NLB lani skoraj podvojila dobiček

Skupina NLB je lani ustvarila rekordnih 446,9 milijona evrov čistega dobička. Predsednik uprave NLB Blaž Brodnjak. (Foto: STA)

Skupina NLB je lani dosegla 446,9 milijona evrov čistega dobička, sporočajo iz največje slovenske banke. Na poslovni rezultat je pomembno vplival prevzem slovenske Sberbank, ki se zdaj imenuje N Banka. Brez tega učinka se je čisti dobiček povečal za 11 odstotkov na 262,8 milijona evrov.

“Kljub negotovim razmeram, senci vojne v Evropi ter posledični energetski krizi in upočasnjeni gospodarski rasti je bilo leto 2022 najboljše leto v zgodovini NLB Skupine,” so po poročanju STA zapisali v NLB ob današnji objavi nerevidiranih poslovnih izidov za lani. Banka je ob objavi rezultatov za lani izboljšala tudi obete za letos in okvirna pričakovanja za leto 2025.

Znesek skupnih čistih prihodkov skupine, ki deluje v vseh državah nekdanje Jugoslavije z izjemo Hrvaške, znaša 798,5 milijona evrov, kar je 20 odstotkov več kot leto prej. Brez 35,6 milijona evrov vrednega prispevka N Banke so se povečali za 14 odstotkov. V okolju naraščajočih obrestnih mer na posojila in še vedno skoraj ničelnih obrestnih merah na denarne vloge so se povečali tudi čisti obrestni prihodki, in sicer za 23 odstotkov na 504,9 milijona evrov. Brez prispevka N Banke je bila rast 17-odstotna, v banki pa so jo pripisali večjemu obsegu poslovanja, višjim osrednjim obrestnim meram v evrskem območju ter zelo velikemu obsegu novih posojil.

Čisti neobrestni prihodki so narasli za 14 odstotkov na 293,6 milijona evrov, od česar je N Banka prispevala 9,9 milijona evrov. Brez tega bi bila rast 10-odstotna. Neto oslabitve in rezervacije, oblikovane za kreditno tveganje, so za lani znašale 17,5 milijona evrov, od česar je bilo 8,9 milijona evrov oblikovanj rezervacij za pričakovane kreditne izgube za portfelj posojil N Banke na dan prevzema. Predlani je skupina medtem stroške rezervacij sproščala v višini 35,8 milijona evrov. Bilančna vsota skupine se je ob prevzemu Sberbank oz. zdaj N Banke povečala za 12 odstotkov na 24,16 milijarde evrov.

Tanja Brkić