fbpx

Nadaljevanje množičnega odpuščanja v slovenskih podjetjih

Odpuščanja delavcev napovedujejo tudi v Pivovarni Union (foto: STA).

Podjetje Peko ni osamljen primer množičnega odpuščanja delavcev v slovenskih podjetjih. V dveh največjih slovenskih pivovarnah vodstvo napoveduje odpust 120 delavcev. Družba SEC, ki izdeluje dvigala, pa bo že danes okoli 50 delavcem razdelila odpovedi.

Stečajni upravitelj družbe SEC iz Bača pri Knežaku Tone Kozelj bo danes okoli 50 delavcem razdelil odpovedi. Nekdaj uspešno podjetje ima nekaj čez 350 terjatev, pri tem pa Kozelj ocenjuje, da navadni upniki skoraj gotovo ne bodo izplačani, upa pa na izplačilo prednostnih terjatev delavcev, ki jim niso izplačali zadnjih treh mesečnih plač.

Nekdaj uspešno podjetje zašlo v hude težave
Podjetje SEC, ki je izdelovalo dvigala in je leta 2010 prejelo celo bronasto gazelo, je v zadnjih mesecih zašlo v hude težave, nazadnje pa je, kot so v zadnjih dneh že poročali nekateri mediji, koprsko okrožno sodišče objavilo njegov stečaj.

Terjatev upnikov je skupno okoli 350, od tega nekaj čez 300 navadnih upnikov in 50 delavcev. Nepremičnine na Baču so pod hipoteko, za poslovni prostor SEC v Ljubljani pa je v veljavi poslovni lizing, tako da bo zanj po vsej verjetnosti uveljavljena izločitvena pravica.

“Navadni upniki” verjetno ne bodo dobili nič
Glavnino premoženja, ki lahko predstavlja stečajno maso, tako predstavljajo delovni stroji, katerih vrednost Kozelj čez palec ocenjuje na okoli 200.000 evrov. Zaloge železa so po drugi strani zanemarljive, komponente pa tako strogo namenske, da je vprašanje, kaj bo mogoče iz njih iztržiti.

Kozelj tako ocenjuje, da navadni upniki, kot zdaj kaže, skoraj gotovo ne bodo dobili nič, zato pa upa vsaj na poplačilo prednostnih terjatev delavcev. Za podrobnejšo oceno je sicer po njegovem mnenju za zdaj še prezgodaj.

Odpuščanje tudi v Pivovarni Laško in v Pivovarni Union
Predsednik uprave Pivovarne Laško in Pivovarne Union Dušan Zorko je v današnjem pogovoru za časnik Delo napovedal, da bo brez dela v obeh pivovarnah ostalo okoli 120 delavcev. Kot je dejal, so dobili jasno sliko, na katerih delovnih mestih je delavcev preveč, katerih delovnih mest pa v prihodnje ne bo več.

Vsi delavci bodo dobili odpravnine
“Proces smo skrbno načrtovali, pripravi smo ga transparentno, presežke bomo obravnavali korektno. Uprava se je z novim lastnikom izpogajala za znatna sredstva, 6,5 milijona evrov, ki bodo namenjena za izplačilo odpravnin po podjetniški kolektivni pogodbi. Vsi, ki bodo zapustili naše vrste, bodo prejeli ustrezne odpravnine, dodatna sredstva pa so namenjena tudi kot omilitveni ukrepi ob prenehanju pogodb o zaposlitvi,” je dejal Zorko.

N. K., STA