fbpx

Mladinska knjiga je prešla v roke “slabih bankirjev”

Foto: STA

Večinski delež založbe Mladinska knjiga, ki se je danes prodajal na javni dražbi, je kupila Družba za upravljanje terjatev bank (DUTB), ki je dražbo tudi razpisala. Drugih kupcev ni bilo, so sporočili z DUTB. S tem je postala lastnica 51,23-odstotnega deleža založbe.

Gre za delež, ki je bil zastavljen za terjatve do holdinga Zvon dva v stečaju, ki so bile prenesene na DUTB z NLB in Abanke. Vse od prevzema terjatev do danes je DUTB delovala v vlogi zastavnega upnika, sedaj pa prevzema vlogo aktivnega večinskega lastnika družbe.

Skladno s tem bo tako že na naslednji skupščini sodelovala pri imenovanju novih članov nadzornega sveta družbe, saj se dosedanjim štirim predstavnikom kapitala mandat v nadzornem svetu izteče v začetku junija 2016. Kupnino bo DUTB (t. i. slaba banka) plačala oziroma pobotala s svojo terjatvijo do družbe Zvon Dva Holding, so še sporočili.

Že četrta dražba Mladinske knjige
To je bila četrta dražba Mladinske knjige po stečaju mariborskega cerkvenega holdinga kot njenega večinskega lastnika leta 2012, po katerem so 69-odstotni delež založbe dobile banke upnice. V začetku leta 2013 je družba Kompas MTS dala nezavezujočo ponudbo za nakup delnic, a se za to na koncu ni odločila.

Na prvo licitacijo se ni prijavil nihče
Prodajni konzorcij bank je nato julija 2013 razpisal prvo licitacijo celotnega paketa delnic po izklicni ceni 22,56 milijona evrov, na katero pa se ni prijavil nihče. Konec septembra istega leta je sledil drugi poskus prodaje, prav tako neuspešen, čeprav je bila izklicna cena le še dobrih 11 milijonov evrov. Kot možni kupec se je omenjala založba Učila International, ki pa k dražbi ni pristopila.

N. K., STA