fbpx

Meso iz sporne poljske klavnice tudi v Polaničevi Panviti, kjer je svinjerejsko kariero pričel Židan?

Foto: STA

Afera o mesu iz sporne poljske klavnice, kjer so klali tudi hudo bolne živali, že nekaj časa razburja slovensko javnost, zdaj pa dobiva nove razsežnosti. Kot trdi uprava za varno hrano, naj bi bilo to meso tudi v Panviti, ki jo je v preteklosti vodil zdajšnji predsednik državnega zbora Dejan Židan. Lastnik Panvite je prekmurski tajkun Stanko Polanič.

Že konec januarja je Uprava RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin identificirala pošiljko zamrznjenega mesa s Poljske, ki je končala v skladišču podjetja Panvita v Gornji Radgoni. Tam naj bi imeli šestnajst palet takšnega mesa v skupni teži kar 15 ton, v odzivu pa pravijo, da naj sporna poljska klavnica nikoli ne bi bila med njihovimi dobavitelji. Sporočili so tudi, da naj tega mesa ne bi uporabili, prav tako pa zdaj zagotavljajo, da naj bi bili vsi njihovi izdelki visoko kakovostni in popolnoma varni za uživanje, saj v proizvodnji poleg zakonskih zahtev sledijo tudi dodatnim lastnim zahtevam glede kakovosti, poroča Delo.

Na razkritje UVHVVR se je že odzval predsednik državnega zbora Židan, ki je v preteklosti vodil Panvito
Kljub navedbam Panvite UVHVVR vztraja, da gre za meso iz sporne poljske klavnice, ki naj bi ga uvozili še preden so poljski organi zaznali kriminalna dejanja. Zaradi suma o kemični neskladnosti pošiljke pa so meso, ne glede na to, da to ni bilo predmet umika, zadržali, vzorci zadržanega mesa naj bi bili minuli petek poslani v laboratorij za kemične preiskave, rezultate preiskav pa še čakajo.

Odzval se je tudi predsednik državnega zbora Dejan Židan, ki po poročanju Dela trdi, da z zaskrbljenostjo spremlja dogodke v zvezi s tem mesom: “Verjamem, da imamo v Sloveniji vse potrebne kontrolne mehanizme, da do takšnih zlorab ne bi moglo priti. Kljub temu pa pozivam pristojno ministrstvo, da te mehanizme še okrepi, saj se bomo v prihodnosti verjetno še kdaj srečali s podobnimi primeri v Evropi.” Židan je sicer dolga leta deloval na vrhu Panvite, najprej je bil med letoma 2003 in 2007 član vodstva, preden je zasedel funkcijo ministra za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, pa je bil med letoma 2007 in 2010 še predsednik uprave tega podjetja.

J. Ž.