fbpx

Operater T-2 je (ponovno) zrel za stečaj

Vir: STA

Stečajni postopek nad družbo T-2 je spet na začetku. Višje sodišče v Ljubljani je ugodilo pritožbi DUTB, Banke Celje in TCK, ki je bila podana proti sklepu o zavrnitvi predloga za začetek stečajnega postopka nad družbo T-2.

Ustavno sodišče je novembra lani ugodilo predlogu družbe Garnol (večinski lastnik T-2) in razveljavilo odločitev Višjega sodišča v Ljubljani, zadevo pa mu vrnilo v ponovno odločanje. Pritožbeno sodišče je sedaj ponovno ugodilo upnikom, saj je ocenilo, da dolžnik z družbeniki ni uspel dokazati solventnosti družbe T-2. Sodišče je kot stečajno upraviteljico ponovno imenovalo Danico Čuk.

Prve težave na višku krize
Telekomunikacijski operater T-2, ki je bil ustanovljen leta 2004, je zaradi visokih dolgov zapadel v težave pet let kasneje, leta 2009. Stečajni postopek se je začel pred dvema letoma na zahtevo DUTB, ki pa je bil zaustavljen po tem, ko so se pritožili lastniki T-2. Upniki so nato vložili pritožbo, s katero so avgusta preteklega leta uspeli ponovno zagnati stečajni postopek. Večinski lastnik Garnol se je na odločitev pritožil na ustavno sodišče, ki pa je lani novembra odločilo v njegov prid.

Do zahteve za stečaj je prišlo, ker so v DUTB menili, da T-2 ne izpolnjuje zahtev iz načrta finančnega prestrukturiranja, s tem pa se v T-2 očitno ne strinjajo, saj so prepričani, da za stečaj ne obstaja ne pravna ne ekonomska podlaga.

Za nakup T-2 so se v preteklosti že zanimali nekateri kupci, med drugim ameriški sklad KKR, ki ima v lasti Telemach in Telekom Austria, ki si lasti mobilnega operaterja Simobil.

Ž. K. STA