Ekonomska svoboda v letu 2019: Slovenija padla na področju pravne države, poslovne svobode, trga dela, davkov in mednarodnega trgovanja!

Vir: Heritage Foundation

Znani so letošnji podatki o vrednosti indeksa ekonomske svobode posameznih držav, pri čemer že 25. leto zapored na vrhu lestvice vztraja Hong Kong, sledijo pa mu Singapur, Nova Zelandija, Švica, Avstralija in Irska. Sloveniji se je ocena rahlo izboljšala predvsem na račun fiskalnega zdravja. To se je ob dobri gospodarski rasti najverjetneje izboljšalo zaradi obdobja brez vlade v lanskem letu, ko se niso delili bonbončki. Ob tem pa so Sloveniji padle ocene na področju spoštovanja zasebne lastnine, učinkovitosti sodstva, poslovne svobode, svobode na trgu dela in monetarne svobode, pri davčnem bremenu in svobodi mednarodnega trgovanja. Slovenija se je tako uvrstila na nezavidljivo 58. mesto na lestvici.

Hong Kong se je že 25. leto zapored uvrstil na prvo mesto na lestvici držav glede na ekonomsko svobodo. Po poročanju CNBC  je ustanovitelj inštituta Heritage Foundation, ki je soizdal Indeks ekonomske svobode za leto 2019, Edwin Feulner to označil za izjemen dosežek, še bolj osupljivo pa je to glede na dejstvo, da je Hong Kong v zadnjih letih deležen vse večjih pritiskov s strani Pekinga. Kot ekonomsko svobodna je označena tista družba, v okolju katere lahko posamezniki delajo, ustvarjajo, trošijo in vlagajo, kot želijo, država pa zagotavlja prost pretok delavcev, denarja in dobrin. Poleg Hong Konga, ki je dosegel oceno ekonomske svobode 90,2, so se z ocenami nad 80 v kategorijo svobodnih držav za njim uvrstili še Singapur, Nova Zelandija, Švica, Avstralija in Irska. Ameriški think-tank Heritage Foundation, ki že dolga leta spremlja stanje ekonomske svobode v posameznih državah, kot kriterije upošteva pravico do zasebne lastnine, učinkovitost sodstva, integriteto vlade, davčno obremenitev, javno porabo, fiskalno vzdržnost, svobodo poslovanja, svobodo na trgu dela, svobodo trgovine, svobodo pri investicijah in finančno svobodo.

Države so sicer razvrščene v pet kategorij, pri čemer je jasno, da se ekonomska svoboda odraža tudi na življenjski ravni. Države v najvišji kategoriji imajo tako povprečen BDP na prebivalca, prilagojen glede na kupno moč, kar 63.588 ameriških dolarjev, države v najnižji kategoriji pa le 7.716 ameriških dolarjev.

Vir: Heritage Foundation

Slovenija se uvršča na 58. mesto, med Španijo in Kazahstan!
Slovenija je v letu 2019 svojo oceno nekoliko izboljšala v primerjavi z lanskim letom, a še vedno se uvrščamo na nezavidljivo 58. mesto. Ocena tako znaša 65,6 in se je v primerjavi z lanskim letom izboljšala za 0,7 indeksne točke, to pa Heritage Foundation pripisuje izboljšanju fiskalnega zdravja in državne porabe. Glede na posamične ocene se je Slovenija najslabše odrezala pri integriteti vlade, državni porabi in pri davčnem bremenu. Heritage Foundation ob tem kot ključne izzive Slovenije navaja privatizacijo, zdravstveno reformo in pokojninsko reformo, omenjajo pa tudi, da je državna poraba v zadnjih treh letih znašala kar 45,5 odstotka BDP. Prav tako opozarjajo na načrte o poviševanju davčnega bremena in državne porabe, kar utegne izničiti prizadevanja preteklih vlad za fiskalno konsolidacijo. Tudi šibkost institucij in neučinkovitost sodstva ovirata dolgoročen ekonomski napredek, prav tako pa je, kot še opozarjajo, glede na zaznavo korupcija vseprisotna. Številne primerljive države so se na lestvici uvrstile pred Slovenijo, Estonija je tako na 15. mestu, Litva na 21. in Češka republika na 23. mestu. Pričakovano se je Severna Koreja na lestvici uvrstila na zadnje mesto kot ekonomsko najmanj svobodna država. Od zadaj ji sledijo še Venezuela, Kuba, Eritreja in Republika Kongo.

Vir: Heritage Foundation

K rahlemu napredku Slovenije po vsej verjetnosti pripomoglo obdobje brezvladja
Slovenija je izboljšala svoje fiskalno zdravje predvsem na račun solidne gospodarske rasti, po vsej verjetnosti pa sta k napredku Slovenije na tem področju pripomogla tudi odstop vlade Mira Cerarja v začetku lanskega leta in obdobje brez vlade do septembra. Spomnimo naj, da so bila z odstopom vlade lansko leto prekinjena vladna pogajanja s sindikati. Ko je koalicijo uspel sestaviti Marjan Šarec, je proti koncu leta že začel razdeljevati bonbončke, kot je na primer povišanje minimalne plače, kar pa bo pomenilo, kot smo na Nova24TV že poročali, predvsem več denarja za državo in ne za delavce. Tudi izvedbe reform, ki jih opisuje Heritage Foundation, ni na vidiku. Dejstvo je, da bomo v primeru izvrševanja namenov iz koalicijske pogodbe kljub že tako nezavidljivemu položaju na lestvici še bolj nazadovali.

Foto: STA

J. Ž.

 • Stric iz ozadja

  “Številne primerljive države so se na lestvici uvrstile pred Slovenijo, Estonija je tako na 15. mestu, Litva na 21. in Češka republika na 23. mestu.”

  A ostalih vasih vzornic iz visegrajskih drzav pa ne boste omenili? Poljska 48. mesto (izgubila 0.7 tocke), Madzarska 64. mesto (izgubila kar 1.7 tocke, prekleti Soros), Slovaska takoj za njo na 65. mestu (tudi izgubila 0.3 tocke). Tudi Ceska, ceprav je na visokem mestu je izgubila 0.5 tocke, vasa druga velika vzornica Italija pa je sele na 80. mestu (tudi izgubila 0.3 tocke). Ce je tako lepo brez vlade potem ne rabimo ne Sarca ne Janse pa bomo prvi. Ha.

  https://www.heritage.org/index/ranking

 • Darth Vader

  Državno – Vladno trošenje & investicije ne ustvarjajo gospodarske rasti

  V Sloveniji velja splošno prepričanje, da Vladni izdatki in investicije igrajo pomembno vlogo pri gospodarski rasti.
  Še posebej je zasidrano prepričanje, da če gospodarstvo pade v
  počasnejšo gospodarsko fazo rasti naj bi povečanje Vladnih izdatkov
  zagotovilo potreben zagon, na podlagi katerega bi se oživelo
  gospodarstvo oziroma prešlo v višjo stopnjo rasti. Takšno prepričanje
  nam prodajajo zagovorniki državnih intervencij v gospodarstvu. Glede na to, da Vlada in država nista ustvarjalca
  bogastva/kapitala, kadarkoli dvigneta svoje izdatke morata tudi
  pospešiti tempo kanaliziranja bogastva/kapitala iz zasebnega sektorja, v
  katerem pa se ustvarja bogastvo/kapital. Posledično temu, več
  kot Vlada/država misli trošit, več bogastva/kapitala bo primorana vzeti
  ustvarjalcem bogastva/kapitala. S preusmerjanjem resničnega kapitala v
  različne neproduktivne aktivnosti povečanje Vladnih/državnih izdatkov
  dejansko spodkopava ustvarjanje bogastva/kapitala ter sčasoma tudi
  oslabi gospodarsko rast. Ta način razmišljanja sledi idejam Maynard
  Keynesa. Na kratko, Keynes je bil mnenja, da v tržnemu gospodarstvu ne
  moremo povsem zaupati, ker je konstantno nestabilno. Če je brez nadzora,
  lahko tržno gospodarstvo pride do točke samo-uničenja. Torej iz tu
  potem izhaja potreba po Vladah/državah in centralnih bankah, ki
  upravljajo z gospodarstvom.več: https://ambasador21.wordpress.com/2019/01/28/drzavno-vladno-trosenje-investicije-ne-ustvarjajo-gospodarske-rasti/

 • Darth Vader

  juhuuuu Italija je po svežih podatkih že tehnično v recesiji…..še malo, pa bo globalistična paradigma imenovana EU padla, potem bo pa veliko dela znotraj meja suverene in neodvisne republike Slovenije…pa da ne boste presenečeni in žalostni, ko boste ugotovili, da je EUR papir ničvreden (vrednost mu daje samo posrečena kombinacija Vaše vere in Vašega pohlepa, ampak do tja bomo še prišli v roku 6 msecev) :) eto:

  Italija po proračunskih bitkah z Brusljem sedaj uradno v recesiji

  Odločitev italjanske Vlade, da zniža napoved rasti za leto 2019 na samo 1% med najbolj razgretim obdobjem boja za proračun populistične Vlade je pretresla investitorje in lastnike italjanskih obveznic. A izkazalo se je, da je še celo ta številka preveč optimistična. V poročilu, ki bo ponovno testiralo zaupanje trgov v tretje največje evropsko gospodarstvo, je italjanski Istat (italjanska verzija Sursa) razkril, da je italjansko gospodarstvo padlov tehnično recesio v četrtem četrtletju oziroma v Q4, saj se je gospodarski iznos skrčil za 0.2% v zadnjih treh mesecih leta 2018, po 0.1% nazadovanju v Q3. več: https://ambasador21.wordpress.com/2019/02/01/italija-po-proracunskih-bitkah-z-brusljem-sedaj-uradno-v-recesiji/

 • Govekar

  Ta lestvica je tako, več kot imaš državnih podjetji, nižje te dajo.

 • if

  Svoboda naroda – Prihodnost naroda – Blaginja naroda – Ogrožanje naroda (sebe/drugega), kriterij, ki določa pravo pozicijo naroda in njegove države na lestvici demokratične vitalnosti naroda in njegove države.
  Če bi po tem kriteriju merili pozicijo posamezne države in njnenega nosilca-naroda, bi bila RS bistveno nižje, Madžarska bistveno višje.
  Primerjava volilnih rezultatov med RS in Madžarsko dokazuje, da v RS volitve niso potrebne, ker je RS uzurpirana država od neokomunistov, v odnosu na Madžarsko, kjer je politika, levičarsko povedano fašista Orbana, dobila dve tretjinski utežni delež oblasti!
  Bravo Orban!

 • BlackOpsSystem

  V prihodnjih dneh pričakujte samohvalo lažnjivo po TV…..da vidimo kdo bo kljukec tokrat.

 • xtc

  Slovenijajaaaaa,od kod lepote socialistične tvojeeeeeeeeee,……

  • Hribouc

   …iz vražje matere

 • Fifi

  To da so za nami : Madžari , Slovaki , Francozi , Italijani , Grki (vsem tudi pada indeks /Sloveniji raste)….vam je pa težko napisat … samo da je hrana za ovce ….

 • if

  Lestvica ne zajema stanja svobode po kriteriju “Ste zadovoljni, ker vam vsiljujejo ilegalne migrante?”!
  Lestvica ne zajema stanja svobode po kriteriju “Zmagovalec volitev ni mogel sestaviti vlade, ker so poraženci volitev bojkotirali rezultat volitev!”.

 • Anton

  roko na srce aktualni kazalci uspešnosti niso v nikakršni(oz v bore mali meri) korelaciji(vsaj v pozitivni ne) z aktualno vlado, in tudi ne z prejšno vlado.

  sarkazem press

  • Hribouc

   Perfekten predlog – mislim pa, da bo demokracija, ki ima kader in je vešča prej sposobna realizirati zelo dober predlog !

   Saj je vseglih, samo, da naredijo, objavi pa tud NOVA24, a ne?

   • Anton

    časovni termin ki sem ga dal v predlog, bo verodostojen pokazatelj, kako uspešne so bile desne vlade v primerjavi levimi vladami. Številke pač ne lažejo.

    sarkazem press

 • Hribouc

  Kako šele bo nesposobnež zategoval žnable čez dve-tri leta ?

 • skorpijon93

  hihi, zopet so čehi pred nami

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!