fbpx

Z gradnjo zavlačujejo, zaposleni zbrali več kot 22 tisoč podpisov

Foto: STA

Predstavniki zaposlenih v Luki Koper so danes v Ljubljani zbirali podpise za ohranitev pristanišča v slovenskih rokah in izgradnjo drugega tira železniške proge Divača-Koper. Dopoldne so zbrali okoli tisoč podpisov, že v preteklih dneh pa na Primorskem okoli 21 tisoč. 

Zaposleni podpise zbirajo že več tednov, z njimi pa nameravajo vlado pozvati k takojšnjemu začetku gradnje drugega tira ter preprečiti razprodajo edinega slovenskega tovornega pristanišča. Predstavniki zaposlenih so stojnico danes postavili v središču prestolnice, kjer jih je obiskal tudi Zoran Janković.

Minister Gašperšič si želi, da bi Luka Koper bolj aktivno sodelovala
Aktivnosti v zvezi z drugim tirom sicer trenutno tečejo v smeri izbire izvajalca analize optimizacije in racionalizacije projekta, zdaj ocenjenega na 1,3 milijarde evrov. Za izvedbo analize je prispelo pet ponudb, po zagotovilih ministra za infrastrukturo Petra Gašperšiča pa bodo z izbiro izvajalca maksimalno pohiteli.

Gašperšič je nocoj na TV Slovenija zatrdil, da vlada s projektom misli zelo resno. “Želel bi si, da bi Luka Koper bolj aktivno sodelovala in ne bi ves čas nasprotovala načrtu vlade,” je dejal.

Po teh načrtih naj bi ustanovili enovito podjetje, ki bo poskrbelo za vse faze projekta – od priprave gradbenih del, prijave na razpis za evropska sredstva in razpisa za zasebne vlagatelje do gradnje in upravljanja drugega tira.

Koncesija za gradnjo drugega tira
Gašperšič je pojasnil, da bo to podjetje dobilo koncesijo tako za gradnjo drugega tira kot tudi dodatnih pretovornih zmogljivosti tako na območju koprskega pristanišča kot drugje po Sloveniji. “Tako si bo lahko povrnilo del stroškov investicije in bi bila obremenitev za državljane kar najmanjša,” je dodal. O začetku gradnje bi se lahko po njegovem mnenju začeli pogovarjati konec leta 2017.

N. K., STA