Nadaljevanje množičnega odpuščanja v slovenskih podjetjih

Odpuščanja delavcev napovedujejo tudi v Pivovarni Union (foto: STA).

Podjetje Peko ni osamljen primer množičnega odpuščanja delavcev v slovenskih podjetjih. V dveh največjih slovenskih pivovarnah vodstvo napoveduje odpust 120 delavcev. Družba SEC, ki izdeluje dvigala, pa bo že danes okoli 50 delavcem razdelila odpovedi.

Stečajni upravitelj družbe SEC iz Bača pri Knežaku Tone Kozelj bo danes okoli 50 delavcem razdelil odpovedi. Nekdaj uspešno podjetje ima nekaj čez 350 terjatev, pri tem pa Kozelj ocenjuje, da navadni upniki skoraj gotovo ne bodo izplačani, upa pa na izplačilo prednostnih terjatev delavcev, ki jim niso izplačali zadnjih treh mesečnih plač.

Nekdaj uspešno podjetje zašlo v hude težave
Podjetje SEC, ki je izdelovalo dvigala in je leta 2010 prejelo celo bronasto gazelo, je v zadnjih mesecih zašlo v hude težave, nazadnje pa je, kot so v zadnjih dneh že poročali nekateri mediji, koprsko okrožno sodišče objavilo njegov stečaj.

Terjatev upnikov je skupno okoli 350, od tega nekaj čez 300 navadnih upnikov in 50 delavcev. Nepremičnine na Baču so pod hipoteko, za poslovni prostor SEC v Ljubljani pa je v veljavi poslovni lizing, tako da bo zanj po vsej verjetnosti uveljavljena izločitvena pravica.

“Navadni upniki” verjetno ne bodo dobili nič
Glavnino premoženja, ki lahko predstavlja stečajno maso, tako predstavljajo delovni stroji, katerih vrednost Kozelj čez palec ocenjuje na okoli 200.000 evrov. Zaloge železa so po drugi strani zanemarljive, komponente pa tako strogo namenske, da je vprašanje, kaj bo mogoče iz njih iztržiti.

Kozelj tako ocenjuje, da navadni upniki, kot zdaj kaže, skoraj gotovo ne bodo dobili nič, zato pa upa vsaj na poplačilo prednostnih terjatev delavcev. Za podrobnejšo oceno je sicer po njegovem mnenju za zdaj še prezgodaj.

Odpuščanje tudi v Pivovarni Laško in v Pivovarni Union
Predsednik uprave Pivovarne Laško in Pivovarne Union Dušan Zorko je v današnjem pogovoru za časnik Delo napovedal, da bo brez dela v obeh pivovarnah ostalo okoli 120 delavcev. Kot je dejal, so dobili jasno sliko, na katerih delovnih mestih je delavcev preveč, katerih delovnih mest pa v prihodnje ne bo več.

Vsi delavci bodo dobili odpravnine
“Proces smo skrbno načrtovali, pripravi smo ga transparentno, presežke bomo obravnavali korektno. Uprava se je z novim lastnikom izpogajala za znatna sredstva, 6,5 milijona evrov, ki bodo namenjena za izplačilo odpravnin po podjetniški kolektivni pogodbi. Vsi, ki bodo zapustili naše vrste, bodo prejeli ustrezne odpravnine, dodatna sredstva pa so namenjena tudi kot omilitveni ukrepi ob prenehanju pogodb o zaposlitvi,” je dejal Zorko.

N. K., STA

 • Peter

  No ja, lahko pa pretopijo bron od gazele, no….

 • Mihilus

  Jaz sem slišal Mramorja, da nam gre bolje. V Sloveniji je 100.000 več zaposlenih kot 10 let nazaj in mnogo manj ljudi pod pragom revščine. Gospodarsko rast smo dosegali kljub restriktivni monetarni (naprintanih ni bilo nič novih evrov) in fiskalni (javni dolg se je zmanjšal) politiki. Delnice in obveznice pa rastejo kljub temu, da se vlagateljem nič ne laže in nasploh deluje po principu Petra Pana – če verjameš, da lahko letiš potem lahko letiš. Ker nam gre tako zelo dobro svetujem vsem, da porabijo vse svoje prihranke in kdor jih nima naj vzame 1klik kredite.

  Vse je tako zelo super, da Evropa + ZDA vsak mesec v Rusijo in Kitajsko prodata 50-250 ton zlata, ker kdo pa še rabi ta arhaični “denar” zdaj, ko imamo superiorno FIAT valuto. Obenem pa lahko z islamizacijo pričakujemo še dodaten dvig produktivnosti.

 • Peter

  Leve vlade to ne zanima.
  Njih zanima kako preprečiti “sovražni govor”.

  Ker potem o takih stvareh pač ne boste smeli poročati…

  • Nata

   + + + + + + + + + + + + + kako že pravijo ?
   Namen opravičuje sredstvo ?

 • rrrrr

  Nadaljevanje množičnega odpuščanja v slovenskih podjetjih : Želeli ste, poslušajte.

  ( kako zlajnano, kar sram me je komentarja)

 • xtc

  Tole je šele začetek s…. ,ki prihaja firme bodo cepale -crkovale kot muhe in tudi še rentabilne zapirale vrata zaradi nesmiselnosti nadaljnega poslovanja.
  Se pa trend zatona že opaža v prevozništvu kjer upada prevoz v in Slovenije kar je upad izvoza kot uvoza oziroma Slo tovornjaki že rotirajo po par tednov po EU in SLO ne vidijo.
  Država dobesedno uničuje firme s svojo ekonomsko in drugo politiko.

 • Novakec

  Delajo plac za kameltrajberje.

 • viktorh

  Pripravimo se na to, da socialističnih podjetij kmalu ne bo več, v njih pa ni prostora za privilegirance, ki ne delajo.