fbpx

Za več kot 50 milijonov evrov so nam ga vzeli Poljaki

Foto: STA

Konzorcij lastnikov, ki ga vodi NLB, je izbral novega lastnika Trima Trebnje. Podpisali so pogodbo s poljskim skladom Innovo. Za Trimo so Poljaki ponudili več kot 50 milijonov evrov. Sklad je sicer izbiral še med irskim Kingspanom.

Trimo Trebnje naj bi končno dobil novega lastnika, in sicer poljski sklad Innovo, poroča Planet Siol.net. Pogajanja so danes potekala tako z omenjenim skladom kot z irskim Kingspanom. Kot poročajo nekateri slovenski mediji, naj bi Innovo za Trimo ponudil več kot 50 milijonov evrov, čeprav uradno kupnine niso razkrili.

Na vodstvo Trima Trebnje smo poslali tudi vprašanje, kako komentirajo prodajo ter kaj prodaja pomeni za zaposlene in za vodstvo podjetja. 

Prodajalci – poleg NLB še Banka Koper, SKB banka, Raiffeisen banka, Gorenjska banka, NKBM, Abanka, Probanka, SID banka, Unicredit banka in Republika Slovenija – so danes podpisali kupoprodajno pogodbo za 97,5-odstotni lastniški delež v družbi Trimo, finančni dolg družbe in nekaterih odvisnih družb ter 44,9 odstotka družbe Trimo MSS.

Kupec, poljski sklad Innova, pretežno vlaga v Srednji in Vzhodni Evropi. “V konkurenčnem procesu, v katerem je sodelovalo več ponudnikov, je ponudil najvišjo ceno za predmet prodaje,” so poudarili NLB. Transakcija bo po napovedih zaključena v prvih mesecih prihodnjega leta, po izpolnitvi odložnih pogojev iz kupoprodajne pogodbe.

Spomnimo …
Nekdaj eno uspešnejših slovenskih podjetij je v težave zabredlo ob izbruhu finančne in gospodarske krize ter upadu gradbene dejavnosti. Bremenila ga je tudi zadolženost, ki je bila posledica notranjega odkupa podjetja, na čelu katerega so bili nekateri vodilni v družbi, med njimi dolgoletna direktorica Tatjana Fink.

Leta 2013 so ga pred insolventnostjo rešile banke in družba pod novim vodstvom izvaja finančno in poslovno prestrukturiranje. Lani je tako zopet začela poslovati z dobičkom, letošnji poslovni rezultati pa naj bi bili še bistveno boljši.

Trimo ni prvo podjetje, ki gre iz Slovenije na Poljsko
V začetku prihodnjega leta naj bi preko dokapitalizacije Poljakom prodali tudi Palomo, pred tem je poljsko podjetje Linetech kupilo Adria Airways Tehniko, Gorenje Surovina pa je bila prodana Resli Recyclingu julija letos, poročajo Finance.

M. G.