fbpx

Neverjetno: članki o požarih v sortirnici v Lenartu izginili s spleta takoj zatem, ko je tajkun Odlazek kupil Haklove medije

Vir: Večer, Najdi.si

Novinarji Večera in Pomurskega vestnika so po prevzemu slednjega s strani Martina Odlazka nemudoma prenehali s poročanjem o požarih v Odlazkovi sortirnici v Lenartu, nekatere starejše in že napisane članke pa so izbrisali celo za nazaj. Kot kaže, je torej brisanje člankov sestavni del najnovejšega posla med Urošem Haklom in Martinom Odlazkom. 

O katastrofalnih delovnih razmerah ter dveh zaporednih požarih v sortirnici odpadkov družbe Salomon, d.o.o., v Lenartu, ki je v lasti tajkuna Martina Odlazka, smo poročali že pred dvema tednoma. Le dva dni zatem je Odlazek prek povezanih podjetij prevzel edicije nekdanjega Dela Revije in Pomurski vestnik, vse to pa je kupil od lastnikov mariborskega časopisa Večer.

Kot se nakazuje, je sestavni del zadnjega posla med Urošem Haklom kot večinskim lastnikom Večera in Odlazkom predstavljal tudi dogovor o brisanju nekaterih že objavljenih člankov o nedavnih požarih v sortirnici odpadkov v Lenartu ter Odlazkovi vzporedni in nenadzorovani ekonomiji, poroča Požareport. Pri tem nekateri članki niso bili izbrisani le iz spletnih arhivov časopisov Večer in Pomurski vestnik, ampak tudi s Facebooka.

Prispevek, izbrisan s Facebooka. (Vir: Požareport)

Po končanem poslu med Haklom in Odlazkom so novinarji Večera in Pomurskega vestnika ob že naštetem takoj prenehali tudi z objavljanjem novih informacij, povezanih s požaroma v Odlazkovi sortirnici v Lenartu. Tako se je še enkrat izkazalo, da uredniške politike praktično nikoli ne določajo uredniki in novinarji, ampak lastniki medijev.

Vir: Požareport

Katastrofalne delovne razmere v sortirnici
Odlazkove težnje po tem, da se medijsko objavljanje, povezano s sortirnico v Lenartu, omeji, ne preseneča. Razmere za delo v tem obratu so namreč nevzdržne. Zaposleni, ki za svoje delo prejemajo minimalno plačo, poročajo celo o izrabljanju zaposlovanja invalidov ter ščurkih in črvih na delovnem mestu. Sodu pa sta izbila dno dva požara, do katerih je prišlo v razmiku le enega tedna, pri čemer so v podjetju zanikali možnost samovžiga, malomarnosti ali vžiga kot posledice strojne ali druge napake v proizvodnji.

Protest pred sortirnico v Lenartu. (Vir: Facebook)

Na pogoste požare so se odzvali tudi domačini, ki so pred dvema tednoma organizirali shod za zaprtje obrata. Podprl jih je tudi župan Lenarta Janez Kramberger, ki je za STA povedal: “Dokler se stvari ne postavijo na svoje mesto, ne bomo dovolili, da obrat deluje.”

M. D.