Neverjetno, s kakšnimi izgovori nadzorniki Probanke zagovarjajo nastanek bančne luknje …

Foto: STA

Na seji preiskovalne komisije državnega zbora o ugotavljanju zlorab v slovenskem bančnem sistemu se nadaljuje ugotavljanje krivcev in razlogov za največjo slovensko bančno luknjo. Na seji danes zaslišujejo nekdanje člane uprave in nadzornega sveta Probanke. 

V Probanko se je z nadzorovano likvidacijo in državno dokapitalizacijo zlilo več milijonov evrov davkoplačevalskega denarja. Namesto da bi banko poslali v stečaj, je vlada Alenke Bratušek z dokapitalizacijo zaščitila vso elito slovenskih tajkunov, ki je imela v Probanki svoja sredstva.

A pričakovano, za nastalo škodo ponovno ni kriv nihče. Eden najpogostejših odgovorov nekdanjega nadzornika Probanke Radovan Stonič na vprašanja o odgovornosti in delovanju v kritičnih časih upravljanja banke je: ”Nisem prepričan, ne spomnim se.” 

Nadzorniki bi morali vedeti vse
Pravi, da je za večino stvari o Probanki izvedel iz medijev. ”Nadzorniki banke bi morali vedeti vse, upravo bi lahko vprašali vse, tudi to, ali so si zjutraj umivali zobe, če lahko tako primerjam. Zato me je presenetilo, da ste rekli, da ste imeli v tistem času veliko sej nadzornega sveta, potreba po dokapitalizaciji pa je udarila čez noč in vse presenetila,” je dejal poslanec NSi Jožef Horvat.

Sprenevedanje, nihče ne ve, kdo je kriv
Stonič je namreč dejal, da je bilo stanje v banki v letih 2009 in 2010 mirno ter so bankine težave povzročile dogajanja v tujini. Stonič je bil vrsto let nadzornik Probanke, hkrati pa je upravljal tudi funkcijo nadzornika v Perutnini Ptuj, a to se mu ne zdi konflikt interesov. Prav tako se mu ne zdi sporno, da je v Perutnini Ptuj nadzoroval Romana Glaserja, v Probanki pa je Glaser nadzoroval Stoniča.

Ko je Anže Logar, predsednik preiskovalne komisije, Stoniča vprašal, ali je kot nadzornik Probanke opozarjal na nasprotja interesov v poslih banke (predvsem v primeru Avtotehna, kjer je nadzornica tudi predsednica uprave Probanke Romana Pajenk), je ta enostavno dejal, da se ne spomni in ni prepričan. Zatrjuje, da kljub temu da je opravljal delo nadzornika, ne ve, kdo je kriv za nastalo bančno luknjo. Ironično ga je na to mesto povabila prav Romana Pajenk.

M. G.