Okostnjaki iz omar Janeza Kocijančiča

Janez Kocijančič je bil že od sedemdesetih let dalje športni funkcionar – predsedoval je smučarjem Slovenije in Jugoslavije, nato pa tudi Olimpijskemu komiteju Slovenije. Na ta račun se je prebil tudi v mednarodne olimpijske organizacije in v FIS, kjer je bil celo podpredsednik. Foto: STA.

Propad slovenskega letalskega prevoznika Adria Airways sproža številna vprašanja o krivdi za neslaven konec letalske družbe, ki ima za seboj skoraj 60-letno tradicijo. V tej zgodbi je svoj levji delež pustil tudi Janez Kocijančič, eden najvidnejših predstavnikov tranzicijske levice.

 Janeza Kocijančiča slovenska javnost pozna v zadnjih letih predvsem po njegovi funkcionarski karieri v športnem svetu, saj je bil med drugim predsednik Olimpijskega komiteja Slovenije, prek te funkcije pa se je prebil tudi v Svet RTV Slovenija, kjer je bil kar nekaj let predsednik in neke vrste politkomisar. Sicer pa je znan kot nekdanji poslanec in nekdanji predsednik (ZL)SD ter eden najbližjih sodelavcev zadnjega šefa partije Milana Kučana, med letoma 1982 in 1993 pa je bil direktor Adrie Airways.

 Sin komunističnega funkcionarja

Uradna biografija navaja, da se je Kocijančič rodil oktobra leta 1941, v času druge svetovne vojne torej, v družini partizana in kasnejšega komunističnega funkcionarja Borisa Kocijančiča, ki je bil v času rdečega režima med drugim pomočnik ministra za notranje zadeve, minister oz. republiški sekretar za zdravstvo in za kulturo, več mandatov pa je bil poslanec republiške skupščine. Tudi športne funkcije mu niso bile tuje, saj je bil predsednik Veslaške zveze Slovenije. Tedaj je bila namreč ustaljena navada, da so politični funkcionarji vodili športne zveze in to žilico je podedoval tudi sin Janez. Slednji je študiral pravo v Ljubljani, leta 1965 diplomiral in devet let kasneje magistriral, na stara leta, šele leta 2010, pa tudi doktoriral z disertacijo »Pravna doktrina in praksa na področju športa v Evropski uniji«.

Verjetno se je že na hodnikih pravne fakultete zbližal s svojim vrstnikom Milanom Kučanom, ki je prav tako študiral pravo. Janez Kocijančič je dokaj hitro postal funkcionar;  sprva je bil predsednik univerzitetnega odbora zveze študentov ljubljanske univerze (1961−63), nato predsednik CK Zveze mladine Slovenije (1966−68) in pozneje predsednik Zveze mladine Jugoslavije (1968−1971), kar pomeni, da je bil tudi tu sopotnik in naslednik Milana Kučana. V začetku sedemdesetih je postal član tedanje republiške vlade pod vodstvom liberalnega komunista Staneta Kavčiča.

Na podlagi predsedovanja OKS je bil Kocijančič tudi član Sveta RTV Slovenija (pred uvedbo sedanjega programskega sveta) in celo njegov predsednik. S tem je ohranjal vpliv politike na RTV Slovenija. Foto: STA.

Kako je »Kocka« postal »disident«

Ko pa so bil Kavčiča zaradi posega »zdravih sil« odslovili in poslali v izolacijo, so tudi tedaj mladega Kocijančiča poslali »na hladno« v gospodarstvo, kar pa seveda ne pomeni, da je bil disident, pač pa ni bil več v ospredju. Postal je direktor Interexporta, manjše podružnice srbskega podjetja, ki se je ukvarjalo z notranjo in zunanjo trgovino, s turizmom in projektiranjem. Omenjeno podjetje je bilo tedaj že povezano s podjetjem Inex-Adria Aviopromet, kasnejšo Adrio Airways torej, ki je to ime dobila leta 1986, ko je izstopila iz povezave s prej omenjenim srbskim podjetjem. V tistem času je bil Kocijančič že njen direktor; to funkcijo je prevzel štiri leta pred tem, leta 1982, samo nekaj mesecev po tragični nesreči Adriinega letala na Korziki, ki je terjalo 180 smrtnih žrtev. Gre za tisti polet, na katerem bi moral biti tudi tedaj 18-letni Miro Cerar ml., kasneje profesor prava, premier in sedaj zunanji minister, vendar ni prišel na letalo.

Spomnimo: predsednik republiškega izvršnega sveta je bil tedaj Janez Zemljarič, direktor Adrie pa Franc Sever – Franta, ki ima 96 let in ga zadnje čase neokomunistična propagandna glasila spet slavijo kot junaka. Sever je takrat odstopil, nasledil ga je Kocijančič, ki je veliko kasneje medijem razlagal, kakšne težave je imel z iskanjem službe, ker je pripadal Kavčičevi vladi. No, tudi Niko Kavčič je kot direktor Ljubljanske banke odšel v prisilni pokoj, a je imel ves čas navezane kanale do Ivana Mačka – Matije. Navsezadnje je tudi France Bučar (ki se menda ni preveč dobro razumel s Kocijančičem) po odslovitvi s pravne fakultete leta 1978 dobil nekakšno »rezervno službico« na tedanjem Železniškem gospodarstvu Ljubljana (sedaj Slovenske železnice), pri čemer ga je angažiral Mačkov človek, inženir Ciril Mravlja (zanimivo, ta podatek je v svojih spominih navedel le nekdanji direktor železnic Jože Slokar, medtem ko ga v drugih Bučarjevih biografijah ni).

Nasploh pa je bilo za Kocijančiča po odhodu Kavčičeve vlade dobro poskrbljeno – ves čas je bil namreč športni funkcionar. Leta 1974 je za deset let postal predsednik Smučarske zveze Slovenije, vmes je bil tudi član predsedstva FIS, leta 1984 pa je postal predsednik Smučarske zveze Jugoslavije in jo vodil do leta 1988. Ves ta čas je tesno sodeloval s Tonetom Vogrincem, zato se mnogi sprašujejo, koliko je tudi Kocijančič pripomogel k zgodnjemu končanju kariere legendarne smučarke Mateje Svet.

Mateja Svet je svojo kariero zaključila v skrivnostnih okoliščinah leta 1990, stara komajda 21 let. Foto: STA.

Vrnitev v »prvo ligo«

Ko je Kučan leta 1986 postal šef ZKS, je to pomenilo tudi vrnitev Kocijančiča v politično »prvo ligo«. Dobival je številne nagrade, od Bloudkove za športne dosežke pa vse do Kraigherjeve nagrade za gospodarstvo. A to je bila le odskočna deska za »nove čase«, saj se je nakazoval »sestop z oblasti« in tudi razpad Jugoslavije. Kocijančič tako kot Kučan in bil naklonjen osamosvojitvi Slovenije in je zagovarjal konfederalno Jugoslavijo, ki jo je – zaradi mednarodnih pritiskov – na zunaj zagovarjala tudi koalicija Demos. Še pred večstrankarskimi volitvami leta 1990 je Kocijančič v glasilu Naša skupnost dejal, da se zavzema za miren prehod v pluralno družbo, vendar pa zanjo ne bi bilo dobro, če zmaga politična desnica. Prav tako je dejal, da preostre zahteve po samostojnosti in odcepitvi Slovenije niso dobre, pač pa je treba v jugoslovanskem okviru doseči nov dogovor o resnični enakopravnosti na temelju konfederalizma.

No, Kocijančiča je njegova SDP (naslednica ZKS) nominirala tudi kot kandidata za mandatarja za sestavo vlade, saj je med posamičnimi strankami SDP dobila največ sedežev, vendar je predhodno povezovanje pomladnih strank v koalicijo Demos preprečilo ustoličenje Kocijančiča kot novega premierja. Še naprej je ostal (nepoklicni) poslanec v republiški skupščini in direktor Adrie Airways. Na komemoraciji v Kočevskem rogu leta 1990 so ga opazili v precej nekulturni drži z rokami v žepih. No, v njegovi ožji družini so verjetno tisti čas že razmišljali nekoliko drugače, saj sta se sin in hči, oba humanistično izobražena na področju prevajalstva in krščanske filozofije, spreobrnila.

Vpliven član Foruma 21

Konec leta 1992 je bil za Kocijančiča prelomen, saj je bil izvoljen za poslanca, kar je bila po novem poklicna funkcija, zato je moral »odložiti« direktorsko funkcijo v Adrii Airways, kjer je širil floto. V državni zbor je bil izvoljen kot nadomestni poslanec namesto Rada Bohinca, ki je postal minister za znanost in tehnologijo. Leto prej je bil izvoljen za predsednika Olimpijskega komiteja Slovenije, v letu 1993 pa so se tedanja SDP, Delavska stranka in Socialdemokratska unija združile v Združeno listo socialnih demokratov (danes SD) in njen prvi predsednik je postal Kocijančič, ki si ga je na tej funkciji želel Kučan. Že tako ali tako pa so te stranke skupaj s stranko DeSUS v mandatnem obdobju 1992−1996 v parlamentu delovale kot Združena lista, saj so imele enotno listo.

Kocijančič je svojo politično kariero začel kot predsednik mladinske zveze, nato pa je postal minister v republiški vladi Staneta Kavčiča. Po Kavčičevem padcu so mu priskrbeli »rezervno službo« v gospodarstvu, po vzponu Milana Kučana pa se je znova vrnil v politično ospredje. Foto: STA.

Kocijančiča je po dokaj katastrofalnem izidu na volitvah konec leta 1996 nasledil Borut Pahor. To pa ne pomeni, da je Kocijančič miroval, saj je nato postal predsednik Sveta RTV Slovenija in si zagotovil pomemben vpliv v tem organu, ki je takrat deloval po modelu korporativne zastopanosti. Kot pravijo naši viri, naj bi bil na račun svoje funkcije v RTVS prejemal okoli dvesto tisoč tedanjih tolarjev sejnine na mesec. Žena Andreja Kocijančič je leta 2005 postala rektorica ljubljanske univerze, osem let kasneje pa predsednica sveta Nacionalne agencije RS za kakovost v visokem šolstvu. Vse to je le dokaz, kako močan vpliv je imel Kocijančič, ki je leta 2004 sodeloval tudi pri ustanavljanju Foruma 21.

Ob tem naj spomnimo, da sta zakonca Kocijančič med tistimi Slovenci, ki si lahko veliko privoščijo, saj naj bi bila po Andrejini izpovedi veliko potovala, tudi v New York in na Bali. Kocijančičevi stanujejo v Ljubljani pod Rožnikom v vili, kjer naj bi prvotno prebivala tudi Leopold Krese – Čoban, oficir komunistične VOS, ki ga v svojih spominih omenja tudi Ljubo Sirc, in Just Miklavc – Junoš. Kocijančiču je partijska oblast leta 1986 omogočila tudi odkup 110 kvadratnih metrov velikega štirisobnega stanovanja za Bežigradom. Dela in vpliva mu niti po formalnem vstopu v pokoj ne manjka, saj je športni funkcionar tudi na mednarodni sceni (FIS, Olimpijski komite Evrope), v sporu s Tomažem Lovšetom pa je slednji potegnil krajši konec. Skratka, čisti primer privilegiranega in vplivnega funkcionarja, ki živi na veliki nogi in so mu bile različne vodstvene funkcije tako rekoč položene v zibelko.

Kocijančič kot podjetnik

NOC Slovenia, Fin/Cor Inc. in Jan Consulting so tri ameriške družbe, v katerih je imel svoje prste tudi Kocijančič, tem je treba dodati še njegovo slovensko svetovalno podjetje J K, d. o. o. (v solasti z ženo Andrejo), kjer je bil do decembra 2011 direktor, zdaj je prokurist, direktor pa je Ivan Maksimilijan Rudolf. Njegov »sosed« v strukturalistični stolpnici na Trgu republike je bil Marko Voljč, nekoč, ko je bil še prvi mož NLB, »denarnica« OKS in Kocijančiča. Voljč je bil nato tudi predsednik nadzornega sveta družbe Gorenje, ki je bilo eden glavnih sponzorjev OKS oziroma Kocijančiča. Takšnih sponzorjev je bilo še več: Telekom, Petrol, HSE, Krka, Geoplin, Mercator, NLB, NKBM, Zavarovalnica Triglav, Spar in drugi. Z marsikaterim od teh naj bi bil Kocijančič kot svetovalec tudi zasebno poslovno sodeloval.

Firma NOC Slovenia je bila ustanovljena za potrebe slovenske olimpijske hiše v Atlanti. Prek nje je šlo precej denarja. »Zapleti« na olimpijskih igrah v Pekingu pa so pokazali, da gre vse kot po maslu samo takrat, ko so stvari izpeljane prek Kocijančičeve firme JK Consulting, sicer so težave. Kocijančičeva firma je bila tudi Energetska prenova, sicer v solasti s sinovoma Antona Beblerja. Firma je bila ustanovljena tudi za svetovanje nekaterim podjetjem, ki so bila sponzorji smučarjev ali olimpijcev. Kocijančič je iz lastništva izstopil aprila 2019.

Kocijančič se je v začetku tisočletja pridružil Kučanovemu Forumu 21. In prav prstne odtise tega foruma lahko najdemo pri najnovejšem dogajanju v zvezi z Adrio Airways. Podjetje je bil zrelo za stečaj že leta 1992, nad njim so ves čas roko držali dediči komunističnega režima, Adrio Airways smo nato še večkrat dokapitalizirali. Zdaj je doživela bridek konec.

Janez Kocijančič je po osamosvojitvi zakockal Adrio Airways, tako da smo jo morali sanirati davkoplačevalci. Njen direktor je postal leta 1982, ko je nasledil zadnje čase znova čaščenega »narodnega heroja« Franca Severja – Franto in jo vodil dobro desetletje, do izvolitve za predsednika ZLSD. Foto: STA.

Najbolj odgovorni za prodajo Adrie Airways

Pa poglejmo še današnje dogodke. Adrio Airways so pred tremi leti privatizirali oziroma prodali predatorskemu skladu 4K Invest. V času privatizacije družbe so vlado sestavljale Stranka modernega centra, Socialni demokrati in DeSUS, najbolj odgovorni pa so takratni predsednik vlade Miro Cerar, minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek in ministrica za finance Mateja Vraničar Erman, vsi iz kvote SMC. Upravo Slovenskega državnega holdinga (SDH) so sestavljali predsednik Marko Jazbec ter članici Nada Drobne Popovič in Anja Strojin Štampar. V nadzornem svetu SDH so bili predsednik Damjan Belič, njegov namestnik Drago Ferfolja in člani Lidia Glavina, Duško Kos in Barbara Smolnikar. Po naših informacijah je bila edina, ki je prodaji nemškemu skladu nasprotovala, Nada Drobne Popovič.

Na to, da družba 4K Invest nima potrebnih izkušenj z letalskimi prevozi, je takrat opozarjal tudi  poslanec SDS Franc Breznik, ki je zagovarjal tezo, da mora slovenski letalski prevoznik dobiti strateškega lastnika. SDH je nato pripravil odgovor, pod katerega sta se podpisala Strojin Štamparjeva in Jazbec, ne pa tudi Drobne Popovičeva; sklada 4K Invest, ki do takrat ni imel nobenih izkušenj z letalsko industrijo, ki je ena najbolj specifičnih, pa kar niso mogli prehvaliti.

Medtem pa se je zgodilo: SDH in DUTB sta januarja 2016 podpisala pogodbo o prodaji 91,58 odstotka Adrie Airways nemški družbi 4K Invest, ki vključuje 4,1 milijona evrov visoko dokapitalizacijo (od česar država vplača 3,1 milijona) in 100.000 evrov kupnine. Zanimivo je, da sta uprava in nadzorni svet Adrie Airways v sklicu skupščine predlagala dokapitalizacijo v višini največ 8 milijonov evrov, vendar so delničarji izglasovali predlog, ki ga je predložil SDH.

Načrtno izčrpavanje Adrie Airways

Potrdilo se je, da novi lastnik Adrie Airways, 4K Invest, očitno ni imel dolgoročnih načrtov z našo letalsko družbo,  še celo več – jasno kaže, da je šlo za njeno načrtno izčrpavanje. Načrti 4K Invest že od začetka niso bili logični, v poslovanju je bilo opaziti številne nejasne odločitve o prenosu denarja in plačilu računov. Po neuradnih podatkih (uradni javno še niso dostopni) je imela Adria Airways konec leta 2018 okrog 35 milijonov evrov kratkoročnih obveznosti in 14 milijonov evrov negativnega kapitala.

Adria je pod taktirko 4K Investa posojala posadke tujim družbam, nato pa najemala letala s posadko vred v Romuniji in drugih evropskih državah. Cena, ki jo je Adria plačala za te najeme, je meglena, lastnike je najbolj zanimalo oddajanje dobro izurjene posadke v najem v tujino. Po neuradnih informacijah, ki so jih pridobili na 24ur.com,  je Adria od družb v Star Alliance dobila po nekaj milijonov evrov na mesec, kar kaže, da je polovica Adriine flote letala za druge družbe.

Letališče Jožeta Pučnika. Foto: STA.

Orjaška finančna luknja

Kar pa je pri vsem tem najbolj sporno, če ne celo kriminalno, so denar, ki so ga za najem plačevale družbe Lufthansa, Swiss Airlines in druge, nakazoval tudi na račune, ki niso bili neposredno povezani z Adrio, zato je Adria postopoma izgubljala denar, čeprav je delala dobro. Kratkoročne težave letalske družbe, ki teh težav v preteklosti ni imela toliko časa, so postale stalnica in so leta 2018 izbruhnile v ogromno finančno luknjo, ki se nikakor ne bi smela zgoditi. Adria je torej zaradi nakazil denarja na z Adrio nepovezane račune poslovala z velikansko izgubo.

V zgodbo je vpletenih več podjetij, ki se vrtijo okrog 4K Investa in nekdanjih poslovnih partnerjev. Kot so povedali viri v tujini, je 4K Invest z Adriinim denarjem prevzel in kupil Darwin Airlines, zaradi česar Švicarji iščejo 10 milijonov evrov, ki so izginili neznano kam, tudi prek Slovenije, Adria pa je bila obsojena na plačevanje visokih najemnih pogodb za letala Saab 2000, ki so bila cele mesece prizemljena v Švici in nato še v Sloveniji. Denar pa je prek Slovenije ter zapletenega sistema lastnikov in deležnikov izginil tudi na Malto. V Švici tako preiskujejo, zakaj je del denarja končal na računih, ki nimajo neposredne zveze s 4K Invest, ter tudi sumljive poslovne prakse lastnikov, ki so pripeljale do bankrota.

4K Invest je v preteklosti že potopil številna podjetja, zato je bilo pravzaprav očitno, da lastniki 4K Invest z Adrio niso imeli poštenih dolgoročnih načrtov. To so po naših informacijah vedeli tudi mnogi ljudje na različnih slovenskih ministrstvih, a so se Adrio kljub temu odločili prodati, čeprav so zvonili vsi alarmi, da 4K Invest ni strateški partner. Na tem mestu se lahko vprašamo, ali se ni morda del izginulega Adriinega kapitala pretočil tudi na katerega od računov omenjenih oseb s slovenskih ministrstev in članov Foruma 21.

Gašper Blažič, Vida Kocjan

 • to_mi_delaj

  Skoda da je cmrerar zamudil avion.

  • TINE

   In še kdo drug tudi…..l

  • SIMON ROZIC

   …kruta, a realno! Škoda!

  • Jaka Bik

   škoda k tebe ni bilo

  • pajot

   Takrat bi morala cela familija letet na korziko. Miro mlajši pa je zbolel in so ostali doma. Huh….

 • DarkLegend

  govno lopovsko..

 • SIMON ROZIC

  Vse in vsi, ki se lepijo na Kučana, so okuženi s smrtonosnim virusom Slovenske
  pogube. Izropali in ropajo vse kar se da, in to v nam nerazumno visokih količinah.
  Svinje komunistične, forumaške!

  • VERZIFIKATOR

   ŽEPAR JANEZ KOCINA

   Pravijo od nekdaj mu Kocina,
   je doma z gorenjskega Škocjana,
   dom mu zdavnaj dala je Ljubljana,
   odlikuje žepna ga brzina.

   Janez je Kocina žepar znani,
   takšen bil že v fari je škocjanski,
   rad pozneje bil bi svetovljanski,
   rokohitrec v športu pa priznani.

   Njega glavna športna disciplina,
   vredna vsakršne olimpijade,
   žéparstvo je, znanje, da popade,
   žepar temu pravi trgovina.

   Letal svojčas s športnimi letali,
   koliko je kart končalo v žepu,
   bil je spredaj, níkdar kje na repu,
   še na čelo flote so ga dali.

   Žéparstvo Kocini je sploh v krvi,
   je že oče ljubil stare slike
   elementov buržoazne klike,
   ni sicér bil oče žepar prvi.

   Žeparski so znani rod Kocine,
   to družinska stara je obrt,
   njih značaj je izklesano trd,
   sega še v obdobje pradavnine.

   Ded učitelj menda po poklicu,
   a ga Janez lažno je predstavljal,
   z njim kot proletarcem se postavljal,
   ko lagal je, trenil ni na licu.

   Ko režim se menja, z njim Kocina
   predrugači žeparske veščine,
   v športu komaj kaj brez njega mine,
   je povsod prisoten kot sivina.

   Tisto še o žepih naj povemo,
   vanje vedno vse stvari je vtikal
   in po žepih družbenih rad stikal,
   piskal nerazločno: »Fantje, gremo.«

   Saj momljanje njega je vrlina,
   jezik žeparjev nam neumljiv,
   družbi Janezovi razumljiv,
   ni zastonj priimek mu Kocina.

   In da žepar je od nog do glave,
   to že zdavnaj je potrdil javno,
   ko prevzel bil funkcijo je slavno,
   vodstvo združbe žeparske je prave.

   Kot pri šahu vodil je partíjo,
   saj je tudi šah nekakšen šport,
   kot nalašč primeren za eksport,
   Janez vedno je imel vizijo.

   Se z nasprotnikom je prvi spravil,
   češ, pozabimo na kriminal,
   mislil je, to družba je budal,
   z njimi bom po žeparsko opravil.

   Ko se spravljal z njimi je »pro forma«,
   roke vtikal v žepe je globoko,
   pred gomilo stal prav na široko,
   kazal vsem, kaj žeparska je norma.

   Oh, Kocina, kratka osivela,
   kje spravljivi so že tisti časi,
   danes žeparček si zgolj na vasi,
   duša razprodana otopela.

   Žeparska zdaj tvoja vsa je baza,
   ki kot stroj pokvarjen le še kima
   in zgolj ena stvar jo še zanima,
   ali varna davčna je oaza.

   • SIMON ROZIC

    Odlično, resnično, razumljivo, katastrofalno, presunljivo !
    – in žalostno! A se hudič še ne bo stegnil, saj je pokradel že
    vsaj za pet razširjenih generacij !!!

 • Hitrivlak

  Eden glavnih krivcev za stanje v Adriiji

 • Anton

  nič skrbet, levaki imajo na to že odgovor, kriv je Janez Janša

  sarkazem press

 • Black_hawk

  Kavčič je bil legenda zato so ga odslovili.

  • šrauf

   Bil je legenda za tisti čas….recimo komunistični kapitalist….nekaj takega kot je danes šef kitajske partije. Govorim za Staneta Kavčiča.

   • Black_hawk

    bil je nacional socialist hehe

   • Ivo Braucic

    Pa je le crknil kot stekli pes,je mslo da bo šla za trugo prikolica z denarjem,pa se je oštel grdun.

 • svatne

  Poznamo tudi izdelke, ki so jih rodili drugi…

 • tohuvabohu

  Tudi kocka bo padla.

  • samotoje

   Iacta alea est.

  • borko

   v jamo

   • Ivo Braucic

    Ja ampak živega.

 • Ježek Teka Teka

  Sem mislu, da se je stegnu. ker je na prvi strani … eh …

 • est

  To je eden tistih funkcionarjev, ki je slovenskemu narodu naredil največ škode !

  • samotoje

   V socializmu je bilo tako, da osebek sploh ni mogel biti funkcionar, če slovenskemu narodu ni delal škode. Temu se je reklo socializem s človeškim obrazom.

  • francelj3

   Na drugem mestu, daaaaleč za kučanom.

 • Ctrl Delete

  Janez Kocijančič je pravi domoljub in nekdanji direktor Adrie. Glede Adrie je rekel: “Ne drži, da je tujec vedno boljši lastnik od domačega. Nihče v regiji ne razume, kako smo lahko sploh dopustili, da je zadeva prišla tako daleč. Vsi nas samo debelo gledajo.”… No, in desnosučni bi vse potisnili v roke tujcem. Za hlapce rojeni, za hlapce vzgojeni !!!…Naši desnosučni ste ustvarjeni za hlapčevanje !!!

  • francelj3

   Veliko raje vidim, da so lastniki podjetij tujci kot komunisti. Tujci delajo sebi v korist, komunisti pa slovenskemu narodu škodo.

  • Amerikanc

   Slovenska udbopartija z udbomafijo na čelu, se zelo boji tujih lastnikov, saj so jim tako prirezane vse pijavke. Spomni se, kako se je Milane boril proti privatizacije pivovarne s strani Interbrewa. Zaradi Milanovega nacionalnega interesa udbopartije pijemo najdražje pivo na Svetu – že desetletja, Kekec.

  • zokispoki

   Komunisticno govno, same bedarije klatis, kr neki nabijas !

  • šmentanamuha

   Tunek, nehaj se blamirati. Sramotiš sebe in vse haloške ovce, ki se pasejo tam po goricah.

  • lena

   Tujec ti pusti da delas in normalno zivis, nasi levaki pa samo kradejo za svoj zep!

  • tohuvabohu

   Čuj ti, govedo smrdljivo, kdo je prodal Lek, Banko Koper, Laško, delež NLB, Mercator, Adrio itd itd? Da ne govorim o tem, da ste rdečkarji uničili skoraj vse, česar niste pokradli: TAM, Muro, usnjarsko industrijo itd itd!

 • Ctrl Delete

  Čujte, vrhunec politične kariere je Kocijančič dosegel že leta 1973, ko je bil minister v vladi Staneta Kavčiča… Kapish?

  • pupa

   Kocijančič je svojo politično kariero začel že v zibki. Tudi s hranjenjem ukradenih slik je vedel zakaj se je njegov oče potikal med partizani.

 • MijamotoMusaši

  4K invest so se izkazali za zahodne komuniste.

 • Viktorh

  Na fotografiji je NIKO KAVČIČ, ne Stane

  • Amerikanc

   Niko je deloval v ozadju udbomafije že v tistih časih. ZKS je že takrat postavil na mafijsko osnovo; je sam zelo lepo razložil zgodbo o LB in ostalih mahinacijah.

   • Viktorh

    Gledal sem vseh 5 nadaljevanj dokumentarca.
    Oglasil pa sem se zaradi tegale pod Nikovo ftg: “Kocijančič je svojo politično kariero začel kot predsednik mladinske zveze, nato pa je postal minister v republiški vladi Staneta Kavčiča.”

  • pupa

   Stane Kavčič je bil predsednik izvršnega svata SRS. Niko Kavčič je bil udbovec nato bankir in za potrebe takratne UDBE skrival denar na tajnih računih v tujini

   • Viktorh

    No, no a res?
    Malo niže prečitaj kaj sem napisal…

  • Ivo Braucic

   Vsi isti prdci,fuj prašiči grdi.

 • MijamotoMusaši

  4K invest je v domeni bavarskega klera benidiktincev.

  • Amerikanc

   Očitno so se spreobrnili, toti naši forumaši !

 • Skrajno Desni

  Okostnjaki iz omar Janeza Kocijančiča, a niso padli pokradeni milijoni.

  • Ivo Braucic

   Ne,ker pokradeni miljoni so na varnen

 • Amerikanc

  Smrdi, smrdi,…vsi ki imamo nekaj soli v glavi, vemo da so stari udbopartijski prdci – s svojimi partijskimi mladiči, v ozadju. Saj drugače sploh ne more biti.

 • Garbage man

  Prefukat enkrat preden crkne

 • Garbage man

  Ko bojo naslednikom komunistov do tretjega kolena pobrali nakradeno premoženje, bom verjel v Državo Slovenijo.

 • Hitrivlak

  Grem še stavit,da bo Ta kvazi heroj Franta ustanovil svojo stranko

 • Ronin

  4K invest privatizacija z Nemčije. Sofisticirana lopovšcina investitorjev z Zahoda. Osamosvojitelji DEMOS so razprodali Slovenijo, Slovence pa prodali za hlapce.

  • montyamp

   Aha , kurćanov demos-F21 , murglosrbska mešalnica koke in zadruga piromanov

   • Ronin

    Oman in Pučnik sta bila poslovnanalfabeta.

    • montyamp

     Saj si tudi ti , ki ne vidiš da ima UDBA tvojih cca. 35 000 — 50 000€ razmetanih po tujini .
     To je 70 — 100 miljard pokradenega po titobandito smrti .
     Fejst boli , če si tak nor ????????????

     • Ronin

      Noriš edino ti, danes dodaš poko na i, ko boš natvezil o astrologijo in kozorogih. Hahaha avtohtoni mongoloid.

     • montyamp

      Jelinčič je tudi kozorog , ona hudičeva odvetnica prosenc tudi .
      Gamad vseh gamadi gamad .
      Hočeš seznam ??????

   • Ronin

    Zdaj pa napiš kaj so razprodali forum21? In kaj so uspešno privatiziral ali ustvarili forumSDS, SLS, …

    • montyamp

     Povej ti iz česa je zrastel ???

     • Ronin

      Nimas nic za napsat, trosis bedarije v stilu rekla-kazala kot levi trapajo o podkupninah v poslu Patria na neznanem kraju ob neznanem času itd

     • montyamp

      Če nimaš cajta pogledat , ti nisem kriv .
      https://www.youtube.com/watch?v=TSFfq2J7xVg
      Ti si na dokaze , človek ima papirje od miloševičeve desne roke .

     • Ronin

      In kje so tu materialni dokazi.? Astrolog.

     • montyamp

      Hahaha , denar so ti pokradli , zaj pa ti neka berbank z Rusije tuče po maribori .
      A papiri ti ne folgajo ???

     • Ronin

      Astrolog ti si za hece

  • montyamp

   Kdo je že z=bal mariborski TAM ?????
   To so bili tvoji , Rop je tudi na seznamu .

   • Ronin

    TAM je odlično posloval v socializmu.
    Rop je tranzicijski liberalist. To so tvoji demokrati.

    • montyamp

     Rop je tvoj bratranec , BMW-ja z Drnovškom l.94 niso spustili noter .
     Z=bali so ga res prej . ker so se vsi malo bali 5 000 štajercev na enem kupu .
     Bi imeli še takoj eno državo , jih je bilo treba razfukat .

     • Ronin

      Polno besed brez dejanj

     • montyamp

      Hvala enako .
      Kangler te pozdravla .

     • Ronin

      Kangla je namazan kljukec

   • Ronin

    Dojaži da je Rop na kant spravil TAM.

 • Ronin

  Za časa Kocjančiča so slo smucarjem tuji tekmovalci gledali v hrbet.

  • montyamp

   Zakaj je že Mateja Svet pre-rano odšla ?????

   • Ronin

    Mateja Svet je pod Kocjančičem blestela.
    Špekulacije prepušcam astrologom.

    • montyamp

     Resnica je sovražni govor al pa špekulacija .
     Te to na kaj spominja ???

     • Ronin

      Tebe kvalitetno mede prjatu

     • montyamp

      Debata kot debata , resnica se pa v 99% obrne vedno proti komunističnem šodru .

 • Ctrl Delete

  Čujte, Janez Kocijančič je pravi domoljub in nekdanji direktor Adrie. Glede Adrie je rekel: “Ne drži, da je tujec vedno boljši lastnik od domačega. Nihče v regiji ne razume, kako smo lahko sploh dopustili, da je zadeva prišla tako daleč. Vsi nas samo debelo gledajo.”… No, in desnosučni bi vse potisnili v roke tujcem. Za hlapce rojeni, za hlapce vzgojeni !!!…Naši desnosučni ste ustvarjeni za hlapčevanje !!!

  • montyamp

   Murglosrbski halbmadžar pa ni tujec ?????????
   Pa še partijska golazen povrhu vsega ,
   Vsak tujec je boljši od izdajalca .

   • Ctrl Delete

    Hlapec si !!!

    • montyamp

     Ja , kriv pa je izdajalec , taki kot si ti .

     • Ctrl Delete

      Kako prav je imel Cankar glede takšnih kot si ti !!!

     • montyamp

      Izdajalci so ga pa zaklali .

 • montyamp

  Komunistični retardi so se zamotali , pokradenega ne morejo kar pokazati in kupovati uspešnih podjetij po državi .
  Sami bodo pocrkali , potomci so pa itak topoglavi bastardi in produkti politkomisarskih orgij , vsak s 50 očeti .

  • Ctrl Delete

   A si tudi ti rojen za hlapca ?

   • montyamp

    Hahaha , ja z sem rojen za hlapca , zame dela 50 ljudi , ti pa kot murglosrbski hlapec provociraš slovenske domoljube .

    • Ctrl Delete

     Torej si hlapec? Kdo pa je tvoj gospodar? Princ Teme?

     • Viktorh

      …pa koza…

    • Ronin

     50 kozličkov travo kosi…

   • Viktorh

    ti pa za pastirja…

 • JANEZ GUS

  Upam,da bo ta prašič tudi sam kmalu padel iz omare.

 • Aresnica

  A je ta golazen (tovariš J K.) že vrnila nakradene slike.? _ sam vprašam, če kdo ve.?
  ——————————-
  Lep pozdrav

 • xtc

  V pravni državi bi bil Kocjančič že davno v arestu,brez možnosti za izpust kadarkoli.

 • Kapodistrias

  Oba avtorja opozarjam na napako v dikciji, da je v vili, kjer stanujejo Kocjančiči, nekoč stanoval tudi Leopold Krese – Čoban, oficir komunistične VOS. Kot vem, Leopold Krese, gospodarstvenik, ni partizanski Čoban. To je Franc Krese, nekdanji gozdni delavec, zadrt komunist, “narodni heroj” (verjetno zaradi amputirane noge v bolnišnici v Bariju, Italija), ki ga je slavila vsa boljševiška Dolenjska, domoljubna pa pred njim trepetala.Umrl je 1980. Drži?

 • FRANC3

  Ej komunisti, komunisti. Vse ste naredili za svojo rit, na državo, ki ste jo tako hvalili, pa ste pozabili. Res ste svetal vzor dobrih gospodarjev.
  Tako kot so rekli za Tita in komuniste v Jugo vladi: Iz dinarja so naredili drek. Zadnji bankovec v Jugi je imel 10 NIČEL!! 10.000.000.000 – in to naj bi bila uspešna država?? Morda za nekatere, za mene ne.

 • Andrej

  Zopet dokaz, da je komunizem ZLO. Vse okoli njih se za narod spremeni v drek, za njih pa v zlato. Na račun lastnega naroda.

 • Primoz Salesin

  Dober clanek…