fbpx

Obrtniki in podjetniki opozarjajo, da je levi peterček pred volitvami dajal obljube o debirokratizaciji, iz osnutka koalicijske pogodbe pa je moč razbrati nove obremenitve gospodarstva

Foto: STA

Obrtniki in podjetniki od političnih strank v novi vladi pričakujejo, da bodo v koalicijsko pogodbo zapisale vse tiste ukrepe in rešitve, ki so jih obljubile pred volitvami. Gre predvsem za ukrepe za odpravo birokratskih ovir in razbremenitev gospodarstva. Slednjemu gre trenutno dobro, vendar ga bodo z novimi davčnimi obremenitvami zadušili, kar bodo na koncu občutili tudi državljani. Iz osnutka koalicijske pogodbe je namreč mogoče razbrati, da se obetajo nove obremenitve gospodarstva.

V Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije poudarjajo, da so še pred državnozborskimi volitvami gostili prvake političnih strank in jim predstavili zahteve malega gospodarstva. “Vse politične stranke, ki sestavljajo t. i. peterček, so tedaj obljubile, da bodo pomagale razbremeniti gospodarstvo in odpraviti birokratske ovire, vse stranke so bile tudi naklonjene ideji, da malo gospodarstvo dobi svojega ministra ali vsaj državnega sekretarja za malo gospodarstvo.”

Še več mladih bo zapustilo našo državo
Iz osnutka koalicijske pogodbe pa je po njihovem mogoče razbrati, da se obetajo nove obremenitve gospodarstva. Levica zahteva, da bi se davek na dobiček do konca mandata dvignil na 25 odstotkov. “Ugotavljamo, da se na davčnem področju bodoča koalicija dobesedno igra s potrpljenjem uspešnih podjetij in posameznikov, ko govori o načinu obdavčitve kapitalskih dobičkov, ki naj bi se prenesli v dohodnino. Tak način obdavčitve ob trenutni dohodninski lestvici je seveda povsem destimulativen. Kot da ni nobenega zavedanja, da številni mladi in usposobljeni zapuščajo Slovenijo ravno zato, ker se v Sloveniji ne splača biti uspešen. Ali si vladna koalicija s podporo Levice res želi, da bi tudi naši podjetniki začeli seliti svoja podjetja v gospodarstvu bolj prijazne države?” ob tem opozarja predsednik OZS Branko Meh.

Obrtniki in podjetniki se obenem sprašujejo, kam gre za milijardo več pobranih davkov, ki jih država vsako leto pobere od slovenskega gospodarstva. Po njihovem je povsem nesprejemljivo, da bi država še dodatno obremenila gospodarstvo z davki in prispevki in tako zaustavila njegov razvoj in konkurenčnost. Posledično bi to občutili vsi državljani, zmanjšala bi se tudi domača potrošnja, ki se v zadnjih letih krepi. “V interesu države bi moralo biti, da se slovensko gospodarstvo razvija, zaposluje, vlaga v razvoj in konkurira na tujih trgih.”

Zahteve Levice bodo imele pogubne posledice za gospodarstvo
Levica je predlagala tudi črtanje poglavja o zmanjšanju administrativnih ovir za gospodarstvo, kar je za obrtnike in podjetnike prav tako nesprejemljivo. V prihodnjih dveh letih koalicija načrtuje dvig minimalne plače za 4,5 odstotka vsako leto. Glede na to, da se pričakuje ohladitev gospodarskih razmer (priča smo umiritvi aktivnosti v naših trgovinskih partnericah, kar je že upočasnilo rast izvoza), je po mnenju OZS dvig minimalne plače zaskrbljujoč. “V OZS smo za to, da se dvignejo neto plače, ne pa bruto, saj bodo ponovno na slabšem delodajalci, država pa bo spet dobila levji delež,” poudarjajo.

V koalicijski pogodbi pogrešajo tudi zagotovilo, da bo v novi vladi minister za malo gospodarstvo ali vsaj državni sekretar za ta pomemben segment gospodarstva, ki predstavlja kar 98 odstotkov celotnega slovenskega gospodarstva.

C. Š.