fbpx

Minister Počivalšek v enem izmed najmočnejših režimov na Bližnjem vzhodu

Zdravko Počivalšek. Foto: sta

Minister za gospodarstvo se s celotno delegacijo mudi v Teheranu, glavnem mestu Irana. Namen obiska je spodbuditi obseg trgovanja in investiranja med državama. Ministru so se na njegovi poti pridružili tudi predstavniki nekaterih večjih slovenskih podjetij, ki načrtujejo širitev na iransko tržišče. 

Obisk slovenske delegacije v Iranu je zgolj zadnji v seriji evropskih ekonomskih delegacij, ki so obiskale Iran. Za državo je prvi pokazal interes avstrijski predsednik Fischer, potem ko je prišlo do podpisa ameriško-iranskega sporazuma o iranskem jedrskem programu. Iran je v tem trenutku sicer v hudem diplomatskem sporu s Savdsko Arabijo.

Morda ste spregledali: Zakaj je Saudska Arabija izbrala boj, v katerem ne more zmagati.

Slovenska delegacija je do sedaj z iransko stranjo podpisala memorandum o energijskem sodelovanju, danes pa bo podpisan še memorandum o gospodarskem sodelovanju. Po Počivalškovih besedah je cilj spodbuditi gospodarsko menjavo do te mere, da bo ta dosegla stopnjo iz leta 2011, ko je menjava med državama obsegala 100 milijonov evrov. Priložnosti vidi predvsem na področju logistike, projektiranja zahtevnejših infrastrukturnih projektov, kmetijstva, farmacije, elektroindustrije in avtomobilske industrije, pohištveni industrije, IKT, nano- in biotehnologije, prometa in v turizmu.

V Teheranu so skupno pisarno odprle nekatere slovenske družbe
Minister Počivalšek je izrazil tudi zadovoljstvo nad tem, da so Rika, Duola, Iskratela in Comite v Teheranu odprle skupno pisarno, s pomočjo katere bodo lažje poslovali v tej državi.

Ž. K., STA