fbpx

Odkar so Cerarjevi iz slabe banke nagnali švedske strokovnjake, se tam le še divje pleni!

Predsednik upravnega odbora DUTB in osebni Cerarjev prijatelj Miha Juhart. (Foto: STA)

Potem ko je upravni odbor Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB) ali slabe banke februarja lani izvolil novega predsednika Miho Juharta, sicer rednega profesorja za področje civilnega in gospodarskega prava na ljubljanski pravni fakulteti, je prišlo do Cerarjevega prevzema slabe banke, saj Juhart velja za zaupnika Cerarja. Le pol leta pozneje je po navedbah Požareporta prišlo do izvedbe nepremičninskega posla v vrednosti 2 milijonov evrov in praktično naslednji dan je že izpuhtel milijon evrov. Tovrsten posel dokazuje govorice, “da na slabi banki (menda) ne mine prodaja nepremičninskega kompleksa, pri kateri ne bi nekomu, ki je pri koritu, kapnilo v žep vsaj eno stanovanje”. 

Švicarska družba Lonstroff, ki deluje pod okriljem japonske skupine Sumitomo Rubber Industries, se je avgusta lani pojavila v Sloveniji in izkazala interes za nakup treh poslovno-zemljiških lokacij, med drugim za industrijski objekt KLI Logatec, ki je v lastništvu slabe banke. Tako Cerar kot tudi gospodarski minister Zdravko Počivalšek sta politično pohvalila japonsko investiranje.
Do prodaje prišlo kljub zanimanju Lonstroffa
Kljub temu, da so se na slabi banki zavedali, da se Lonstroff zanima za KLI Logatec, so del kompleksa za 2 milijona evrov prodali nepremičninski agenciji v Ljubljani SVET RE, ki jo vodi direktor Vlado Petek, ki sicer v javnosti ni znan. Tedanji izvršni direktor DUTB Janez Škrubej je tisti, ki je v imenu DUTB podpisal pogodbo, in je po poročanju Požareporta vpleten “v številne sporne finančne zgodbe, povezane z upravljanjem slovenskega državnega premoženja.” Ob tem pa je potrebno dodati, da je najbolj zanimivo to, da je bil nepremičninski kompleks v vrednosti 2 milijonov evrov kupljen s strani agencije za nepremičnine, ki je imela v letu 2016 slabih 225 tisoč evrov prihodkov ter dobiček v vrednosti manj kot 4 tisoč evrov.

Janez Škrubej (Foto: STA)

Premeten manever
V nadaljevanju je pojasnjeno, kako je to mogoče. Sočasno je namreč agencija SVET RE sklenila pogodbo z družbo Lonstroff, s čimer je ta kot končni kupec od agencije prevzela industrijski obrat KLI Logatec v velikosti 30.000 kvadratnih metrov. Lonstroff je v imenu japonske skupine odštel 3 milijone evrov, kar pomeni, da se je agenciji za nepremičnine na ta način pri prodaji uspelo dokopati do milijona evrov.

K pogodbi med vodstvom DUTB in nepremičninsko agencijo je bil namreč sklenjen aneks, v katerem je bilo določeno, da lahko agencija DUTB poravna kupnino za objekt KLI Logatec potem, ko ta dobi denar od švicarske družbe. Nedvomno konkretno navedeni primer kaže, kako se na lahek način dokopati do milijona evrov.
Več kot očitno je potrebno imeti dobre zveze na slabi banki, saj je v tem primeru prišlo do zavestnega oškodovanja premoženja države v vrednosti vsaj milijona evra, in to ni nič drugega kot plenjenje državnega premoženja. V tem primeru je s ptičje perspektive vidna posredna ali neposredna vpletenost Cerarja, njegovega zaupnika Miho Juharta in Zdravka Počivalška, ob tem pa je potrebno dodati, da Škrubej kandidira za novega člana uprave Nove ljubljanske banke, katere prodaja ali privatizacija ni pogodu Cerarjevi vladi.
N. Ž.