Neimenovani vir: V ozadju načrtovanega kadrovskega cunamija na Telekomu stoji Borut Jamnik

Borut Jamnik. (Foto: STA)

9. septembra bo potekala skupščina, ki jo je sklicala Uprava Telekoma Slovenije, z namenom prevetritve nadzornega sveta. Kapitalska družba (KAD) namerava zamenjati pet od šestih predstavnikov, razlog za njihovo odločitev pa navaja kot morebitno neupravičenost njihovega sprejema in morebitno neučinkovitost v določenih preteklih investicijah, poroča STA. Kljub njihovim navedbam pa gre po naših zanesljivih informacijah le za zavajanje in prikrivanje dejanskega razloga za menjavo, in sicer menjava tistih postavljenih v času Janševe vlade, za podpornike nove. V ozadju pa naj bi rovaril Borut Jamnik. 

Uprava Telekoma Slovenije je za 9. septembra sklicala skupščino, ki bo odločala o prevetritvi nadzornega sveta. Menjavo pet od šestih predstavnikov kapitala v nadzornem svetu predlaga Kapitalska družba (Kad). Cilj menjave nadzornikov pa stremi k enemu in edinemu cilju, in sicer menjavi vodstva družbe pod taktirko Cvetka Sršena, potrjujejo naši zanesljivi viri.

Kapitalska družba, ki je lastnik 5,59 odstotka Telekoma, predlaga razrešitev Iztoka Černoše, Karle Pinter, Marka Kerina, Radovana Cerjaka in Jurija Toplaka, med nadzorniki pa naj bi ostal dosedanji član Aleksander Igličar, kar postavlja vprašanje, zakaj ravno on? Za nove člane nadzornega sveta Telekoma Slovenije, ki bi štiriletni mandat mandat nastopili z dnem imenovanja na skupščini, so predlagani Roman Jerman, Tadeja Čelar, Alenka Čok Pangeršič, Miha Žejn in Robert Cimerman. Kar je zanimivo pri tem, je dejstvo, da sta Jerman in Čelarjeva sicer zaposlena na KAD v sektorju za upravljanje premoženja, je pa Jerman tudi član nadzornih svetov družb Modra Zavarovalnica. Prav tako so iz sektorja za upravljanja premoženja na Modri zavarovalnici ostali trije predlagani, Čok Pangeršičeva, Žejn in Cimerman.

Foto: STA

Vse to pa vodi do morebitnega zaključka, da ima tudi tukaj v ozadju “prste vmes” Borut Jamnik, predsednik uprave Modre zavarovalnice, katerega kadrovske lovke segajo daleč, znan pa je tudi njegov “naklonjen” odnos do aktualne vlade in Roberta Goloba. To bi tudi pojasnjevalo trditev, da KAD želi zamenjati tiste, ki so bili postavljeni s strani nekdanje oblasti, za “svoje”.

Razlog za odpoklic je laž, očitan nakup nikoli ni bil realiziran
Seveda gre za popolnoma normalen in standarden postopek – delničarji so upravičeni, da na skupščini odpokličejo in volijo člane nadzornega sveta, ki zastopajo delničarje, vendar bi bilo po trditvah našega vira tudi najbolj korektno z njihove strani, da navedejo pravi razlog za odpoklic in ne zavajajo. Razlog za odpoklic je namreč med drugim tudi, da se s strani novih članov nadzornega sveta, ki niso sodelovali pri sprejemanju preteklih odločitev, pregleda upravičenost njihovega sprejema ter spremljanje učinkov določenih preteklih investicij oz. odločitev glede na dejansko stanje. Kot primer so v Kadu navedli nakup podjetja Actual I.T., ki naj bi bil po nekaterih medijskih objavah kupljen za 30 milijonov evrov, s tem pa preplačan in negospodaren, so dejali v Telekomu, kjer so po poročanju STA zatrdili tudi, da je bil tekom postopka opravljen skrbni pregled posla, prav tako sta dve revizijski hiši pripravili neodvisni cenitvi družbe.

Predsednik uprave Telekoma Slovenije Cvetko Sršen (Foto: STA)

Cilj je menjava vodstva
Naši zanesljivi in verodostojni viri nakup podjetja Actual I.T. zanikajo in trdijo, da nakup sploh nikoli ni bil realiziran, kar demantira Telekomovo očitno neupravičeno trditev o “preplačanosti in negospodarnosti”, posledično pa tudi kredibilen razlog za odpoklic. Očitno je res edini greh predlaganih odpoklicanih ta, da so bili na mesta postavljeni v času Janševe vlade. Na skupščini januarja lani so delničarji potrdili tudi spremembe statuta družbe, s katerimi so med drugim uvedli mandatarski sistem oblikovanja uprave – predsednika uprave imenuje nadzorni svet, druge člane uprave pa nadzorni svet na predlog predsednika uprave, razen delavskega direktorja, ki ga imenuje na podlagi predloga sveta delavcev. Sodeč po tem je jasno, da je cilj t. i. prevetritve nadzornega sveta zamenjava predsednika uprave, Cvetka Sršena, ki mu nova oblast nikakor ne more oprostiti podpore nekdanji vladi, s tem pa tudi ostalih članov uprave.

Skupščina Telekoma Slovenije je sicer Černošo, Igličarja, Kerina in Cerjaka v devetčlanski nadzorni svet imenovala januarja ter tedaj odpoklicala nadzornika Igorja Rozmana. Delničarji so nove nadzornike imenovali po tistem, ko so oktobra 2020 odstopili člani nadzornega sveta Aleš Šabeder, Barbara Cerovšek Zupančič in Bernarda Babič. Aprila lani je mandat potekel še nadzornicama Barbari Kürner Čad in Barbari Gorjup, delničarji pa so na junijski skupščini v nadzorni svet imenovali Karlo Pinter in Jurija Toplaka, piše STA.

Tanja Brkić