fbpx

Slovenci so jo nagnali, nato pa je pomagala rešiti islandsko bančno krizo. O Slovencih pravi …

Foto: STA

“Islandija je nadzor upravljanja izvajala bolj temeljito kot Slovenija,” stanje glede slovenskih bank komentira bivša nadzornica NLB Marianne Økland. “V Sloveniji ne moreš biti neodvisen,” je jasna finančna strokovnjakinja, ki so jo v Sloveniji odstavili, na Islandiji pa je pomagala rešiti bančno luknjo. Danes je skupščina NLB sicer imenovala nov nadzorni svet, kmalu pa bo verjetno sledila tudi nova dokapitalizacija. 

”V Sloveniji ne moreš biti neodvisen,” je jasna finančnica Marianne Økland, norveška bančna svetovalka, ki je pomagala rešiti bančno krizo na Islandiji. Bila je tudi ena od nadzornic NLB, vendar so jo leta 2013 ob zamenjavi nadzornega sveta odstavili.

Øklandova je v javnosti že večkrat jasno povedala, kaj misli o upravljanju bank v Sloveniji. ”NLB in največja banka na Islandiji imata podobno korporativno upravljanje, a pripravljenost na nadzor je popolnoma drugačna. Islandija je nadzor upravljanja izvajala bolj temeljito kot Slovenija,” je bila v oddaji Odmevi jasna bančna svetovalka.

”Delno je za situacijo krivo tudi to, da se veliko vpletenih Slovencev boji nadzora, ker vedo, da bi čutili posledice tudi pri svojem nadaljnem delu, je jasna Marianne Økland.

Na Islandiji so ljudje veliko bolj pripravljeni sodelovati
V NLB smo zmetali že več milijard evrov davkoplačevalskega denarja in verjetno bo kmalu sledila že nova dokapitalizacija, rešitve krize te banke pa ni na vidiku. Islandija je svojo krizo rešila hitro in učinkovito. Bankrot največjih bank, kaznovanje odgovornih, stroškov za državo pa ni bilo. Sliši se dobro, a v Sloveniji, kot pravi Øklandova, to ni možno. ”Na Islandiji so bili ljudje veliko bolj pripravljeni sodelovati, kot so v Sloveniji,” je dejala in dodala, da je to ključna razlika med Slovenijo in Islandijo.

Marianne Økland je bila članica nadzornega sveta NLB do leta 2013, ko so jo ob zamenjavi nadzorneg sveta odstavili. Ima veliko mednarodnih izkušenj, delovala je že na Islandiji, v Sloveniji, v Indiji in v Veliki Britaniji. Na Islandiji, ki velja za državo, ki je finančno krizo obvladala najbolje, je pomagala sanirati banke in bančno luknjo. Danes je javni dolg Islandije manjši kot v Sloveniji, glavni krivci za podeljevanje slabih kreditov pa so v zaporu. 

Danes islandski javni dolg za polovico našega
Pred začetkom sanacije bank je bil islandski javni dolg glede na BDP skoraj dvakrat večji kot slovenski, prav tako pa je njihova največja banka podelila dvakrat več slabih kreditov kot NLB. A danes, po vseh ukrepih, ki jih je sprejela Islandija, je njen dolg glede na BDP za polovico slovenskega. ”Največji banki bi lahko laže primerjali, če bi obe bankrotirali. A NLB za razliko od Islandibank ni bankrotirala in sedaj se le pogaja, ali so slaba posojila bila ali ne,” je dejala Marianne Økland.

M. G.