Nepravilnosti v kar treh primerih prodaje državnih podjetij. Kdo bo odgovarjal?

Foto: iStock

Vlada je v zadnjem času na sumljiv način prodala kar tri podjetja. Palomo je prodala kupcu, ki je ponudil najnižjo ceno, dokapitalizirala je Adrio Airways in jo nato prodala nemškemu skladu, ki ima zgolj 25 tisoč evrov osnovnega kapitala, za pripojitev Probanke in Factor banke družbi DUTB pa je izglasovala, da ni potrebno sestaviti vmesne bilance. Kako bo vlada pojasnila te nepravilnosti?

Komisija za nadzor javnih financ bo danes obravnavala kup nepravilnosti in netransparentnosti vlade pri upravljanju z javnim premoženjem in prodajo podjetij. Vprašanja se pojavljajo predvsem glede prodaje družb Paloma in Adria Airways ter pripojitve Probanke in Factor banke družbi DUTB.

Država pri prodaji Palome ob 1,7 milijona
Paloma je bila lani prodana poljskemu finančnemu skladu Abris Capital, ki je od vseh ponudnikov ponudil najnižjo ceno in manjšo dokapitalizacijo kot Eco-invest. Avris Capital je za delnico ponudil 3,3 evra, konkurenčni Eco-invest pa na koncu celo 4,01 evra. Če bi država Palomo prodala Eco-investu, bi dobila kar 1,7 milijona evrov več, opozarjajo v opozicijski SDS.

Boljši so bili tudi pogoji po nakupu. Abris Capital je za dokapitalizacijo ponudil 15 milijonov evrov, Eco-invest pa 18. Prav tako bi bil vložek Eco-investa večji, saj bi v prihodnjih letih v Palomo vložil 70 milijonov evorv, Abris Capital pa zgolj 40. Pri vsem je najbolj zaskrbljujoče prav to, da so to prodajo v SDH podpirali, vlada pa na očitke odgovarja le, da so postopek izvedli z enakopravno obravnavo vseh ponudnikov.

Foto: STA

Država bi za Palomo lahko dobila več (foto: STA).

Prodaja Adrie na podlagi neznanih pisnih zagotovil
Na današnji seji bodo obravnavali tudi primer Adrie Airways. Ta je bila pred kratkim dokapitalizirana, takoj nato pa prodana nemškemu skladu 4K. Že v poslanskih vprašanjih so poslanci SDS opozarjali na navedbe v medijih, da ima omenjeni sklad le 25 tisoč evrov osnovnega kapitala, SDH pa naj bi od sklada pridobil ustrezna pisna zagotovila za izvedbo dokapitalizacije, pri čemer pa ni dobil bančne garancije. Kakšna so ta pisna zagotovila, seveda ni znano.

To pa ni bila prva dokapitalizacija Adrie Airways, skupaj je bilo v zadnjih petih letih v družbo vloženih kar 50 milijonov evrov.

Foto: STA

Foto: STA

Vlada pravi, da vmesnih bilanc Probanke in Factor banke ne potrebuje
Eden od razlogov za sklic seje komisije za nadzor javnih financ je tudi pripojitev družb Probanke in Factor banke družbi DUTB. V postopku je skupščina DUTB namreč soglašala, da vmesne bilance stanja prevzema družbe in poročila poslovodstva o pripojitvi ter revizije pripojitve ni potrebno sestaviti, in sicer z razlogom poenostavitve postopka pripojitve. Kot so zapisali v SDS-u, zbuja to vprašanje, zakaj vlada ne potrebuje vmesnih bilanc in zakaj se odpoveduje natančno definiranemu zakonskemu določilu Zakona o gospodarskih družbah.

M. G.