OECD Sloveniji napoveduje 2,5-odstotno gospodarsko rast

(Foto: iStock)

OECD je izboljšala svojo napoved za gospodarsko rast Slovenije za 0,4 odstotne točke. Gospodarska rast bo letos tako znašala 2,5 odstotka. Naslednje leto se obeta 1,9 odstotna rast, 2017 pa bo ta znašala kar 2,7 odstotka.

Glavni razlog za povišano oceno je še vedno izvoz, postopoma pa bodo k rasti več prispevale tudi zasebna potrošnja in investicije. Izboljšane razmere na trgu dela bodo prispevale k višjim prihodkom, okrevanje v podjetniškem sektorju pa bo okrepilo investicije in izboljšalo konkurenčnost. Padec rasti v letu 2016 pa bo posledica padca investicij, povezanih z manjšim črpanjem evropskih sredstev.

Manjša brezposelnost in nižj javnofinančni primanjkljaj
Letos naj bi stopnja brezposelnosti padla z 9,7 odstotka na 9,3 odstotka, stanje pa naj bi se še bolj izboljšalo 2017, ko bo brezposelnost le 8,4-odstotna. Pod devetimi odstotki je bila stopnja brezposelnosti v Sloveniji nazadnje leta 2012. Prav tako OECD napoveduje upad javnofinančnega primanjkljaja na 2,9 odstotka BDP, leta 2016 na 2,3 odstotka, leta 2017 pa bo predstavljal 1,8 odstotka BDP.

OECD priporoča reforme šolstva, zdravstva in javne uprave
Slovenija mora ostati osredotočena na prestrukturiranje podjetij, v ospredju ostaja tudi upravljanje s slabimi posojili, da bi lahko ponovno spodbudili kreditiranje. Zaradi visokega javnega dolga mora Slovenija, kot navaja OECD, nadaljevati s finančno konsolidacijo. Med drugim mora omejiti javno porabo, vendar hkrati ohraniti prihodke najrevnejših.
Med strukturnimi reformami, ki čakajo Slovenijo, OECD našteva reforme šolstva, zdravstva in javne uprave, kjer bi lahko s premišljenimi ukrepi ustvarili dodatne prihranke brez poslabšanja njihove kakovosti, še poroča STA.

M. G., STA

 • pajot

  Ja,kar mislite si. Turizem blazno upada,tudi gospodarske panoge. Predvsem zaradi muslimanov. Smo v pi…i,kenede? Po zaslugi kućana,cerarja in ostalih praznoglavcev. Nesposobnežev.

 • Verbena

  Napovedi so žal eno, a realnost, nekaj povsem drugega….kolikokrat nam vremenoslovci napovedo jasno, lepo vreme, a se to spremeni , se naberejo sivi oblaki, grmi…

 • Bilderberg

  Ker vidim da državi vladajo dogovorni ekonomisti bom razložil tole okoli rasti da bo razumljivo tudi njim.
  Če letos pridelaš en krompir, naslednje leto pa dva, imaš 100% rast. Če je gospodarstvo prej zelo padlo, in je nekje pač dno, prej ali slej pride do korekcije in statistično gledano imaš znatno rast. To samo po sebi ne pomeni nič. Še posebej ne če to rast vzdržuješ s krediti najetimi v tujini.