fbpx

Minister Gašperšič na proslavah uvaja versko diskriminacijo. Vabi samo ene.

Foto: STA

Velike proslave ob odprtju elektrificirane proge Pragersko–Hodoš, ki jo je v Murski Soboti organiziralo Ministrstvo za infrastrukturo RS, so se udeležili vsi najpomembnejši akterji – predsednik vlade, minister za infrastrukturo, ministrica za razvoj, župan Murske Sobote ter tudi predstavnik protestantske cerkve. Manjkal je le murskosoboški škof Peter Štumpf. 

Ne, ni šlo za to, da bi imel škof Peter Štumpf neodložljive obveznosti, pač pa na to slovensnost sploh ni bil vabljen, so nam pojasnili na Škofiji Murska Sobota. Proslavo, ki se je odvijala na servisnem območju tovornega dela železniške postaje Murska Sobota, je sicer organizirala Direkcija RS za infrastrukturo, ki deluje v okviru Ministrstva za infrastrukturo RS.

Spodrsljajev naše vlade oziroma ministrstev pa smo sicer, čeprav je to žalostno, že kar nekako vajeni. Spomnimo samo na usodno napako na vabilu obeh ministrstev – za notranje zadeve in za obrambo, kjer so vabili na slovesnost ob 26-letnici oblikovanja Manevrske strukture mednarodne zaščite. Premier Miro Cerar in zunanji minister Karl Erjavec pa sta s svojim odličnim geografskim znanjem ustanovila veleposlaništvo v republiki Vilni.

Proslave v Murski Soboti se je prav zaradi pomembnosti izgradnje železniške proge udeležil celoten državni in lokalni vrh. Gre namreč za največjo infrastrukturno naložbo po izgradnji avtocestnega križa. Prav nenavadno je, da so na tak dogodek povabili zgolj predstavnike protestantske, ne pa tudi katoliške cerkve.

Zakaj škofa niso povabili?
Škofija v Murski Soboti obstaja že vse od leta 2006, katoliška vera pa je med Slovenci in Slovenkami še vedno najbolj razširjena. Zakaj je torej prišlo do tega, da škofa niso povabili na to slovesnost, smo vprašali tudi pristojne na Direkciji RS za infrastrukturo, na njihove odgovore pa še čakamo.

Maruša Gorišek