fbpx

Miro Cerar: Delavci ne bodo vodili države

Foto: STA

Premier Miro Cerar je na novinarski konferenci komentiral dogajanja v Luki Koper z besedami, da so ultimati vladi in drugim nesprejemljivi ter da ne bo pristal na to, da bi delavci vodili državna podjetja, še manj pa državo. V zvezi z usodo ministra Erjavca bo po premisleku svojo odločitev sporočil do torka.

Premier Miro Cerar je v odzivu na blokado koprskega pristanišča pozval upravo Luke Koper, naj nemudoma zagotovi normalen delovni proces v pristanišču, saj se slovenskim in tujim podjetjem ustvarja nepopravljiva škoda. Na ultimate delavcev ne pristaja. “Ne bom pristal, da bi delavci vodili državna podjetja, še manj pa državo,” je bil jasen.

Cerar je v izjavi za medije blokado označil kot popolnoma nesprejemljivo, saj se z njo Luki in slovenskim ter tujim podjetjem dela nepopravljiva škoda, ki se meri v milijonih evrov. Prav tako blokada, zaradi katere je ustavljen tovorni železniški promet v državi, po njegovem prepričanju bistveno poslabšuje možnosti za gradnjo drugega tira Koper-Divača.

Uprava Luke Koper, od koder so v zadnjih dneh leteli številni očitki na vlado, mora po Cerarjevih besedah takoj zagotoviti normalen proces v pristanišču, sicer bo odgovorna za nastalo škodo. Še enkrat je spomnil na vse korake, ki jih država izvaja za izvedbo projekta drugi tir, zdaj pa mora vodstvo Luke opraviti tisto, za kar je odgovorno. Je pa Cerar ministra za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravka Počivalška poklical, naj se nemudoma vrne iz tujine in se še danes sestane z vodstvom Luke Koper in Slovenskih železnic ter ugotovi, kaj se dogaja. Poročilo pričakuje še danes.

Obstajajo elementi objektivne odgovornosti
Glede ponujenega odstopa zunanjega ministra Karla Erjavca zaradi kršitve Slovenije pri arbitražnem sporazumu je Cerar dejal, da je minister Erjavec izbral neprimeren čas za ponujanje odstopa, bo pa njegovo ponudbo vseeno resno preučil. “Do torka bom o tem povedal svoje stališče,” je v Ljubljani v odzivu na ponujeni odstop Erjavca dejal premier.

Dodal je, da se zaveda, da je bilo kaj narobe v zvezi z arbitražnim sporazumom in da obstajajo elementi objektivne odgovornosti. “A dejstvo je, da je interpelacija pokazala, da jasnih razlogov za razrešitev ministra ni, zato me čudi ponudba za odstop v tem času, ko je bila sprejeta odločitev tribunala, ki gre v smer, ki se nam zdi prava,” je še povedal premier po skupni slavnostni seji sveta vlade za Slovence v zamejstvu in sveta vlade za Slovence po svetu.

M. P., STA