fbpx

Nečaku Jamniku spodletel poskus zamenjave nadzornikov Petrola: Podpore ni dobil niti pri NKBM, ki jo nadzoruje, niti pri KAD, ki jo vodi njegov tesen zaveznik!

Nečak iz ozadja Borut Jamnik. (Foto: STA)

V četrtek bo na zahtevo SDH potekala skupščina delničarjev Petrola, na kateri se bodo med drugim seznanili s podrobnejšo informacijo o razlogih za predčasno prenehanje mandatov predsednika in članov uprave družbe. V ozadju naj bi predsednik uprave Modre zavarovalnice Borut Jamnik skušal pridobiti podpise vsaj petih odstotkov delničarjev Petrola, ki bi zadoščali, da bi na se na dnevni red uvrstil morebiten odpoklic članov nadzornega sveta. To mu ni uspelo, podprla ga nista niti 2-odstotna lastnica Petrola, NKBM, v nadzornem svetu katere sedi Jamnik, niti njegov dolgoletni zaveznik Bachtiar Djalil, ki vodi KAD.

Predsednik uprave Modre zavarovalnice Borut Jamnik, ki je po mnenju številnih eden najvplivnejših predstavnikov slovenske globoke države, je očitno nameraval pridobiti podpise vsaj petih odstotkov delničarjev družbe Petrol, kar bi zadoščalo za spremembo dnevnega reda na skupščini delničarjev družbe, ki bo potekala v četrtek 12. decembra ob 10. uri. Kot poroča portal Požareport, je Jamnik na dnevni red tako skušal uvrstiti odpoklic oziroma zamenjavo članov nadzornega sveta Petrola, ki so zamenjali upravo s Tomažom Berločnikom na čelu. Zanimivo bo videti, ali se bo slednji udeležil skupščine, ker ni več član uprave, mu to ni več potrebno, je pa še vedno delničar družbe.

Skupščina delničarjev se bo zgodila na zahtevo SDH
Med drugim se bo zgodila na zahtevo Slovenskega državnega holdinga, skupščina pa se bo seznanila s podrobnejšo informacijo o razlogih za predčasno prenehanje mandatov predsednika in članov uprave družbe, s poudarkom na razlogih, vzrokih in posledicah predčasnega prenehanja navedenih mandatov ter bistvenimi sestavinami sporazuma o predčasnem prenehanju mandata, sklenjenega med nekdanjo upravo in nadzornim svetom družbe.

Petrol je zadnja sporna kadrovska poteza Šarčeve vlade. (Foto: STA)

Petrol d. d. (Foto: STA)

Jamnik ni dobil niti podpore NKBM, kjer je nadzornik, niti zaveznika Bachtiarja Djalila
7-dnevni rok po sklicu skupščine za spremembo dnevnega reda se je že iztekel, zanimivo pa je, da Jamnik podpore za svoje načrte ni našel pri Novi kreditni banki Maribor, kjer sedi v nadzornem svetu. NKBM ima v lasti okrog 2 odstotka delnic Petrola. Jamnik ni dobil soglasja niti pri Kapitalski družbi, ki jo vodi Bachtiar Djalil, ki je po poročanju Požareport Jamnikov dolgoletni tesni in zvesti zaveznik. Kot vse kaže, je vpliv nečaka iz ozadja Jamnika, ki je sicer blizu Socialnim demokratom, močno zmanjšan na račun Marjana Šarca in njegovega operativca Damirja Črnčeca.

Tudi ob obisku ameriške veleposlanice Lynde Blanchard v NKBM je bil Borut Jamnik odrinjen na rob (Foto: NKBM)

Nadzorni svet je bil imenovan v času vlade SMC
Kot smo na Nova24TV že poročali, je bil trenutni nadzorni svet imenovan v času, ko je vlado vodila Stranka modernega centra, in sicer so bili predstavniki kapitala, poleg prve nadzornice Nade Drobne Popović še Sašo Berger, Igo Gruden, Mladen Kaliterna, Metod Podkrižnik in Sergij Goriup, imenovani na 27. skupščini delničarjev 10. aprila 2017. Za 4-letni mandat so bili 27. januarja 2017 imenovani tudi predstavniki zaposlenih Zoran Gračner, Alen Mihelčič in Robert Ravnikar.

Rok Krajnc