fbpx

Nesposobnost slovenske vlade – Hrvatom bomo dali milijone, da bi Italijani kupili Cimos

Foto: STA

Prodaja Cimosa se vleče že nekaj časa. Zdaj pa smo končno prišli do zaključne faze prodajnega postopka. V nekaj dneh bo jasno, ali bo italijanski velikan Palladio Finanziaria kupil Cimos. Kupnina je smešno nizka – dobrih 100.000 evrov. Ogromen pa je nevidni del. To so terjatve. Italijani bi z nakupom Cimosa prevzeli okoli 115 milijonov terjatev, ki si jih je v zadnjih letih nakopal Cimos. Te naj bi bile poravnane le 14-odstotno, zato je delež terjatev, ki bi ga v primeru nakupa plačali Italijani, še vedno ogromen.

Cimos je v zadnjih letih začel močno padati. Leta 2007 je imel Cimos še 7840 zaposlenih, leta 2015 pa je imel že manj kot 5000 zaposlenih. Prihodki od prodaje so bili v zadnjem času najvišji leta 2011 – 455 milijonov evrov, leta 2015 pa so padli že na 326 milijonov evrov. Največji problem Cimosa pa so bila posojila. Od leta 2009 do leta 2015 je Cimos skupno dobil kar 3 milijarde 700 milijonov evrov posojil.

Hrvaška slaba banka toži Cimos
A pri prodaji podjetja se je zataknilo že pred časom. Hrvaška slaba banka (DAB) je marca 2016 vložila tožbo proti Cimosu zaradi skoraj dve desetletji starih dolgov do Riječke banke. Samo posojilo je znašalo 20,2 milijona evrov, zaradi zamudnih obresti pa bi se lahko ta vsota podvojila. DAB je dolg prevzela, ko je šla Riječka banka v stečaj, v 16 letih pa se s Cimosom niso mogli dogovoriti o poplačilu.

Italijanski velikan, ki je pred letom že odstopil od nakupa, je zdaj spet zainteresiran za Cimos. A očitno postaja, da skupaj s kupnino ne želi prevzeti tudi dolgov, ki jih ima Cimos do hrvaške Slabe banke. DAB in Palladio Finanziaria se očitno nista sporazumela glede poravnave tega dolga. A nič zato. V zgodbo je vskočila Slovenija in aktivirala DUTB. Da bi Italijani kupili Cimos, bo DUTB prevzela slabe terjatve Hrvatov.

Kaj to pomeni? Slovenska država bo zasebne dolgove Cimosa spet krila z davkoplačevalskim denarjem, ker jih italijanski kupec ne želi kriti. S tem Palladio Finanziaria efektivno znižuje kupnino in izsiljuje DUTB, ki želi, da je prodaja Cimosa uspešna. Hrvaška DAB tako prodaja dolgove Cimosa nazaj Sloveniji. Za koliko bo DUTB kupila dolgove, še ni znano, govori pa se o 5 milijonih evrov.

Slovenska vlada ni sposobna prodati niti enega podjetja
Vidimo lahko, da Slovenija ni sposobna prodati niti enega podjetja, ne da bi osiromašila proračun. Italijansko podjetje bo kupilo Cimos, a le, če DUTB prevzame terjatve hrvaške DAB. Tu se kaže vrhunska sposobnost ministra Počivalška, da troši denar državljanov. Gre še za en poraz DUTB, ki ima zdaj domače socialistično vodstvo. Cimosa ne želi kupiti nihče drug, za to prodajo pa bomo Hrvatom podarili denar slovenskih davkoplačevalcev.

Darilo, ki ga bo dala slovenska vlada Italijanom, pa bodo ti s pridom izkoristili. Cimos bo pod njihovim vodstvom “čudežno” postal dobičkonosno podjetje, ki bo zlahka odplačalo obveznosti. Predvidevamo lahko, da se bo ponovila zgodba Heliosa. Tako se bo še enkrat pokazalo, da je eden od največjih problemov slovenskega gospodarstva državno lastništvo. Strici in nečaki iz ozadja, ki upravljajo z državnimi podjetji, jih izčrpajo in denar privatizirajo, ostanke nekoč uspešnih podjetij pa za drobiž prodajo tujcem. 

Ob vsem tem pa je najbolj žalostno, da sta minister Počivalšek in premier Cerar ponosna na takšne manipulacije in jih v javnosti predstavljata kot uspehe.
Aleksander Rant