fbpx

Cerarjevi ministri in sporni posli: Vložena nova interpelacija

Foto: STA

Zaradi političnih posegov v nadzorni svet Luke Koper, na katerega pritiskata tako minister za infrastrukturo Peter Gašperšič kot Slovenski državni holding (SDH), se dviga veliko prahu. Poslanec Andrej Čuš je napovedal interpelacijo zoper ministra in zanjo tudi zbral dovolj glasov. Dva poslanca SMC sta zamrznila članstvo, nadzornica Alenka Žnidaršič Kranjc pa je predsednika SDH Marka Jazbec obtožila zelo grobih metod. 

Pritiski okoli Luke Koper so sprožili plaz mnogih odzivov, ki vladni gospodarski politiki očitajo, da posega v strateško pomembno podjetje na Obali. Minister Peter Gašperšič si namreč že dlje časa prizadeva, da bi preko različnih vzvodov in pritiskov zamenjal vodstvo Luke Koper. To je potrdila tudi predsednica nadzornega sveta Luke Koper Alenka Žnidaršič Kranjc.

Andrej Čuš je zbral deset podpisov poslancev, kar je dovolj za vložitev interpelacije. Glasove so prispevali nepovezani poslanci in Združena levica. Ko bo interpelacije vložena, jo bo predsednik DZ Milan Brglez poslal ministru, ta pa bo imel najmanj 15 in največ 30 dni, da nanjo odgovori. DZ bo o njej odločal na prvi seji po prejemu Gašperšičevega odgovora nanjo, kar bo verjetno zgodaj jeseni.

“Aktivnosti, ki trenutno potekajo v zvezi z Luko Koper, imajo hude zametke korupcije ter priprave na pranje denarja in pobiranje provizij, kar vsi vedo,” je v intervjuju za Primorske novice dejala predsednica nadzornega sveta Luke Koper Alenka Žnidaršič Kranjc. Predsednik uprave SDH Marko Jazbec pa se po njenih besedah poslužuje zelo grobih metod. Kot je dejala Žnidaršič Kranjčeva v intervjuju, ve za zametke korupcije in druge nepravilnosti tudi predsednik vlade Miro Cerar, a sama ne ve, če premier to tudi razume. “A če ne razume, to ni opravičilo,” je poudarila.

Predsednica nadzornega sveta Luke koper Alenka Žnidaršič Kranjc (foto: STA)

Predsednica nadzornega sveta Luke Koper Alenka Žnidaršič Kranjc. Foto: STA

Dogajanja pretresla tudi največjo stranko SMC
Poslanca SMC Tilen Božič in Marko Ferluga ter predsednica SMC Izola Marisa Višnjevec Tuljak so do razjasnitve okoliščin v zvezi z zamenjavami v vodstvu Luke Koper zamrznili članstvo v stranki SMC. Kot so zapisali v pismu vodstvu SMC, SDH vse do danes ni predstavil prepričljivih razlogov za zamenjave, njihova pojasnila pa vzbujajo celo dodatne dvome, v pismu predsedniku stranke Miru Cerarju in generalnemu sekretarju Eriku Kopaču so podpisniki spomnili, da je Luka Koper podjetje, ki je bilo v strategiji upravljanja kapitalskih naložb uvrščeno med strateške družbe z daleč najvišjo oceno “strateškosti”. Prav tako so navedli, da SDH vse do danes ni predstavil prepričljivih razlogov za predčasno razrešitev treh članov nadzornega sveta Luke Koper.

Zaposleni v Luki Koper so svoje nezadovoljstvo pokazali z Jazbecem (Foto: Facebook)

Zaposleni v Luki Koper so svoje nezadovoljstvo pokazali z Jazbecem (Foto: Facebook)

Čuš dobil podporo Združene levice in nepovezanih poslancev
Politični pritiski v Luki Koper so nepovezanega poslanca Andreja Čuša zmotili do te mere, da je proti ministru Gašperšiču spisal interpelacijo. Čuš ministru Gašperšiču očita stalne politične pritiske in politično kadrovanje, pri čemer navaja očitke o ministrovih pritiskih s strani nekdanjega prvega nadzornika Darsa Roberta Lična in prve nadzornice Luke Koper Alenke Žnidaršič Kranjc. Slednja je ministra Gašperšiča obtožila pritiskov po menjavi predsednika uprave Luke Dragomirja Matića. Poslanec je prepričan, da gre v omenjenih primerih pritiskov za politično kadrovanje in delovanje po metodah mafije, poroča STA.

M. P.