Od polnoči se bomo vozili ceneje, a se bo kmalu vse spremenilo

Foto: STA

Cene naftnih derivatov se bodo opolnoči znižale. Liter neosvinčenega 100-oktanskega bencina bo cenejši za 1,6 centa, liter dizelskega goriva za 1 cent, liter neosvinčenega 95-oktanskega bencina pa za 0,8 centa. Kurilno olje se bo medtem pocenilo za 5,7 centa na liter.

Za liter 100-oktanskega bencina bo tako treba od torka odšteti 1,222 evra, za liter dizelskega goriva 1,015 evra in za liter 95-oktanskega bencina 1,175 evra. Kurilno olje bo medtem stalo 0,682 evra na liter, so sporočili z OMV Slovenija.

Cene naftnih derivatov v Sloveniji se določajo skladno z vladno uredbo po metodologiji, ki temelji na gibanju cen naftnih derivatov na svetovnem trgu in na gibanju tečaja dolar-evro. Nove cene se izračunavajo vsakih 14 dni.

A vse to bi se lahko hitro spremenilo z načrtovanim bencinskim centom, ki ga želi uvesti vlada. Po sedanjem predlogu bi se v letu 2016 plačevalo tri cente na liter goriva, v letu 2017 šest centov, od leta 2018 naprej pa devet centov. Višina te dajatve bo sicer znana po tem, ko bodo opredelili, koliko denarja je potrebnega za načrtovane projekte. Razmišljajo tudi o tem, da bi bila lahko ta dajatev na bencinskih servisih na avtocestah do dvakrat višja, na bencinskih servisih ob meji pa je ne bi zaračunavali.

B. O., STA