fbpx

Mramor doživel razsvetljenje: Davčnih sprememb letos še ne bo

Foto: STA

Vlada se je odločila, da letos še ne bo predlagala davčnih sprememb. Finančni minister Dušan Mramor je namreč ugotovil, da so bili odzivi na osnutke treh davčnih zakonov večinoma negativni. Prav tako je obljubil, da ne bo sprememb pri obdavčitvi kapitalskih dobičkov.

Največ pripomb gospodarstvenikov se je po besedah Dušana Mramorja nanašalo na predlagane spremembe pri obdavčitvi kapitalskih dobičkov. Po novem predlogu se namreč stopnja davka za dobičke iz kapitala ne bi nič več postopno zniževala, pač pa bi ves čas imetništva ostala pri 25 odstotkih.

Mramor: Sprememb pri obdavčitvi kapitalskih dobičkov ne bo
Finančni minister, ki je bil gost na kongresu Združenja delodajalcev Slovenije, je obljubil, da sprememb pri obdavčitvi kapitalskih dobičkov ne bo. “Vsi odzivi so bili razmeroma negativni,” opaža Mramor. Kot je pojasnil, si vsi želijo ohranitev olajšav, sindikati pa tudi zelo nasprotujejo predlaganemu nagrajevanju uspešnosti, saj bi v tem primeru ne bilo dvostranskih dogovorov med delodajalci in zaposlenimi.

Glede ostalih sprememb so se na ministrstvu odločili, da jih letos še ne bodo predlagali, ampak si bodo vzeli čas in iskali rešitve, ki bi bile sprejemljive tudi za gospodarstvo, je še povedal Mramor. “Če jih bomo našli, jih bomo našli, če ne, jih pač ne bo,” je dodal.

“Prostora za nominalno zniževanje davkov ni”
Mramor je prav tako zavrnil očitke predsednika Združenja delodajalcev Slovenije Milana Lukića, da vlada ne spoštuje socialnega sporazuma. V socialnem sporazumu je zapisano, da se bo pri davčnih spremembah iskalo prestrukturiranje davkov. “To pomeni, da nekje zmanjšaš, drugje povišaš,” je dejal in ponovil, da prostora za nominalno zniževanje davkov ni.

Lukić je zadovoljen, da se Mramor ni odločil vztrajati s predlaganimi davčnimi spremembami, pri katerih po njegovih besedah ni bil upoštevan niti en predlog delodajalcev.Zdaj jim bo po njegovem mnenju vsaj dana možnost, da sodelujejo pri pripravi novih predlogov.

Zaposlovanje študentov v nedogled?
Zakaj si delodajalci želijo spremembe pri stroških dela, je ponazoril direktor družbe Union hoteli Tomislav Čeh. “Imamo 260 zaposlenih, od teh je polovica zaposlenih za določen čas, ter 40 študentov,” je dejal in vprašal : “Je to normalno?” Kot je pojasnil, zaposlujejo študente zato, ker nimajo možnosti, da se otresejo zaposlenih, ko se trg ohlaja. “Potrebna je reforma, ki pa je v tej državi ne bomo dočakali,” je dejal.

N. K. , STA