fbpx

Preiskava na DUTB, pod drobnogledom so bile pogodbe

Foto: STA

Kriminalisti so zjutraj v okviru preiskave vkorakali v prostore DUTB. Preiskovali so pogodbe, ki jih je DUTB sklenila v letih 2013 in 2014.

Kot so poročale Finance, se je preiskava začela okoli 7. ure. Preiskovalci Nacionalnega  preiskovalnega urada (NPU) so preiskavo opravili na podlagi sodne odredbe, in sicer v povezavi s sumom kaznivega dejanja zlorabe položaja. Prostosti niso odvzeli nikomur.

Pregledali dokumentacijo in poslovne prostore
Predkazenski postopek poteka zoper več oseb, ki naj bi kaznivo dejanje storile pri vodenju  gospodarske dejavnosti, da bi drugemu pridobile premoženjsko korist oziroma povzročile premoženjsko škodo. Pri tem so, kot so sporočili z NPU, izbrabile svoj položaj, saj so na podlagi sklenjenih svetovalnih pogodb odredile izplačilo večjega števila računov v skupnem znesku okoli 2,8 milijona evrov.

Da so jih obiskali kriminalisti, so nam potrdili tudi na DUTB. “Kriminalisti so pregledali dokumentacijo in poslovne prostore v vseh treh nadstropjih DUTB. Preiskava se je nanašala na poslovanje v letih 2013 in 2014. Predvsem je povezana s sklenjenimi pogodbami v tem času,” so sporočili iz DUTB po končani preiskavi.

Predkazenski postopek je NPU sicer začel marca letos na podlagi prijave računskega
sodišča. Za kaznivo dejanje zlorabe položaja je zagrožena zaporna kazen do osmih let.

Barbara Oprčkal