Carthago odprl novi obrat v Ormožu: Investicija Janševe vlade odpira nova delovna mesta

Slovesne položitve temeljnega kamna sta se udeležila tudi premier Janez Janša in minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek.

“Največ zaslug za to investicijo ima neumorni župan Ormoža Danijel Vrbnjak. Nešteto poti je opravil in odstranil vse mogoče ovire,” se je na predsedničino kitenje s tujim perjem odzval nekdanji premier Janez Janša ter se ob tem zahvalil tudi nekdanjemu ministru za gospodarstvo. Gospodarsko ministrstvo, še pod vodstvom Zdravka Počivalška, je investitorju zagotovilo dobrih šest milijonov evrov državne spodbude. “Hvala podjetju Carthago za odločitev, da zgradijo podjetje prav v naši občini. Iskrena zahvala pa predsedniku vlade Janezu Janši in ministru Zdravku Počivalšku, ki sta pri pomembnih odločitvah odigrala ključno vlogo in na področju gospodarstva prižgala svetlo luč za našo občino,” se je župan Ormoža zahvalil pred enim letom, ko so položili temeljni kamen.

Podjetje Carthago, ki se ukvarja s proizvodnjo počitniških vozil, je včeraj slovesno odprlo svoj novi obrat v Ormožu, kjer bodo izdelovali predelane kombije Malibu Van. Proizvodnjo s sprva 180 zaposlenimi in okoli 40 izdelanimi vozili na teden bodo zagnali 3. maja, nato pa po besedah direktorice Sandre Županec postopoma širili zmogljivosti. Prvo vozilo je po obratu zapeljala predsednica republike in tako simbolično odprla novo proizvodno linijo. Predsednica države Nataša Pirc Musar se je tudi na Twitterju pohvalila, da so odprli nov proizvodni obrat podjetja Carthago v Ormožu. “Z novo, 50 milijonsko investicijo v Sloveniji se ponovno dokazuje, da je naša država zanimiva za tuja neposredna vlaganja in da kljub vsem trenutnim izzivom ohranja visoko stopnjo zaupanja vlagateljev v slovensko poslovno okolje,” je še dodala.

Danijel Vrbnjak, župan občine Ormož je temeljni kamen za gradnjo podjetja Carthago položil aprila 2022 in ob tem poudaril, da bo podjetje Carthago Ormožu dalo nov zagon na področju gospodarstva. “S tem se bodo okrepili tudi drugi standardi na področju občine in regije,” je napovedal – leto kasneje, ob odprtju obrata, pa je dejal, da je to velik obliž na rano, saj je Ormož v zadnjem času izgubil več kot 500 delovnih mest. “Verjamem, da bo glede na rast in inovativnost podjetja ta zgodba zelo uspešna,” je še dejal.

Prejšnja vlada je za projekt širitve proizvodnje podjetja Carthago v Ormožu namenila šest milijonov evrov
“Hvala podjetju Carthago za odločitev, da zgradijo podjetje prav v naši občini. Iskrena zahvala pa predsedniku vlade Janezu Janši in ministru Zdravku Počivalšku, ki sta pri pomembnih odločitvah odigrala ključno vlogo in na področju gospodarstva prižgala svetlo luč za našo občino,
” se je župan zahvalil pred enim letom, ko so položili temeljni kamen. Podjetje Carthago je bilo leta 1979 ustanovljeno v mestu Ravensburg v Nemčiji, njegova osrednja proizvodna enota pa je danes v bližnjem Aulendorfu. Obrat v Odrancih je odprlo leta 2008, tam pa proizvajajo avtodome več serij in predelane kombije znamke Malibu ter zaposlujejo okoli 800 ljudi. Carthago je za naložbo, ki bo po zaprtju nekoč največjega delodajalca v Ormožu, proizvajalca očal Safilo, pomembno vplivala na statistiko zaposlenosti v Ormožu in okoliških občinah, prejel tudi šest milijonov evrov državne spodbude.

Predsedujoči poslovodstvu v Carthagu Markus Kern je spomnil, da so ormoški obrat postavili v manj kot letu dni po položitvi temeljnega kamna. “To ponazarja pomembnost obrata za Carthago danes in v prihodnje,” je dejal. Po njegovih besedah je to največji projekt v skupini in “kaže, kaj je mogoče doseči, če gospodarstvo, država in lokalna skupnost delajo z roko v roki”. Napovedal je, da nameravajo imeti leta 2024 v Ormožu že 300 delovnih mest, saj naj bi takrat proizvedli že najmanj 3 tisoč vozil letno. Direktorica slovenskega Carthaga Sandra Županec verjame, da bo obrat v Ormožu enako uspešna zgodba kot obrat v Odrancih. Tam so v desetih letih izdelali 20 tisoč avtodomov, zdaj se približujejo številki 40 tisoč. Pojasnila je, da se s selitvijo proizvodnje predelanih kombijev v Ormož sprošča prostor za krepitev proizvodnje avtodomov v Odrancih, zato bodo tudi tam dodatno zaposlovali. Minister za gospodarstvo, turizem in šport Matjaž Han je povedal, da bo tovarna v Ormožu pomembno prispevala k razvoju slovenskega gospodarstva. “Vlaganja v nova delovna mesta in razvoj imajo dolgoročne učinke,” je dejal. Obrat stoji v industrijski coni ob ormoški obvoznici. Vanj bodo prezaposlili okoli sto zaposlenih, ki so doslej delali v enoti v Odrancih, ter dodatno zaposlili še najmanj 80 delavcev.

Sara Kovač