Obrtniki in podjetniki opozarjajo, da je levi peterček pred volitvami dajal obljube o debirokratizaciji, iz osnutka koalicijske pogodbe pa je moč razbrati nove obremenitve gospodarstva

Foto: STA

Obrtniki in podjetniki od političnih strank v novi vladi pričakujejo, da bodo v koalicijsko pogodbo zapisale vse tiste ukrepe in rešitve, ki so jih obljubile pred volitvami. Gre predvsem za ukrepe za odpravo birokratskih ovir in razbremenitev gospodarstva. Slednjemu gre trenutno dobro, vendar ga bodo z novimi davčnimi obremenitvami zadušili, kar bodo na koncu občutili tudi državljani. Iz osnutka koalicijske pogodbe je namreč mogoče razbrati, da se obetajo nove obremenitve gospodarstva.

V Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije poudarjajo, da so še pred državnozborskimi volitvami gostili prvake političnih strank in jim predstavili zahteve malega gospodarstva. “Vse politične stranke, ki sestavljajo t. i. peterček, so tedaj obljubile, da bodo pomagale razbremeniti gospodarstvo in odpraviti birokratske ovire, vse stranke so bile tudi naklonjene ideji, da malo gospodarstvo dobi svojega ministra ali vsaj državnega sekretarja za malo gospodarstvo.”

Še več mladih bo zapustilo našo državo
Iz osnutka koalicijske pogodbe pa je po njihovem mogoče razbrati, da se obetajo nove obremenitve gospodarstva. Levica zahteva, da bi se davek na dobiček do konca mandata dvignil na 25 odstotkov. “Ugotavljamo, da se na davčnem področju bodoča koalicija dobesedno igra s potrpljenjem uspešnih podjetij in posameznikov, ko govori o načinu obdavčitve kapitalskih dobičkov, ki naj bi se prenesli v dohodnino. Tak način obdavčitve ob trenutni dohodninski lestvici je seveda povsem destimulativen. Kot da ni nobenega zavedanja, da številni mladi in usposobljeni zapuščajo Slovenijo ravno zato, ker se v Sloveniji ne splača biti uspešen. Ali si vladna koalicija s podporo Levice res želi, da bi tudi naši podjetniki začeli seliti svoja podjetja v gospodarstvu bolj prijazne države?” ob tem opozarja predsednik OZS Branko Meh.

Obrtniki in podjetniki se obenem sprašujejo, kam gre za milijardo več pobranih davkov, ki jih država vsako leto pobere od slovenskega gospodarstva. Po njihovem je povsem nesprejemljivo, da bi država še dodatno obremenila gospodarstvo z davki in prispevki in tako zaustavila njegov razvoj in konkurenčnost. Posledično bi to občutili vsi državljani, zmanjšala bi se tudi domača potrošnja, ki se v zadnjih letih krepi. “V interesu države bi moralo biti, da se slovensko gospodarstvo razvija, zaposluje, vlaga v razvoj in konkurira na tujih trgih.”

Zahteve Levice bodo imele pogubne posledice za gospodarstvo
Levica je predlagala tudi črtanje poglavja o zmanjšanju administrativnih ovir za gospodarstvo, kar je za obrtnike in podjetnike prav tako nesprejemljivo. V prihodnjih dveh letih koalicija načrtuje dvig minimalne plače za 4,5 odstotka vsako leto. Glede na to, da se pričakuje ohladitev gospodarskih razmer (priča smo umiritvi aktivnosti v naših trgovinskih partnericah, kar je že upočasnilo rast izvoza), je po mnenju OZS dvig minimalne plače zaskrbljujoč. “V OZS smo za to, da se dvignejo neto plače, ne pa bruto, saj bodo ponovno na slabšem delodajalci, država pa bo spet dobila levji delež,” poudarjajo.

V koalicijski pogodbi pogrešajo tudi zagotovilo, da bo v novi vladi minister za malo gospodarstvo ali vsaj državni sekretar za ta pomemben segment gospodarstva, ki predstavlja kar 98 odstotkov celotnega slovenskega gospodarstva.

C. Š.

 • stajerc5

  Mi imamo dobre podjetnike, obrtnike in ostale, ki si upajo na privatno stran gospodarstva, res jih je veliko. Postavlja se vprasanje, zakaj ni nihce od njih aktiven v politiki. Odgovor je precej lahek: Vsi res dobri, in ce so dobri so tudi pametni- inteligentni, preprosto nimajo casa za se kaj drugega kot za drzanje firme na nivoju, dihanju, investicijah, iskanju kadra itd. Zraven je pa seveda popolna nemoc proti “rdeci drzavi”, kjer bi se vsak pocutil kot en sam vojak pred Kitajskim zidom, ali Rdecim zidom, ce ze hocete.
  Dokler ne bodo samoiniciativno naredili nekaksno zdruzitev istomislecih, se ne bo nobenemu posamezniku izslo, ker so ostali- tudi od drzave kupljeni obrtniki, premocni.
  Upam, da se bo nekega dne le nasel nekdo, ki bo lahko pritegnil ostale v skupino podjetnikov in sprozil plaz, ki se ze desetletja nabira, le nihce ga ne minira.

  • Vera

   1.000x plus, za vaš komentar . Človeku slabo rata, ko samo vidi te nesposobneže za omizjem ! :(

   • karlina

    Ne Vera, človeku je slabo, ze vse od volitev, kako nas je palček Smuk, s svojim F21-globoka drzava prinesel naokoli, kljub temu, da je zmagala desnica, da je večina SLOVENCEV volila za drugačno, boljšo drzavo. Če bi vsi Slovenci spregledali, da je bil izveden drzavni udar nad DESNICO, bi bilo drugače, enostavno BI MORALI ITI TAKOJ NA CESTO, ZAHTEVATI , DA VLADO VODI DESNICA, OZ. ČE NE DRUGAČE ITI V BRUSELJ IN JIM POVEDATI, DA SE V SLOVENIJI KRŠIJO ČLOVEKOVE VOLILNE PRAVICE, tako pa-bomo samo še padali, dokler se ne bomo dokončno potopili.

  • FORT WORTH

   +++ Vsak podjetnik bi moral predvsem vedeti, da levica ( vse leve stranke ) avtomatsko nasprotuje cisto vsem oblikam podjetnistva. Pa tega se niti v letu 2018 ne vedo.
   Sele, ko bodo to skapirali bo moznost za spremembe.
   Da podjetniki in kristjani volijo levake po vsem sranju, ki so zakuhali levaki po drugi vojni je enostavno groteskno.
   Levaki se v 75 letih niso cisto nic spremenili. Program imajo vedno isti.
   Naivnezi, privilegiranci in butalci jim pa se vedno prikimavajo

   • karlina

    TOČNO, VELIK PODPIS !!!!!

   • traktor

    Dej ga srat. Normalen privatnik nikoli ne bo volil levice. Levico volijo samo slinavci, ki imajo veliko opravka z državnim koritom. Ti so pa navadni sebični prasci, ki itak ne pašejo nikamor drugam, kot v levico. Levičarji pri koriti preko njih perejo denar iz občin, iz državni podjetij in inštitucij. Vsi so zadovoljni. Zato pa imaš modele z dobrega jurja plače in življenskim standardom Karingtona. Vse tax free, vse v javnem sektorju. Jahte, vikendi, dobri avtomobili, večkrat letno lepe počitnice. In vsi to vidijo in nihče ne naredi ničesar. Kako pa se temu reče v tujini?

  • karlina

   Niso samo podjetniki velik problem in trn v peti levičarski , leni bandi,so tudi tujci, ki so pri nas lastniki velikih podjetij, lahko spokajo in odprejo svoje podjetje v drugi drzavi, ki je bolj prijazna do davkov, kot KOMUNISTIČNA VENEZUELA-SLOVENIJA. Kdor misli, da to ni mogoče, se slepi in kaj bo kar naenkrat-tisoče, desettisoče brezposelnih SLOVENCEV, si lahko to zamislite, denarja ne bo niti za umreti, niti za umreti, JU IN DRZAVNA UPRAVA, pa bo najemala kredite za njihove plače, saj ga iz gospodarstva ne bo več, ker bo vse šlo v gospodarstvu v maloro-scenarij Grčije, nato pa Venezuele.

 • Olga2345

  Koga ste volili tovariši?! Zdaj pa delajte za “našo” stvar! Financiranjte komunistične in islamistične divjake!

  • stajerc5

   Kdo si je izmislil taksen nacin volitev?

   • Olga2345

    Levičarji, saj so kljub referendumsko izglasovani volji ljudi ZA VECINSKI VOLILNI SISTEM, tega blokirali!

   • karlina

    Levičarji in na referendumu smo ga drzavljani spremenili, pa so ga zopet levičarji z ustavo spremenili, torej-VOLILNI ZAKON JE ZAKONSKO NIČEN !!!!

  • KAPIBARA

   spremenit volilno zakonodajo!
   Prag dvigniti na minimum 10% , prve tri izglasovane stranke, pa sestavijo vlado..

 • Olga2345

  Ravno včeraj sem gledala na POP TV reklamo na temo odlične “integracije” divjakov pri zasebnikih! Bravo “naši”!

  • karlina

   Sem gledala ja in se zgrozila.

   • Olga2345

    Enako je bilo pri nezakonitih prehodih, ko so našli levičarskega mandeljca, ki ga ni nič motilo, češ da SDS pretirava,, danes je pa vse narobe!

 • Morala

  Sem pričakovala od gospodarstvenikov manj naivnosti ob predvolilnih obljubah prvakov, ki sedaj sedijo v vladi oz. bodo…Pa so vas spet potegnili za nos…

 • Amerikanc

  Privatniki čisto nič ne razumejo; bolj poenostavljeno jih bojo gulili.

  • karlina

   O, pa še kako zelo, zelo razumejo in tudi mi bi morali razumeti, da nam bo tako tezko, da bomo postali nova EU Venezuela.

 • KAPIBARA

  A je to res ??
  – Luka Mesec je delal magisterij na ljubljanski Ekonomski fakulteti. Hja, kako je zanimivo brati stare aktualne članke na pozarreport. Za svoj študij je porabil približno 6 tisoč evrov državnega denarja, izpita pa ni položil nobenega. Ali drugače: na račun davkoplačevalcev je dve leti zastonj prebil na ljubljanski Ekonomski fakulteti ter užival vse študentske privilegije.
  – Nič udno da imamo tak “uspeh”

  • stajerc5

   Malo narobe! On se je samo vpisal na EF, v prvi letnik!, in ni naredil nobenega izpita! 0 od 0 = 0
   – 6000 Evrov od vseh nas!!!

  • Morala

   To je dokaz, da tudi brez izobrazbe daleč prideš…v politiki :)

   • KAPIBARA

    Politika take rabi..
    Državljani pa ne !!

  • karlina

   Itak, da je delal, od kar je prišel za poslanca , kot tudi poslanec Nemec, da je naredil fakulteto-če verjameš, kakopak drugače, kot-podarili so jima ga, barabe, barabinske levičarske !!!!!!

 • Olga2345

  Sestanek teroristov! Venezuela prihajamo!

 • karlina

  GOSPOD MEH, SKLIČITE SHOD IN POJDITE NA CESTO, TUDI MI-PRAVI, DOMOLJUBNI, DRUGORAZREDNI SLOVENCI VAS BOMO PODPRLI !!!!!

  • xtc

   Proti kom bo sklical shod proti samemu sebi -SD ju?
   Nebodite naivno.
   OZ obvladujejo levičarji kot GZ,poznap par predsednikov OOZ ,ki so bili špiclji,zato smo se iz tega gnezda pobrali ob prvi priliki.

  • traktor

   Meh je en navaden pizdun. Že najmanj dva mandata je na krmilu pa ni napravil popolnoma nič. On ne bo pripravil shoda, preveč denarja in kšefta je v igri. Vodilni na zbornicah so sami pizdolizniki, zlizani s politiko. Jebe se jim za nas in naše zaposlene.

 • RATATA

  Pet strank, pa niti enga qrca!

 • Mimoidoči

  “Glede na to, da se pričakuje ohladitev gospodarskih razmer (priča smo umiritvi aktivnosti v naših trgovinskih partnericah, kar je že upočasnilo rast izvoza)”

  Pa še marsikaj drugega se pričakuje glede na vse sankcije, ki so ohladile gospodarske razmere:

  Time has come for Russia to finally ditch US dollar – Foreign Ministry
  https://www.rt.com/business/436727-russia-stop-using-dollar/

  Kolaps, bankrot, druga velika depresija,… lakota, pomanjkanje, vojna, čipiranje ljudi,…

  • xtc

   Če zategnejo sankcije Putinu še bolj,ga bog ne reši pred revolucijo isti konec kot cesarja.
   Rusija ni nobena ekonomsko tržna velesila,sploh je njena valuta nič.

 • xtc

  Član katere stranke je Meh in njegov brat,bivši župan velenja,ki je pobegnil iz velenja v ženin rojstni kraj?
  Realno p takole,kdaj pa so leve vlade skrbele za gospodarstvo in podjetnike,Slovenija je precej podobna Yugi.
  Definitivno se strinjam ,da je treba znižati davke,poenostaviti postopke,skrajšati čakalne čase,zmanjšati JS,birokracijo-dvigniti storilnost tam itd,vendar vam tega ne bo priborila ne OZ ne GZ,gre le še za dve izpostavi leve mafije,ki ju vodiji njihovi ljudje,ki ko bodo dobili nekaj denarja in svarila,bodo utihnili podjetnike in obrtnike pa prepustili na milost in ne milost levakom.
  Upan ,da bo kriza ,ki prihaja tudi dokončno počistila z “raznimo podjetniki”,ki bi morali izginiti že v prejšnji,pa so zaradi zvez in lumparij preživeli,še vedno pa je večina SLO firm prezadolžena tako glede kreditov,leasingov in še česa.
  Dejstvo je ,da SLO rabi nujno novo gospodarsko zakonodajo,ki določa največ 14 dnevni plačilni rok+7 dni v primeri,da je priliv na vidiku ali pa zaprtje,takoj ko podjetje prvič tromesečno izkaže poslovanje z izgubo se zapre in ko,si podjetje zakockal-utonilo v dolgovih in davčnimi dolgovi NE MOREŠ več na svojo DŠ nikoli več dvigniti firme niti žena,ter seveda,davčni dolg podjetja,se avtomatsko prenese na zasebno imetje lastnika -ov.

 • Slovenka

  ”Obrtniki in podjetniki opozarjajo, da je levi peterček pred volitvami dajal obljube o debirokratizaciji.”

  Obrtniki in podjetniki so jim verjeli??? Sedaj pa cvilijo. Prepozno, dragi moji, ptički so odpeli, vlak je odpeljal, vas pa so peljali žejne čez vodo. Sicer pa si bedaki kaj boljšega niti ne zaslužijo.

  • traktor

   Dej krava zabita. Mi živimo celo posrano socialno Slovenijo. Kurbe levaške se redite dobesedno na žuljih nas in naših delavcev. Fuj

   • Slovenka

    ?????????????????????

   • Slovenka

    Še to, koga si volil? Pa ne slučajno novih obrazov in sedaj besniš. Si bil sploh na volitvah? Srečno in zdrav ostani.

    • traktor

     Mater, sem bil prehitr. Sorry. Privatnik ne bo volil levaške parazite. Nikoli. Barabe delajo iz dela in iz denarja drek. Iz ljudi pa barabe, lenuhe, na drugi strani pa sužnje.

 • Domoljub

  Šarec: če bodo uspešni podjetniki odšli v tujin pa kaj pol to sploh ni pomembno, pomembno je da sem jaz predsednik vlade.

  Paše nekaj za Šarca https://www.youtube.com/watch?v=j0Bc4zafZcU

 • učko

  ”Obrtniki in podjetniki opozarjajo, da je levi peterček pred volitvami dajal obljube o debirokratizaciji.” Lepo so jih nategnili, pa še bolj jih bodo. Pa za tolk pametne se imajo, LOL !!!!!

 • Bažek

  Koga je Branko Meh volil ?

 • pupa

  Zelo zanimiva Boskarolova izjava objavljena v REPORTERJU “SLOVENCI OPROSTIJO VSE SAMO USPEHA NE” nam pove vse o Slovencih. Vseh vrst kriminala so Slovenci pripravljeni pomesti pod preprogo in ti bo oproščeno samo , da nisi preveš uspešen podjektnik, znanstvnik…………………..

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!