fbpx

Neverjetno: Ob pomoči dosedanjega radijskega mogotca Lea Oblaka se je medijski tajkun Martin Odlazek dokopal tudi do najbolj poslušanega radia v Sloveniji

Foto: youtube / sta

Medijski klan družine Odlazek, ki ga vodi in obvladuje Martin Odlazek, se dodatno krepi. V družbo Infonet Media, ki zajema radijsko mrežo postaj, med katerimi je tudi najbolj poslušan radio v Sloveniji, Radio 1, in je v lasti dosedanjega mogotca radijskih valov Lea Oblaka, je po poročanju STA lastniško vstopila družba Salomon, ki je del Media24 in posredno v lasti Odlazka. 

Medijska skupina Odlazka Media24 dnevno izdaja časopis Svet 24, športni dnevnik Ekipa SN in Salomonov oglasnik, v njeno zaledje pa spadajo tudi tednik Reporter, križanke, radijske postaje Aktual, Veseljak in Salomon ter televizija Veseljak. Iz medijske hobotnice je razvidno, da Odlazek skupaj s svojimi otroki prek podjetja Eurofit, d.o.o., katerega lastniki so v večini Martin Odlazek in s po 8 odstotki še Domen OdlazekNejc OdlazekLiza OdlazekMaja OdlazekMeta OdlazekTina Odlazek in Gašper Odlazek, neposredno lastniško obvladuje podjetja Dolenjski list, d.o.o., Salomon, d.o.o., RGL, d.o.o., Veseljak TV, d.o.o., Kočevski tisk, d.d., Media storitve, d.o.o., Studio D, d.o.o., Radio Kum, d.o.o., Lepenka, d.d., Agencija24, d.o.o., Svet24, d.o.o., Blue trade, d.o.o., in še bi lahko naštevali.

Okrepljena tudi regionalna prisotnost
Ker je hobotnica, v kateri ne manjka radiev, rumenih časnikov in različnih agencij, res razvejana, ne čudi, da je nedavno veliko pozornosti vzbudil prevzem Večera Revij v lasti tajkuna Uroša Hakla s strani Odlazka. S tem se je zadolženi Odlazek dokopal do revij Stop, Lady, Jana, KihLisa, Nova, Naš dom, Obrazi, Sudoku in Lady križanke. Pred dvema mesecema je portal Siol poročal, da družba NT&RC, ki izdaja Novi tednik in Radio Celje, prehaja pod okrilje Media24, saj so v lastništvo vstopila podjetja, kot so Radio tednik Ptuj, Radio Krka, Svet 24 in SAP Servo. S tem je Media24, ki obvladuje Štajerski tednik in Dolenjski list, Radio Ptuj in Radio Krka, še okrepila regionalno prisotnost. Dogovor Oblaka in Odlazka o prodaji je Odlazkov položaj še dodatno okrepil, saj je del mreže Infonet poleg Radia 1 tudi Radio Antena.

Vir: Gvin

Vir: Gvin

Oblak se je po poročanju Siola kljub zanimanju lastnika Radia Center Marka Kolbla za nakup Infoneta odločil, da novi lastnik postane Odlazek, ki v svojih rokah že obvladuje serijo radijskih postaj, revij in časopisov. Tako imata Oblak in Odlazek v rokah radijski mreži, s katerima pokrivata glavne dele države, posledično pa s tem zbereta tudi glavnino iz naslova prihodka oglaševalcev. Nedvomno na ta način nastaja gromozanski velikan z veliko močjo. Sicer ni znano, zakaj se je Oblak sploh odločil za prodajo radijske mreže Infonet, na kateri je okrepljeno gradil več kot desetletje, po poročanju Siola pa obstaja več neuradnih razlag. Med drugim ugibajo, ali je Oblak zašel v finančno krizo, kar pa je le malo verjetno in preusmerjanje pozornosti stran od resnice. Bolj verjeten je scenarij, da se je z Odlazkom dogovoril za prodajo, da bo lahko le-ta uglašeno napadal desno opcijo (beri: SDS) z vsemi možnimi sredstvi, kar sicer že počne preko svojih tiskanih medijev in kadar se le pokaže priložnost, tudi preko radijskih postaj, ki jih ima v lasti.

Kot lahko vidimo, je sodelovanje med Odlazkom in Oblakom več kot razvidno, zato se poraja vprašanje, kako daleč lahko Odlazek še gre pri krepitvi moči v slovenskem medijskem prostoru? Je sploh kje kakšna omejitev ali bo na koncu prav vse v rokah medijskega tajkuna, ki bo narekoval, o kom se piše in na kakšen način, s tem pa mu bo strmo naraščala tudi politična moč, pa čeprav je bil zaradi poslovne goljufije obsojen na šest mesecev zapora.

H. M.