fbpx

Novi nadzorniki NLB imenovani: Cerar ustoličil staro jugoslovansko (dobesedno) gardo bankirjev.

Marko Jazbec Vir: STA

Še ena zgodba bizarne slovenske tranzicije se zaključuje. Če je kdo upal, da smo pred dobrim letom banke reševali zadnjič, se je krepko motil. Cerar in njegovi prav v tem trenutku na vrh NLB znova postavljajo tiste bankirje, ki so bili v preteklih letih najbolj zaslužni za nastanek bančne luknje, ki je banke praktično spravila v stečaj – z milijardami pa smo jih reševali vsi davkoplačevalci. 

V tem trenutku ima naša največja državna banka NLB znova dovolj denarja, katerega se je močno zahotelo starim elitam. Prav zato so imenovali nove nadzornike: Anton Ribnikar, Anton Macuh, Janko Gedrih, Primož Karpe in Laszlo Urban. Bančnih izkušenj jim ni mogoče oporekati – nekateri so jih prav v NLB (prej LB), nabirali že od leta 1972, Macuha pa so potegnili kar iz upokojenskih vrst. Skratka bankirji, ki so že večkrat aktivno sodelovali pri propadu te banke, pa tudi pri neštetih dokapitalizacijah.

KDO SO TI “NOVI” ČLANI?
Da novi člani nadzornega sveta NLB niso prav nič “novi” piše časnik Finance, ki razkriva njihovo zgodovino in povezavo z NLB.

  • Anton Ribnikar je bil v NLB zaposlen od 2001 do 2015, najprej kot predstojnik Inštituta za bančno in finančno pravo, nato pa od 2010 do 2015 izvršni direktor v Montenegro banka v Podgorici.
  • Anton Macuh je po svojem staležu v NLB rekorder med “novimi nadzorniki”, je bil v zaposlen na različnih funkcijah od 1972 pa vse do konca 2006. V letih od 1992 do 1993 pa je bil na položaju direktorja Agencije RS za sanacijo bank.
  • Janko Gedrih je v banki NLB delal od leta 1991 do 2010, prej pa je bil tudi direktor splošnega sektorja v Stol Kamnik in predsednik IS Občine Kamnik.
  • Primož Karpe, po izobrazbi univerzitetni diplomirani ekonomist z opravljenim MBA (San Diego), vodi zasebni sklad Blue Sea Capital s sedežem v Zagrebu.
  • Laszlo Urban, doktor ekonomije z dolgoletnimi izkušnjami z vodilnih mest področja bančništva. V obdobju od začetka 2010 do konca 2011 je bil član nadzornega sveta EBRD – leta 2009 je odšel iz madžarske OTP banke.

Požrešni vladi ni bilo dovolj niti to, da je pretekli teden predsednik uprave Janko Medja sam odstopil z vrha NLB. Več kot očitno želijo imeti popoln nadzor nad tem, komu bodo podeljevali kredite in po kakšnih pravilih. Finančni minister Dušan Mramor naj bi si od vsega hudega vzel dopust in odšel smučat v Francijo, poroča Požareport.

Jazbec obtožuje Medjo, a na konkretna vprašanja ne odgovarja
Marko Jazbec, predsednik uprave SDH, je po skupščini v izjavi za javnost pojasnil, da je SDH pridobil pravico, da skozi nominacijski postopek ovrednoti primernost kandidatov, ki jih naknadno predlaga skupščini v potrditev, in tako zatrdil, da je “imel SDH 100-odstotno pravno podlago za vsa svoja dejanja pred današnjo skupščino”.

Glede nezaupnice Janku Medji je dejal, da je imela SDH objektivne razloge, da mu jo izreče. Po njegovih besedah naj bi bila uprava SDH soglasna v tem, da obstajajo indici in informacije iz preteklosti, na osnovi katerih Medja ne uživa več podpore in zaupanja uprave SDH. Po besedah Jazbeca so bili “interesi banke velikokrat zapostavljeni, tudi zaradi lastnih interesov Medje,” zato so obstajali dvomi v njegovo poštenost in integriteto.

Na vprašanje novinarke, o katerih indicih in razlogih govori ter ali je podal kazensko ovadbo, ni želel govoriti, ker je po njegovem mnenju to v tem trenutku nepomembno. Dejal je le, da ovadbe niso podali. Nato so ga povprašali še o tem, ali gre za kakšne konkretne dokaze ali “kar tako nekaj govori”, a se je ponovno zavil v molk. Pripomnil je le, da je Medja s svojim odstopom razbremenil današnji dan.

Do novega predsednika uprave z razpisom
Na novinarsko vprašanje, kako bo NLB prišla do novega predsednika uprave, je Jazbec odgovoril, da pričakuje mednarodni razpis. Ob tem je še pripomnil, da bodo zaradi omejitev pri plačni politiki težko prišli do resnega mednarodnega bančnega menedžerja.

Miha Košak: Obžalujem, da ne bom mogel dokončati mandata
Na odpoklic iz nadzornega sveta NLB se je že odzval Miha Košak, ki obžaluje, da ni mogel dokončati mandata in zadanih nalog. Meni, da banka vstopa v pomembno obdobje nadaljnjega razvoja. “Trenutna situacija na področju bančništva je zahtevna, veliko je priložnosti in veliko nevarnosti na obzorju, ki jih je treba previdno oceniti in upravljati,” meni Košak.

Ž. K.