Kavčičem, enim najpomembnejših likov slovenskega bančništva in udbovskih financ, in njegovimi najožjimi sodelavci. V dokumentih, ki jih je zloglasni Kavčič dostavil tudi tedanjemu predsedniku države Milanu Kučanu, je bilo veliko govora tudi o tržaški družbi Safti, slamnati družbi, ki je bila v osnovi namenjena predvsem za pranje denarja in bogatenje posameznikov iz slovenske manjšine v Italiji, predvsem pa za financiranje partijsko-udbovskega omrežja v Sloveniji in za privatizacijo ter prevzem podjetij. Veliko je bilo govora tudi o njenih skritih lastnikih, a v ozadju se kajpak skriva tedanja Služba državne varnosti (SDV). Kljub razkritjem, da sledovi Saftija prek Kmečke banke vodijo tudi v finančno skupino KB1909, ki je znana predvsem po svojem lastništvu v Mladini in Mark Medicalu, pa se še vedno ni zgodilo nič, da bi se zadeva začela preiskovati. Režimski mediji molčijo, organi pregona mirujejo, kar je še dokaz več, da pravna država ne deluje. Očitno se želi vse skupaj znova pomesti pod preprogo.

(Vir: Twitter)

Povezave med mafijo in globoko državo Pezdir razkril že pred leti
Naj še spomnimo, da ko se je v Sloveniji in drugih jugoslovanskih republikah gradil socializem, so njegovi snovalci v tujini ustanavljali črne fonde in off-shore podjetja, prek katerih so po vzoru ultra kapitalistov služili s tihotapljenjem cigaret, preprodajo drog in pranjem denarja. Večina poslov slovenskih udbovcev je potekala prek slovenskih podjetij v Trstu, ki so po umiku jugoslovanske vojske po letu 1945 ostala v drugi državi, a v rokah Udbe. Pezdir je v zvezi s tem že pred leti na nacionalni televiziji javno predstavil tudi dokumente, ki pričajo, da se je SDV financirala iz zaslužkov italijanske mafije v slovenskih igralnicah, za kar je moral vedeti tudi tedanji politični vrh. Denar se je med drugim stekal v podjetja pod nadzorom udbovcev, med katerimi je verjetno najbolj razvpito podjetje Safti – slednje je še danes aktivno v tujini, njegove sledove pa je mogoče najti tudi v Novi Ljubljanski banki.

J. Ž.

 • Stric iz ozadja

  “Mladina, ki deklarativno zavrača kapitalizem, tako ostaja v rokah vulgokapitalističnih struktur” vulgokapitalističnih?

  • učko

   vulvo kapitalističnih !

 • hle

  Raje naj vas skrbi kdo bi hotel kupit noro 24 ko enkrat zaruži

  • učko

   Lahko bi jo Safti, pa jo potem sesuje. Tle pa se ustanovi “nova Nova TV”, LOL !

 • bubamara

  Prava slika. Kri za denar. To je Mladina.

 • Anton

  ljudje božji, kaj še sedaj ne veste ne veste, da kupujejo slovensko “srebrnino” , katero smo zgradili davkoplačevalci s potjo in krvjo,levičarji, prek t.i.. skladov. za nagrado pa narod dobi mizerne pokojnine in domove za upokojence, ki to niso, temveč so prave hiralnice.In še akr naprej jih taisti narod voli na volitvah. res lahko je vladati, manipulirati z bebavim ljudstvom.

  sarkazem press

  • KAPIBARA

   Za to pa so leftardi, vse od 45 naprej, vlagali v tak šilski sitem, ki jim je rojeval ovce..

   Kateri so bili imuni, so šli pa v tujino delat..

 • Ryuk

  Mladinini lastniki (KB1909 in Vega financ) so obtoženi pranja denarja, mladina pa pred evropsko komisijo zagovarja pranje denarja v NLB. Iste sorte tiči. Grem stavit, da bo tudi sklad York imel takšne mutne posle, če jih že nima.

 • Hunyađi

  Mladina je kvalitetna revija.

  • KAPIBARA

   NI !
   Ima barvan papir, s kateri si tudi rit ne moreš obrisat, ker bi v tem primeru, bil še bol usran- razmazan

   • Hunyađi

    Ja!
    Kokr kol obrneš denar ne vsebuje energije je navadan papir. Tud če je umazan ne vsebuje čustev. Čustva goji samo živo bitje do navadnega papirja, ker se čustveno naveže na predmet.

    • KAPIBARA

     Isto ti je s temi našaimi opevanimi diplomami- Ta prave- s težo- so izuzete..

     • Hunyađi

      Veš kaj?!.
      Četudi Harvard živi od povprečnih šudentov, ki jim bogoti starši sponzorirajo študij, ima prestižna institucija “sqavting uč” vedno budn na rajo, ki ume ustvart kvalitetn esej oz prešprinta 100m v zavidljivem času.
      Vrjamm pa, da tud naše fakultete znajo skozi sito selekcionirat neizbrušene bisere.

     • KAPIBARA

      Ne se vzburjat !
      poglej naše z diplomami, ki znajo samo to, da se ktitjo z nazivi..!!
      Kot rekel: Ta prave, snako težo, so izuzete..

     • Hunyađi

      Vzburjat al razburjat?

     • KAPIBARA

      VZ..
      Bo treba hukat.. :-) :-)

     • Hunyađi

      Kaj ti je žena ušla pa je pomankanje-suša?

     • KAPIBARA

      Ni ušla.. saj je nisem z ničemer omejaval- zapiral..
      Verjami, nima zastonj Ljubljana psevdonim: Mesto ločenk… ( ki so potrebne).. :-) :-)

      Pa še manj koštajo, kot žena , čez mesec.. finančno in vizuelno..

     • Hunyađi

      Kokr kol vsaj novo živlene si ustvaru in nesebično skrbiš zanj, če je temu tako.
      Vse drugo kritizira in normalizira negativnost. Zivlenje je nepopolno-dramatično v tem je čar vsega.

   • Hunyađi

    Gledano kot izdelek v celoti.
    Detajli tvorijo dodano vrednost izdelka.

 • janezxy

  Pezdir je nočna mora komunistom.Škoda,ker ne živimo v pravni državi.,drugače bi na Dob vsak dan vozil poln avtobus komunistov.Jaz jih ne bi zapiral in potem redil.V kabino bi speljal avspuh.

 • ZatonMesecnikov

  Tale luxemburški sklad York mi je neko znano ime. Dajte pobrskajte kdo stoji za njim. Zelo sem prepričan, Da v njem ne boste našli niti enega luxemburžana…

 • baubau

  in potem?Vse tiho je bilo…

 • Janez Kepic-Kern

  NE VERJAMEM, DA SE “MLADINA” ZMORE SAMOFINANCIRATI
  IZ DOHODKA IZ PRODAJE IN OD REKLAM. JAZ JE NE KUPIM – NIKOLI.
  ODKUPIJO
  JO SLOVENSKE SPLOŠNE KNJIŽNICE,
  TI IZVODI IN OBVEZNI IZVODI – V NUKU
  SO PA VSAKOMUR OD NAS ZASTONJ DOSTOPNI
  V ČITALNICAH – TEH KNJIŽNIC R. SLOVENIJE. Ex knjižničar L.r. Janez Kepic-Kern KOMENDA

 • samotoje

  UDBA oz. ena od njenih metamorfoz deluje sto na uro.