Novi nadzorniki NLB imenovani: Cerar ustoličil staro jugoslovansko (dobesedno) gardo bankirjev.

Marko Jazbec Vir: STA

Še ena zgodba bizarne slovenske tranzicije se zaključuje. Če je kdo upal, da smo pred dobrim letom banke reševali zadnjič, se je krepko motil. Cerar in njegovi prav v tem trenutku na vrh NLB znova postavljajo tiste bankirje, ki so bili v preteklih letih najbolj zaslužni za nastanek bančne luknje, ki je banke praktično spravila v stečaj – z milijardami pa smo jih reševali vsi davkoplačevalci. 

V tem trenutku ima naša največja državna banka NLB znova dovolj denarja, katerega se je močno zahotelo starim elitam. Prav zato so imenovali nove nadzornike: Anton Ribnikar, Anton Macuh, Janko Gedrih, Primož Karpe in Laszlo Urban. Bančnih izkušenj jim ni mogoče oporekati – nekateri so jih prav v NLB (prej LB), nabirali že od leta 1972, Macuha pa so potegnili kar iz upokojenskih vrst. Skratka bankirji, ki so že večkrat aktivno sodelovali pri propadu te banke, pa tudi pri neštetih dokapitalizacijah.

KDO SO TI “NOVI” ČLANI?
Da novi člani nadzornega sveta NLB niso prav nič “novi” piše časnik Finance, ki razkriva njihovo zgodovino in povezavo z NLB.

 • Anton Ribnikar je bil v NLB zaposlen od 2001 do 2015, najprej kot predstojnik Inštituta za bančno in finančno pravo, nato pa od 2010 do 2015 izvršni direktor v Montenegro banka v Podgorici.
 • Anton Macuh je po svojem staležu v NLB rekorder med “novimi nadzorniki”, je bil v zaposlen na različnih funkcijah od 1972 pa vse do konca 2006. V letih od 1992 do 1993 pa je bil na položaju direktorja Agencije RS za sanacijo bank.
 • Janko Gedrih je v banki NLB delal od leta 1991 do 2010, prej pa je bil tudi direktor splošnega sektorja v Stol Kamnik in predsednik IS Občine Kamnik.
 • Primož Karpe, po izobrazbi univerzitetni diplomirani ekonomist z opravljenim MBA (San Diego), vodi zasebni sklad Blue Sea Capital s sedežem v Zagrebu.
 • Laszlo Urban, doktor ekonomije z dolgoletnimi izkušnjami z vodilnih mest področja bančništva. V obdobju od začetka 2010 do konca 2011 je bil član nadzornega sveta EBRD – leta 2009 je odšel iz madžarske OTP banke.

Požrešni vladi ni bilo dovolj niti to, da je pretekli teden predsednik uprave Janko Medja sam odstopil z vrha NLB. Več kot očitno želijo imeti popoln nadzor nad tem, komu bodo podeljevali kredite in po kakšnih pravilih. Finančni minister Dušan Mramor naj bi si od vsega hudega vzel dopust in odšel smučat v Francijo, poroča Požareport.

Jazbec obtožuje Medjo, a na konkretna vprašanja ne odgovarja
Marko Jazbec, predsednik uprave SDH, je po skupščini v izjavi za javnost pojasnil, da je SDH pridobil pravico, da skozi nominacijski postopek ovrednoti primernost kandidatov, ki jih naknadno predlaga skupščini v potrditev, in tako zatrdil, da je “imel SDH 100-odstotno pravno podlago za vsa svoja dejanja pred današnjo skupščino”.

Glede nezaupnice Janku Medji je dejal, da je imela SDH objektivne razloge, da mu jo izreče. Po njegovih besedah naj bi bila uprava SDH soglasna v tem, da obstajajo indici in informacije iz preteklosti, na osnovi katerih Medja ne uživa več podpore in zaupanja uprave SDH. Po besedah Jazbeca so bili “interesi banke velikokrat zapostavljeni, tudi zaradi lastnih interesov Medje,” zato so obstajali dvomi v njegovo poštenost in integriteto.

Na vprašanje novinarke, o katerih indicih in razlogih govori ter ali je podal kazensko ovadbo, ni želel govoriti, ker je po njegovem mnenju to v tem trenutku nepomembno. Dejal je le, da ovadbe niso podali. Nato so ga povprašali še o tem, ali gre za kakšne konkretne dokaze ali “kar tako nekaj govori”, a se je ponovno zavil v molk. Pripomnil je le, da je Medja s svojim odstopom razbremenil današnji dan.

Do novega predsednika uprave z razpisom
Na novinarsko vprašanje, kako bo NLB prišla do novega predsednika uprave, je Jazbec odgovoril, da pričakuje mednarodni razpis. Ob tem je še pripomnil, da bodo zaradi omejitev pri plačni politiki težko prišli do resnega mednarodnega bančnega menedžerja.

Miha Košak: Obžalujem, da ne bom mogel dokončati mandata
Na odpoklic iz nadzornega sveta NLB se je že odzval Miha Košak, ki obžaluje, da ni mogel dokončati mandata in zadanih nalog. Meni, da banka vstopa v pomembno obdobje nadaljnjega razvoja. “Trenutna situacija na področju bančništva je zahtevna, veliko je priložnosti in veliko nevarnosti na obzorju, ki jih je treba previdno oceniti in upravljati,” meni Košak.

Ž. K.

 • 1xy

  pazit mora predvsem DZ……ZAKAJ nimamo uzakonjeno, da se dokapitalizacije lahko izvedejo z ustavno večino v DZ???
  KDAJ bo ta vreča brez dna usahnila??…..Bo mogoče tov. Kos nov član uprave, al bo ostal na pogodbi, ker je to navsezadnje vseeno večji posel kot direktorski stolček z uradno plačo??…..A je Cerar menjal NZ in bo menjal predsednika uprave zaradi pritiskov politike o preiskavi bančne luknje??…..PREPOZNI ste, prepozni ste od dne, ko je v NLB stopil zasebni preiskovalec z neomejenimi pooblastili, medtem kot je sodišče postavilo omejitve policiji, kriminalistom in predstavnikom ljudstva!!
  ZAČNITE ŽE 1X ČISTIT V SODNI VEJI OBLASTI…….UPAM, da naslednji vladi, ki bo iz desne opcije, uspe sestavit USTAVNO KOALICIJO in da popucate vse za NAZAJ in zabetonirate nove temelje z JEKLENO neuničljivo konstrukciijo!!
  Samo to in edino to lahko reši Slovenijo – druge rešitve več NI, žal!

 • vremnov

  In kaj na to porečejo levaki? Nič važno da oni žico lahko pletejo po ljubljani in krasijo Prešernov spomenik.

  Kje so sedaj vstajniki, ki so se tako zavzemali za etiko, moralo in da se vse ki so krivi bančne luknje zapre? Saj res oni so sedaj v parlamentu pri ZL ki je podporna stranka vlde in sedaj ko so pri korizu z veseljem skupaj z vlado kadrujejo in nastavljajo stare kadre da se lahko NLB še enkrat pokrade.

  Potem bo pa fok kao ful jezen ko bodo čez 2-3 leta morali spet dokapitalizirat NLB. In ista zgodba se bo ponovila še neštetokrat.

  Bo treba spremenit pregovor samo osel gre dvakrat na led v samo slovenec gre večkrat kot dvakrat na led.

  Važno da boste levaki lahko naslednje volitve spet volili nove obraze v stranik XYZ in na naslednjih volitva nove obraze v stranki BTZ in tako naprej.

  Resno dvomim kakšna je IQ kapaciteta takih volilcev.

 • kamdrvimo

  iz moje denarnice bodo počasi začeli švigati patroni……………………………………

 • Poštenje velja

  Upam da moj uzi kmalu ne zabluzi

 • fireblade

  kje so protestniki .. kdaj bo to vse prodano, da krepajo vse komunistične pijavke :( plačevat davke tej luknji je boleče.

 • Vrhovni sodnik

  Ni nujno, da je vsaka svinjarija kaznivo dejanje je dejala cmerotova mama, je pa ne etično in pravno ne sprejemljivo dejanje.

 • Anton

  Jaz sem ze šel na drugo banko tko da od mene ne dobijo več tistih 20€ a leto. Začetek je poizkusite še drugi prav dober občutek je.

  • kamdrvimo

   dvomim da je važno na kateri banki si, Cmerar (Pat)Etični bo hitro našel tvojo denarnico in ti vzel še kaj več

   • stajerc5

    Na zalost si v zmoti! Cisto preprosto: Zaprta- drzavna bankrotirana fabrika ne dela izgube, katero bi drugace ti placeval.

  • sevenx

   Banka ne služi od tistih 20 eurov na leto. Če bi bilo tako bi vse banke propadle.

   • stajerc5

    Poglej si bilanco, koliko denarja slovenceljnov lezi na kontih, pa ti bo vse jasno! Ce potegne se par podjetnikov zraven, so zmrznili preden dobijo nove kredite- Centralna EU banka ima vsepovsod svoje ucke, nje-de!?

   • Anton

    To je največ kar sem lahko naredil proti tem barabam…..

 • Igor Kavalar

  A se nam obeta spet nova bančna luknja?
  A bomo spet moral dat miljarde?
  A jih bomo?

  • goldhorn

   Jih bodo kar vzeli, ti jih ne bo treba dajat!

  • stajerc5

   Precitaj odgovor od goldhorna!

 • janko gedlička

  Saj ne vem, mogoče sem nor, ampak se je že zgodilo da so ravno “nore” ideje rodile resen uspeh. Menim, da bi onemočili ropanje davkoplačevalcev s strani novega razreda – alias tovarišijskih kapitalistov – alias udbomafije, alias tranzicijske elite – alias zajedalske elite (povzeto iz članka :Žige Turka : “Novi obrazi novega razreda”) za bodoče ponovno saniranje nove ljubljanske banke , če bi takoj vsi iz ljudstva potegnili ven svoje fičnike in bodoča nakazila penzij ter drugih rednih prejemkov. Temu bi se lahko pridružili tudi etični (ne tako kot Cerar) vlagatelji vsot, ki presegajo fičnike. Banka bi propadla prej, kot pa bi jo bilo mogoče ponovno – zopet s krajo malim ljudem – sanirati. Kaj pravite?

  • stajerc5

   Pravzaprav, do sedaj, edini pameten komentar in edina resitev “nasega” denarja- metanja nasega krvavo zasluzenega denarja v vedro brez dna.
   Slovenci, tudi podjetniki, pohitite, zamenjajte banko dokler je se cas! Samo totalni bankrot NLB je resitev za narod!!!

 • viktorh

  Bravo, tito – partija,

  murgle – smc.

  Še vsaka šiba je našla svojo rit, pa bo tudi vašo.

  A res ne premorete kančka osebnega dostojanstva?

 • Tanja Bor

  Ne morem verjeti, da še vedno obstajajo ljudje, ki imajo račune v NLB.

 • janko gedlička

  Gospod urednik! Zakaj ste mi vrgli ven moj komentar? Kako je to razumeti z vidika svobode govora in javne besede?

  • Nova24TV Mod 1

   Noben Vaš komentar ni bil izbrisan.
   Poglejte na nastavitve desno zgoraj (pod člankom).
   Razvrščanje komentarjev, po difoltu je kronološko.
   Lp, admin

 • Duhec

  Skoda besed…

  • HUDIČEK

   Skrajni čas, da preidemo na dejanja ;)

   • Duhec

    To mi je izziv…

 • dr Janez Sveti

  Privatizacije vsega, do zadnje pasje ute. Politiki nimajo kaj iskat v gospodarstvu, ker v gospodarstvu bleferji in goljufi hitro propadejo.
  Privatizirat tudi šolstvo, kajti le tako bomo dobili odlične univerze.
  DR Janez Sveti Mad Dog

  • stajerc5

   Bravo, danes se ti je pa res Posvetilo, ni kaj! Solstvo, ja to je to, prej kot bo, bolje bo, pa ceprav mi tega ne bomo ucakali. Vsaj rezultatov ne, drugace sem pa optimist po naravi!

   • janko gedlička

    Hvala bogu, začelo se je svetlikati

    • domovina mili dom

     Samo tunel je doooolg.

  • Peter

   Hm, ali DR pomeni Demokratična Republika?

   • dr Janez Sveti

    Diktatorska Republika. :))

  • indijanka

   Zanimivo. Boš profesorje uvozil?

   • dr Janez Sveti

    Zakaj? A misliš, da jih ni pri nas dovolj? Pozanimaj se. Te stare $%# itak samo z buldožerjem premakneš iz položajev. Tuji profesorji bi nam prinesli nov veter, v to zahojeno dolino.
    DR Janez Sveti plagijat prfoks

    • indijanka

     Se mi je zdelo, da tako razmišljaš. Se ti zdijo kakšne spremembe na področju vrtcev odkar so se pojavili tudi v privatni lasti? Je mogoče cena oskrbe padla?
     So uvozili tuje ravnatelje? Mogoče vzgojitelje z večjim srcem? Imajo večje prostore od minimalnih standardov? Ali pa bolj dovršena igrišča? V mojem kraju ne.

     • dr Janez Sveti

      Široko polje. Na kratko želim povedat, da je v privatni lasti težko v službi krast in potrebna je odgovornost. Morava se zavedat, da v Sloveniji obstaja mešanica privat socijalizma, ki je največji problem.
      Meni je nepravično, če dobijo medicinske sestre, manjšo plačo, od višjih med. sester samo zato, ker nimajo papirja na katerem piše, da imajo izobrazbo. Če delajo enako delo, morajo biti enako plačane.
      DR Janez Sveti debata

     • indijanka

      Kateri model zdravstva ti je boljši ameriški ali angleški? So medicinske sestre v privat bolnici plačane po vloženem delu. V tako veliki ustanovi? Je to sploh interes lastnika?

     • dr Janez Sveti

      Pravi lastniki, so odgovorni do svoje lastnine in dela.
      DR Janez Sveti Brezpohlepni

     • indijanka

      Zanimiv izraz..pravi :). Ali zato potrebuješ poleg denarja tudi certifikat? Kakšne vrste lastnina to ureja? Brezpohlepni..ha..ha.

 • Duhec

  Glede na situacijo je najbols investirat v likvidatorje… v primerjavi s to levo greznico bi bli zanemarljiv strosek.

  • domovina mili dom

   A misliš po že utečenih postopkih iz polpretekle.

 • Vera

  Še ima smisel kaj komentirati , ko pa so iz dneva v dan vse večje afere ?

  • Duhec

   Ne

 • Poštenje velja

  zlovenija pač

  • Duhec

   Pac in to je to?! Ok

 • Duhec

  Prevec ste humani. Smet je smet…

 • Peter

  Ne vem, kaj se razburjate.
  Ta vsaj že zna…

 • moat

  Naj pazim na denar?! No, verjetno za kredite to ne velja, ali pač? Sam imam samo te, denarja pač ne! Potem bi moralo bolj skrbeti NLB, kot mene :)!

 • noname

  Ž.K. hvala za smeh…PAZITE NA DENAR V BANKI….hudo res…..

 • baldeagle

  Hvala Bogu, imam v slo. bankah le toliko denarja, koliko ga potrebujem za vsakodnevne stroške. Ostalo je varno naloženo v tujih bankah v tujini. Z mojimi prihranki se ne boste mastili, banditi boljševiški.

  • Krtača17

   sam upam da ni db.

 • domovina mili dom

  Zdaj imajo ti odstavljeni nadzorniki priliko, da povejo zgodbe iz Narnije. Ker ni kaj za povedat iz že znanega pa si še poglejte link krivosodja
  http://www.reporter.si/slovenija/uslu%C5%BEbenka-vrhovnega-sodi%C5%A1%C4%8D-napadla-fotografa-reporterja/58928

 • Peter

  Strici so mi ukazali
  Mirko Cerarnjec

 • Matizz

  Če imamo kakšnega strokovnjaka, ki tole bere bi vprašal zakaj smo/bi morali banke dokapitalizirati, kje to piše?? Zakaj se ne reče pač ne! Naj gre banka v stečaj!! Dajmo na referendum, dokapitalizacija DA/NE? Res mi ni bilo nikoli jasno zakaj je dokapitalizacija tako samoumevna.

  • janko gedlička

   Zato, ker tu strokovnost nič ne pomeni. Če hoče udobmafija krasti, bo pač vedno dokapitalizirala banko, ki jim daje kredite, za katere se vnaprej ve, da ne bodo vrnjeni. In dokapitalizirala jo bo iz davkoplačevalskega denarja

 • renee

  Dobro bi bilo si pogledat video raziskovalnega novinarja Domagoj Margetiča https://www.youtube.com/watch?v=TSFfq2J7xVg

 • primoz

  No sodeč po odzivu in komentarjih na članek,ki bi moral pognati ljudi na ulice se vidi kako omej… narod smo! Ko trenutna vladajoča garnitura popolnoma brez sramu v NLB ponovno nastavlja ljudi,ki so nas davkoplačevalce oropali za nekaj MILJARD eur in nam bodo kot vse kaže ponovno ukrad…. še nakaj MILJARD se na forumu oglasi le nekaj deset komentatorjev,ko pa objavijo članek o nekom,ki naj bi lastno parcelo prodal predrago pa se na tam forumu oglasi nekaj tisoč zaskrbljenih komentatorjev! ———- Upam,da se je spomin KVAZI levakov vsaj malo izboljšal in,da ne bomo čez nekaj let ko bomo ponovno ugotovili,da je iz banke izpuhtelo nekaj miljard brali,da je te iste barab… ki so že enkrat praznile NLB tja nastavil tisti zlobni Janša! Prosim,da si zabeležite in dobro spravite naslednje: Pisalo se je leto 2016 za vodjo SDH je najbolj transparentna vlada g Cerarja nastavila g Jazbeca,ki je neposredno in posredno odgovoren za kraj… nekaj miljard eur iz NLB , na čelo slabe banke je ta ista transparentna vlada nastavila še enega bivšega NLBjevca g Benedika,ki je v letih praznenja NLB bil sodelavec g Jazbeca in član tedanje uprave NLB,no,da bo mera polna pa so danes v nadzor postavili še dva bivša direktorja izpostav NLB,ki sta neposredno ali posredno odgovorna še za dobro miljardo izpuhtelih eur,ki smo jih iz svojih žepov plačali davkoplačevalci! Neverjetno in možno samo v Sloveniji kurnik pred lisicami varujejo lisice! —- NAJBOLJ TRANSPARENTNA VLADA NA VSE POMEMBNE FINANČNE INSTITUCIJE NASTAVLJA LJUDI,KI BI V VSAKI NORMALNI PRAVNI DRŽAVI SEDAJ VERJETNO SLUŽILI KAZEN ! ———————————— Vstajniki vam je danes jasno zakaj so vas pognali na ulice?????

  • Poštenje velja

   zato pravim da je edina rešitev prodaja lastnine in beg dokler še lahko!
   naslednja faza bo totalen bankrot, krivci bodo zbežali z ukradenim denarjem,
   tukaj pa bo mesarsko klanje.
   Pa še to , revolucijo bodo začeli čifurji in birokrati ko ne bodo več dobili sposojenega denarja ki jim pripada!
   Janez raje je govno in upa upa upa u PM.

 • Osti jarej

  ..he,he,he….bančna luknja je bila zasuta z denarjem davkoplačevalcev….zdaj bodo lahko začeli jovo na novo…..mimogrede;a posojila podjetnikom,ki niso del elite in takodže fizičnim osebam,ki tudi niso iz omenjene vrste že dajejo?….a so nepovratna?!…

 • Vera

  Jazbec se je sinoči v Odmevih zelo osramotil, ko je dejal, da bodo poštenost vsakega novega člana , preverjali po začetem delu , namesto, da bi zaposlili že preverjeno poštene ljudi .

 • Hribouc

  Tule tud ljubi Bog ne more več pomagat.
  Kajti Bog odpušča grehe, neumnosti in bedarije pa ne!
  Dokler ljudstvo (Narod je šele, ko zna furat državo.) voli Barabe, izkoriščevalce, tatove in podrepne muhe ter pse čuvaje svinjske revolucije, bo točno tako kot je zdajle in še slabše.
  Tisti, ki hoče narediti državi dobro in jo spraviti v red in koristiti napredku ljudstva, je tarča bande, ki ga spravi krivično v arest.
  Točno, kot piše spodaj eden kolegov, ko prodaja parcelo ga že pribijajo na križ z novo skonstruirano afero in oglasi se tisoč zlobnih komentatorjev, nastane cel hudič!

  Točno, ko zamenjujejo vodstvo banke in nadzornike, ne pojasnjujejo, lažejo in na odgovorne položaje devajo točno tiste, ki so bili zdraven, ko so izkopali bančni krater ! In nam ga bodo zdaj še po szdlejevsko razširili. In-nobenih žolčnih in protestnih komentarjev !

  Torej, tumpasto ljudstvo, ki voli Barabe in butasto ljudstvo, ki pravi, da so vsi enaki in ne gre na volitve, si še naprej piše sodbo in poglablja luknjo pod vislicami.

  Prekleto je tisto ljudstvo, ki si voli Barabe. Zakaj?
  Ker slepo in butasto sam pri sebi upa, da bo sam lahko živel na lahko, da bo udeležen pri korupcijskih drobtinah z bogatinove mize !
  To pa je narobe in je proti Postavi in proti Zakonom. In to pelje v hude grehe in od tam v spiralo prekletstva!
  PA SE SPRAŠUJEMO KAKO CERAR,MRAMOR, BRENČIČEVA IN OSTALI ZMOREJO ZAVAJATI; SE SPRENEVEDATI, KRASTI IN LAGATI ?
  Strahoten slab vzorec obnašanja, strahotno sklab vzgled hajduštva in balkanističnega nemaproblema! HUDO BO, LJUDJE ! TOLE NE DRŽI VODE. Lastni otroci vas bodo spljuvali !

 • renee

  Nlb – sizifovo delo!

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!