Socialna država ali država blaginje ni zastonj

Foto: STA

Glede na svetovno povprečje imamo v Sloveniji (ta čas še vedno) dober standard. Radi govorimo o socialni državi, na katero smo ponosni. Toda vse premalo volivcev se zaveda, da socialna država ni zastonj in da jo lahko s slabim upravljanjem tudi izgubimo. Slabo upravljanje za volivca pa pomeni, da na volitvah ne voli najboljše politične opcije.

Slovenija se že desetletja uvršča okrog dvajsetega mesta med vsemi dvesto in še nekaj državami sveta, kadar gre za kazalnike socialne države oz. države blaginje, kot ji pogosto rečejo na Zahodu. Razlog za to so skoraj brezplačno oziroma zelo poceni zdravstvo, zobozdravstvo, javno šolstvo itd. Za nekaj deset evrov mesečnega prispevka pri nas dobite vse od protivnetnih kapljic za oči do presaditve srca. Za bagatelo vam popravljajo zobe in otroci oz. mladi se lahko brezplačno šolajo do konca magisterija.

Številni Slovenci se pritožujejo, da jim pada standard in nekateri so tudi lačni. Toda za otroke je do polnoletnosti, kar se tiče servisov države, v celoti brezplačno poskrbljeno in zelo redki so primeri, ko človek umre, ker ni dobil primerne zdravstvene oskrbe, četudi je reven kot cerkvena miš. In še to se običajno zgodi zaradi predolgih čakalnih vrst v zdravstvu, ki so nekoliko drugačna zgodba. Glede na to, da srednje težka operacija v ZDA stane približno 60 tisoč dolarjev, in glede na to, da je v tej najbolj razviti državi sveta zdravstveno zavarovanje privilegij, pritožbe glede socialne države na naši rodni grudi bržkone niso preveč utemeljene.

Na drugi strani pa je socialna država nekaj, kar ni samo po sebi umevno in kar lahko tudi izgubimo. Za tak “luksuz”, kot smo ga (še) deležni v Sloveniji, je potrebno veliko denarja. In vse premalo Slovencev se zaveda, da je država v svojih sredstvih omejena in da državna blagajna ni vreča brez dna. Prav tako, kot mora vsako enodružinsko gospodinjstvo paziti, da preživi iz meseca v mesec, mora tudi država paziti, da ima dovolj denarja, da njeni socialni programi “preživijo” iz leta v leto. Slabo gospodarjenje s slovenskim premoženjem bi lahko za dobro in blaginjo slovenskih državljanov zelo kmalu imelo strahovite posledice.

Socialne države niso iznašli levičarji
Zgodovinarji pravijo, da je prva moderna socialna država oz. država blaginje nastala pod legendarnim nemškim kanclerjem Ottom von Bismarckom v nemškem imperiju (1871−1918). Pri socialni državi gre za to, da imajo vsi državljani enake možnosti in da je porazdelitev nacionalnega bogastva pravična, da imajo torej vsi državljani nekaj od tega. Gre torej za kombinacijo demokracije, kapitalizma in blaginje.

Krepitev politične levice v svetu dvajsetega stoletja je pomenila tudi številne propadle poskuse države blaginje. Voditelj Nacionalne socialistične nemške delavske stranke Adolf Hitler je v Nemčiji leta 1933 po prihodu na oblast uvedel sistem države blaginje, za katerega je zagotovo idejno črpal od Bismarcka in Karla Marxa. Toda njegovo gonilo socialne države je predstavljala agresivna ekspanzionistična politika in z njo povezana orožarska industrija, zaradi katere je bila Nemčija med drugo svetovno vojno porušena in izgubila devet milijonov prebivalcev.

Švedski socialni demokrati so leta 1936 kopirali Hitlerjev sistem države blaginje, ki jim je prinesel polnih šest desetletij oblasti na Švedskem. Toda švedska država blaginje je zašla v težave, ker je bila predraga, kar je bil bržkone glavni razlog, da se je Švedska pridružila Evropski uniji. Poleg tega so švedski levičarji dolga desetletja izvajali celo evgenične ukrepe, da bi znižali stroške, za kar so zagotovo našli navdih v nacistični Nemčiji in o čemer so v Demokraciji že pisali.

V državah državnega (in samoupravnega) socializma sicer lahko govorimo o socialni državi, a večinoma je šlo za enakost med revnimi. Javne storitve so bile bolj slabe, razen seveda za izbrance, vladajoče pripadnike komunistične elite, ki so bili edini deležni najboljšega. To pa je daleč od izvorne Bismarckove ideje, kjer naj bi imeli vsi državljani enake možnosti.

Britanski primer pešanja socialne države
Po drugi svetovni vojni se je socialna država uveljavila tudi skoraj povsod v Zahodni Evropi. Dober primer je Velika Britanija, kjer sta po vojni cvetela javno zdravstvo in šolstvo. Toda v sedemdesetih letih je zaradi vsesplošne svetovne krize v Veliki Britaniji prišlo do zloma socialne države, ker je bila preprosto predraga. Vrstile so se stavke in kazalo je, da je država pred zlomom. Posledično je na oblast prišla radikalna desničarka Margaret Thatcher, ki je v desetletju odpravila ali močno okrnila vse povojne pridobitve britanske države. Thatcherjevi so naposled oblast odvzeli pripadniki lastne stranke, ko je želela uveljaviti na las enak davek za vse državljane – torej za revne in bogate ne glede na to, kolikšen je njihov dohodek. Torijci so se pač bali, da bi uveljavitev takega davka za njih pomenila trajno izgubo oblasti in s tem uničenje stranke. Zgodba je poučna, saj se v njej najbolje vidi, da so dejansko volivci tisti, ki (lahko) držijo vse politične niti v svojih rokah, če volijo odgovorno. Žal v Sloveniji to realno razumevanje politike med domačimi volivci še ni razvito. In to ogroža prav slovensko socialno državo.

Ko zmanjka denarja, odpovejo tudi bolnišnice. V Venezueli so radikalni levičarji obljubljali nebesa, a jim je uspelo le uničili socialno državo. Če bi pred dvajsetimi leti Venezuelcem napovedovali tako prihodnost, bi se smejali, a danes je to na žalost njihova vsakdanja realnost.

Večina slovenskih volivcev na žalost živi v oblakih
Najnevarnejše v Sloveniji je to, da se okoliščin, na katere opozarja ta prispevek, večina slovenskih volivcev sploh ne zaveda. Prakse slovenskih levih vlad v zadnjem času so razsipniške. Namesto da bi vlade ustvarjale železno rezervo za težke čase in mrzlično izvajale reforme na področju zdravstva, pokojninskega zavarovanja in šolstva ter tako zaščitile socialno državo, leve vlade na področju reform ne počno skoraj ničesar in neekonomično trošijo proračunska sredstva. Namesto da bi slovenski volivci to odločno kaznovali, volijo vedno nove leve stranke, ki se pojavljajo kot gobe po dežju, ali bolje rečeno, kot gobe pred volitvami, a je njihova metodologija na las enaka njihovim predhodnikom. Velik del odgovornosti za to gotovo nosijo slovenski mainstream mediji, ki poročajo pristransko v korist leve opcije, ki je predolgo na oblasti, in tako s svojim početjem (ne)hote žagajo vejo slovenske socialne države, na kateri sedijo slovenski državljani.

Slovenski levičarji si na vse kriplje prizadevajo, da bi zagotovili blaginjo azijskim in afriškim ekonomskim migrantom, ki bežijo v Slovenijo. Toda taki ukrepi so le dodaten pritisk na slovensko socialno državo, ki je v osnovi namenjena našim državljanom in ne tujcem.

Ali bo slovenska socialna država preživela?
Podjetništvu neprijazne razmere, sistem socialne podpore, ki spodbuja nedelo, neustrezna davčna politika in omenjeno ignoriranje reform v povezavi z državnim razsipništvom so vsekakor kazalniki, ki kažejo na to, da se bo slovenski koncept socialne države kmalu znašel v velikih težavah. Slovenski volivci bi se morali zavedati, da lahko socialna država preživi le v primeru, če so gospodarji državnih financ preudarni, modri in vedo, kaj delajo in zakaj. Zadolževanje države je lahko začasna rešitev, toda velikanski slovenski zunanji dolgovi, ki so posledica norega reševanja nasedlih državnih projektov, kot so dokapitalizacija Nove Ljubljanske banke in nekaterih drugih bank, so tudi tej možnosti priprli, če ne že kar zaprli vrata. Ostalo je le malo časa in manevrskega prostora, ki omogoča rešitev slovenske socialne države. Vsekakor bodo zadnjo besedo imeli slovenski volivci, ki se bodo odločili, ali bodo na prihodnjih državnozborskih volitvah spet podprli obstoječe strukture, ki kratkoročno in dolgoročno uničujejo vire slovenske socialne države, ali pa bodo končno dali priložnost zmernim desnim političnim strankam, ki v svojih političnih programih izkazujejo, da vrednote države blaginje visoko cenijo in so v smeri njihovega varovanja tudi pripravljene aktivno ukrepati.

Tadej Ian

 • RATATA

  Če ne bi osamosvojena socialistična Republika Slovenija dobivala judeževega denarja, bi se že zdavnaj očistila pokomunističnih parazitskih prenoviteljev, v liberale preimenovanih šestdesetletnih socialističnih mladincev in novoobraznih abrveznikov, ki v življenju niso naredili drugega, kot demokratično ukradli, poneverili in prekanalizirali imetje drugih.
  Takšni škodljivi gobcači bi izginili s pozornice po hitrem postopku in očiščena Slovenija bi živela od svojega in za svoje!

 • J C

  ‘..

 • Franc Šink

  Na vprašanje ali bo Slovenska socialna država preživela. lahko rečemo DA .Kajti ni tako zelo socialna Kot bi rad nekdo videl.

 • Nata

  Socialna je samo do tistih, od katerih tudi nekaj pričakuje, , , , ,
  od migrantov do revežev, ki to niso !!
  Večni daj – dam !!
  Tako, kot pri našem Kralju na Betajnovi. Silnem žepanu, ki nas samo ropa.
  Sedaj lahko občudujemo prenovo Prešernovega trga. In kdo ga obnavlja ?
  KPL , ki je v preteklosti že imelo velike težave. Sedaj pa je seveda dvorno podjetje MOL-a. . . . . . . malo zgodovine
  http://www.kpl.si/694/zgodovina.aspx

  Tole je pa dober članek izpod peresa g. Marijana Zlobca
  https://marijanzlobec.wordpress.com/2019/06/02/sramotno-ponovno-obnavljanje-presernovega-trga/

  • RATATA

   Lublana, najlepše gradbišče na svetu, ndje!

   • Nata

    Drži. . . . . . povsodi same ograje in ploti !!
    Ali ni čudno ? Včasih ograj ni smelo biti !

 • JANEZ GUS

  Socialna država je pri nas za vse vrste barab,manipolantov,muslitov,čefurjev ,samo za avtihtone slovence je ni.

 • Zombi Gartner

  Slovenija bi bila lahko vzor celemu svetu po infra strokturi, turizmo, šolstvu, sociali.
  Edini problem je Slovensko sodišče. Prvega ki je ukradel 10 € iz državne mavhe bi ga morali zapreti in mu vzeti vse kar je njegova last in dati v dobrobit države.
  Da je Slovenija izropana zodolžena je krivo sodišče in pika.

  • xtc

   Slovenija je lahko ostalim vzor kaj se ne sme-podobno kot SFRJ.
   Glavni krivec pa je levica oz. tisti,ki so že sodelovali pri uničenju oz. prezapufanju in bankrotu SFRJ. in počno isto v SLO.

   • Zombi Gartner

    Mogoče se spomnite takoj po osamosvojitvi so sodniki imeli stavke. Hoteli so boljše plače, pogoje, itd.
    Prav od takrat je Slovenija začela strmo padati.
    Sodniki so sodelovali z politiko.
    Na žalost a si priznate ali ne, tu ni kriva ne leva ne desna vlada.
    Kradli so vsi…
    Sodniki so pa dobivali lepe vsote na račune nekje v banana republikah.
    Ko so po 20 letih ugotovili, da ni kaj več krast so si sedaj začeli metat polena pod noge.
    Sodniki so krivi in pika.
    Sodstvo bi moralo biti pošteno.
    In tiste, ki so kradli zapreti.
    Vse, ne samo tri…

 • xtc

  Bodimo realni-model SLO socialne države ni vzdržan finančno niti minute in nujno rabi ostre reze in posege predvsem na področju sociali in zdravstva.
  Nadalje treba je vedeti ,da celotni EU socialni model ni vzdržen saj je predrak nerealen in prevelik za vzdrževanje finančno.

 • Janez Kepic-Kern

  POMEMBNO.
  PREMALO JE
  SAMO TAKOLE – MEDIJSKO – OPOZARJATI
  NA
  TAKE NEGATIVNE, GROZEČE, ŠKODE ITD. PRINAŠAJOČE – POJAVE, OSEBE !
  TREBA JE TUDI
  – KOREKTNO, UČINKOVITO – UKREPATI – PROTI NEGATIVNOSTIM !
  ZA
  TAKO UKREPANJE – IMAMO – POLITIČNE STRANKE – UKREPAJO NAJ !

  pozitivni. z ničemer slabim oremenjeni PENZIONISTI – kot sem jaz Janez Kepic-Kern
  smo
  seveda – ODLOČNO – PROTI
  takim , tako se zdi – NEGATIVNIM AKTERJEM
  “žal” delujočim v naši “r. Sloveniji.
  NIKAKOR PANE
  moremo – PA MI – T.I. POZITIVNI PENZIONISTI
  PRA – NIČ
  ALI LE MALO – STORITI – P R O T I ali jih – BLOKIRATI !
  takim negativnim akterjem.
  To
  naj pač storijo – POITIVNE SLOVENSKE POLIT STRANKE,
  KI
  SO V PARLAMENTU – NAŠE R. SLOVENIJE – mar ne ?
  Saj
  zato – TE POLIT STRANKE – SPLOH – TUDI – OBSTOJIJO
  IN
  ZATO
  TUDI -PREJEMAJO
  DEL NAŠEGA – T.I. DAVKOPLAČEVALSKEGA JAVNEGA DENARJA ! Mar ne?
  Bolj živo
  in JAVNO, NA TV
  NAJ SE POLIT STRANKE – O D Z I V A J O
  na
  take dokazljivo NEGATIVNE aktivnosti
  in na “NEGATIVNE” osebe. EX OK knjižničar iz LJ. L.R. JANEZ KEPIC-KERN KOMENDA

 • Franjo Trojner

  Žal je skoraj ves čas naše samostojnosti na oblasti politična levica in njeni pogosto zelo nesposobni kadri, kar se danes že močno pozna v zafurani, vedno bolj revni in do amena zapufani državi.
  Neigranje Kevina Kampla za našo nogometno reprezentanco pomeni razpad sistema in s tem same negativne rezultate naše nogometne reorezentance. Popolnoma enako je z našo oblastjo v kateri manjkajo intelektualci politične desnice, kar prav tako pomeni totalni razpad sistema in kopičenje samo negativnih rezultatov.
  Naše država je premajhna, da bi se lahko odrekla uslug državljanov, ki nekaj pomenijo, znajo, ker brez vseh njih uspeha ni in ga tudi v prihodnje ne more biti. Ali se bomo nakopičenih problemov lotili skupaj ali pa nas več ne bo!
  Prvi pogoj za delovanje demokracije je perfektno delovanje pravne države, kar pa pri nas močno škripa, če nam je bolezen vsem znana zakaj je potem ne zdravimo?

  • stajerc5

   Rakaste tvorbe se odstranijo in ne zdravijo. Mi rabimo samo dobrega kirurga, ker smo od nacina zdravljenja- obsevanja ze cisto nori, mozgani oprani in uniceni.

 • montyamp

  Islandci so rešili probleme s svojimi banksterskimi podganami .
  80% pokradenega so dobili nazaj .
  Slovenija s kokakartenim krivosodjem ki je v službi pokradenega mafijskega kapitala , ne more računati na normalno delovanje države , ker preveč pokradenega je pač preveč .
  Kitajski sistem javnih usmrtitev za bandite , preslikan v Slovenijo , bi bolnikom z žveplenim na vrhu piramide , nagnal strah v kosti in bi hrabri gošarski mladiči prinesli nazaj več kot so pokradli .
  Strpnost med banditi === samomor .

 • skorpijon93

  ste vedeli da ima češka republika najnižji delež revščine v EU ? Le 9,6 % čehov živi pod pragom revščine, tudi po kupni moči so pred leti prehiteli slovenijo, ja tako uspešna ni nobena država

 • Janez Kepic-Kern

  DAJMO SE IZ REALNIH DOGAJANJ
  V
  ZGODOVINI – KAJ – SE TUDI – KAJ – NAUČITI !

  NI TREBA, DA SE ZALETIMO – SE POŠKODUJEMO – ZATO,
  DA ZNAMO PRAV VOZITI AVTO
  IN
  PRAV REŠEVATI TEŽAVE, KI SE
  NAM DOGAJAJO V ŽIVLJENJU ! MAR NE ?

  CITATNO IZ MOJE MESEČNE REVIJE “SLOVENINA”

  ZGODOVINSKA DEJSTVA
  IN ZGODOVINSKA – UPORABNA SPOZNANJA
  – O MIGRACIJAH,
  , O NASPROTJI H MED VETSTVI
  IN
  KAKO TAKA NASPROTJA – USPEŠNO REŠITI
  NA
  NE PREVEČ BOLEČ NAČIN
  IN
  – BREZ NEPOTREBNIH
  – ČLOVEŠKIH ŽRTEV. L.R. EX OK KNJIŽNIČAR IZ LJ JANEZ KEPIC-KERN
  P.S.

  EVROPA/MIGRACIJE, KRŠČANSTVO IN ISLAM
  “Islam-migracije” 2018 – ponovitev situacije iz 15. in 16. stoletja?

  CITATI SLIK
  16Slika 28: Ferdinand.II Slika 29: Slika 30: Reformni patent. Podoba listine
  16CITATNI PONAZORITVENI PREPOSNETEK
  Slika 28: Ferdinand., Povzeto po: https://sl.wikipedia.org/wi…. Slika 29: Listina,
  Povzeto po: Slika 30: Reformni patent. Povzeto po: https://en.wikipedia.org/wi

  Spoštovani beroči!
  Na tem mestu na kratko le zapišem nekaj navedb o zgodovinskih dejstvih,
  ki so se zgodovinsko
  izpričano in dokazano – že – zgodila.
  Mislim seveda na zgodovinske dogodke in dogajanja vezana na področja, ki jih opredeljuje naslov
  tega kratkega – le “opozorilnega “ prispevka.

  Torej Slovenija, mi Slovenci, “EVROPA, MIGRACIJE, KRŠČANSTVO IN ISLAM”.

  Ta kratki prispevek sem se odločil zapisati, ker se v slovenskih medijih, zlasti pa na osrednjem
  TV slovenskem mediju,
  na baje da “javni in državni” RTV SLO pojavljajo prispevki z raznimi (kdo
  ve od koga) vabljenimi “gosti”, razna “omizja” z udeležbo različnih ljudi, med katerimi so poslanci
  itd..
  Enkrat, če me spomin ne vara, leta 2015 – pa je te tistega leta zelo “pereče” in še vedno
  aktualne “islam migracije” – na RTV SLO razlagal celo nekoliko nenavadni generalni ali “častni
  konzul” v R. Sloveniji iz Jordanije gospod Samir A.., ki ga jaz in moji znanci poznamo izključno le
  s TV – seveda.
  “Razlage” vseh mogočih “ekspertov” za teme iz naslova – so bile- prav raznolike:
  – najpogosteje je bilo (verjetno namerno) enačenje oz. “mešanje” t.i. “beguncev” z migranti, ki so
  seveda po statusu in po motivih svojega “migrantstva” – seveda – raznoliki.

  Ker R. Slovenija ne meji z državami, ki so v vojnem stanju
  – pa pravih “beguncev” zaradi vojnih
  stanj – v Sloveniji – seveda – ne more biti.
  Po mojem osebnem mnenju, ki je mnenje mnogih.
  Najbolj moteče na takih “omizjih, pogovorih” itd. na RTV SLO
  o tako pomembnih temah se meni
  osebno vidi – sam vprašljiv, pogosto
  – s “predšolskimi vprašanji” nerodno izvajan način “vodenja” teh
  “pogovorov”:
  – voditelj namreč ne zastopa, nima nobenega svojega mnenja, pogosto vprašuje, kot
  da o temamtiki pogovora zelo malo ali celo “nič” – ne “ve”?
  Tak čisto zasebni vtis
  – imamo, pogosto – “nedolžni” gledalci – tovrstnih RTV SLO “omizij”.
  Da bi torej

  “po vtisu – predšolsko malovednim”

  novinarjem in redaktorjem zlasti RTV SLO
  – dal izhodišča za njih – “doinformiranje” na temo islama, migracij, itd.
  – preden se lotijo
  obravnave tem o islamu, o migracijah… in o podobnih zahtevnejših temah.

  Njim in tudi Vam vsem beročim, ki vas tematika t.i. “islam migracij” zanima – Vam spodaj zapisujem
  nekaj dejstev iz zgodovine!

  Zgodovinsko bolj razgledani ljudje – vemo:
  1. Konflikti med “islamom” in Evropo – niso nekaj – novega. veliko jih je bilo!
  • t.i. “križarske vojne (1095-1291) so zelo znan zgoden spopad z islamom, z Arabci,
  • že Ferdinand II, Filip II pa je leta izvedel 1567 prepoved, 1609 izgon islama iz Španije.
  • 1453. leta padec Bizanca pod – islam,
  • 15., 16. stoletje roparski, turški vpadi na Balkan in na tudi slovenska ozemlja,
  • poraz Turkov v bitki pri Sisku, leta 1593. Leta 1683 pa je Jan III. Sobieski dokončno
  porazil turško vojsko pri Dunaju.

  Kakšne “multikulturalne” interpretacije o domnevni miroljubnosti med islamom in krščanstvom – so seveda – odveč.

  Iz naše slovenske zgodovine je pozornosti in resnega premisleka vreden in potreben tudi

  2. verski spor med protestanti in katoliki v 16. stoletju!
  Iz zgodovine 16. stoletja vemo, da je deželni vladar tudi nad t.i. Kranjsko – nadvojvoda
  Ferdinand LETA 1599 izdal

  t.i. “PATENT” O DOKONČNEM IZGONU PROTESTANTSKIH
  PREDIKANTOV IN O PREPOVEDI PROTESTANTSKEGA BOGOSLUŽJA NA KRANJSKEM, V
  VSEH NOTRANJEAVSTRIJSKIH DEŽELAH!

  Kot vemo, so bili ukrepi, ki so izhajali iz tega Patenta
  – utemeljeni v
  – T.I. “razumnem stališču”, da dve med seboj sovražni si, močni veri – ne moreta hkrati – obstajati
  – na istem ozemlju!

  Še vedno razumno stališče, tudi v letu 2018, mar ne?!
  Zapis l.r. odgovorni urednik in lastnik edicij “SLOVENIANA” Janez Kepic-Kern

  Op. ta prispevek nismo opremili s povzetkom, ker je le prispevek z opozorilom na sicer pomembne tangirane dogodke.;
  BOLJ
  IZČRPNE IN BOLJ NATANČNE PODATKE O DOGAJANJIH, O OSEBAH, KI
  JIH NAVAJAM
  -BEROČI NAJDETE V ORIGINALNIH VIRIH. Janez K. Kern
  DAJMO SE
  IZ DOGODKOV,
  KI SO SE REALNO
  DOGAJALI, SO SE ZGODILI V ZGODOVINI –
  SE – TUDI
  KAJ – N A U Č I T I ! MAR NE? L.R. Janez K. Kern

  CITATNO IZ MOJE MESEČNE REVIJE “SLOVENINA”
  IN MOJEGA KAR OK E-PORTALA “SLOVENIANA”

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!