NLB ima novo vodstvo: Nov predsednik uprave je Blaž Brodnjak

Predsednik uprave NLB Blaž Brodnjak (foto: STA)

Nadzorniki Nove Ljubljanske banke so Blaža Brodnjaka, ki je po februarskem odstopu Janka Medje začasno vodil banko, danes imenovali za predsednika uprave. Ob tem so dopolnili upravo z novim članom, Madžarom Laszlom Pellejem. Ta bo nasledil Nimo Motazeda, ki je kot član uprave odstopil že septembra 2014.

Poleg Brodnjaka in Pelleja sta v upravi še Nemec Andreas Burkhardt in Avstrijec Archibald Kremser. Vsem članom uprave so nadzorniki danes podelili petletni mandat.

Kot so prek spletnih strani Ljubljanske borze sporočili iz NLB, je uprava največje slovenske banke s tem popolnjena in z enotnim mandatom, kar “prinaša umiritev in stabilizacijo korporativnega upravljanja NLB, ki je ključnega pomena za nadaljevanje uspešnega poslovanja banke”.

Odstop jugobankirjev
Pričakovalo se je sicer, da bo nadzorni svet z imenovanjem novega šefa NLB ter z dopolnitvijo uprave počakal do skupščine banke, na kateri bi SDH kot upravljavec 100-odstotnega državnega deleža v banki po aprilskem odstopu februarja imenovanih Antona Macuha, Antona Ribnikarja in Janka Gedriha, ki je močno odmeval v javnosti, imenoval tri nove nadzornike.

Pripravljajo se na prodajo banke
A tudi do te kadrovske odločitve bo po napovedih SDH-ja prišlo v kratkem, saj je pred upravljavcem državnega premoženja in banko velik izziv prodaje prek javne ponudbe delnic. Ta se bo predvidoma začela jeseni, še prej pa bodo v banki opravili predstavitve investitorjem. Prva je bila načrtovana že za prihodnji teden, a sta se SDH in ministrstvo za finance v sodelovanju s finančnim svetovalcem pri prodaji Deutsche Bank odločila, da jo zaradi negotovosti na finančnih trgih po odločitvi Britancev za izstop iz EU preložita.

V SDH ob tem zagotavljajo, da časovnica predvidenih dejavnosti postopka prodaje ostaja nespremenjena.

M. P, STA