fbpx

Slovenija beleži znatno višji prihodek od prodaje v trgovini na drobno

O tem, da se gospodarstvo krepi in Slovenija okreva po zadnjem letu, ko je epidemija dodobra pretresla prihodke v gospodarstvu, pričajo tudi zadnji podatki, ki kažejo, da se mnoge panoge pobirajo. Enako velja za sektor prodaje blaga, ki se je poleg omejevalnih ukrepov srečeval s številnimi izzivi epidemije. Po podatkih statističnega urada je bil realni prihodek prodaje v trgovini na drobno oktobra 2021 višji kot septembra 2021. Občutno višje prihodke so zabeležili v trgovinah na drobno z motornimi gorivi. V trgovini z motornimi vozili in popravilih teh je bil nižji. V lanskem letu je namreč enega večjih padcev doživela ravno prodaja avtomobilov, a se tudi ta občutno povečuje. 

V času epidemije koronavirusa so najmanjši upad prometa oziroma celo rast zabeležili trgovci z živili. Vsekakor pa je epidemija nekako spremenila navade potrošnikov, po tem, ko so kupci na začetku izbruha epidemije oblikovali zajetne zaloge, so sčasoma postali preudarnejši in zadržani pri nakupih, na splošno pa so kupci med epidemijo opazno zmanjšali število obiskov trgovine. Realni prihodki od prodaje v trgovini na drobno so bili oktobra izrazito višji tako na mesečni kot letni ravni, kar je po pojasnilih statističnega urada predvsem posledica visokih prihodkov od prodaje motornih goriv.

Realni prihodek od prodaje v trgovini na drobno je bil v oktobru 2021 namreč za 13,0 odstotka višji kot v mesecu pred tem. Višji je bil predvsem zaradi občutno višjega prihodka v trgovini z motornimi gorivi (za 32,4 odstotka), saj je bil v preostalih dejavnostih trgovine na drobno skupaj višji le za 1,2 odstotka. V trgovini z neživili je bil višji za 1,4 odstotka, v trgovini z živili pa za 0,7 odstotka.

Prihodek od prodaje v trgovini na drobno znatno višji
Od prihodka v oktobru 2020 je bil višji za 34,3 odstotka. Tudi letna rast je bila posledica rasti v trgovini z motornimi gorivi (ta je bila 97,2-odstotna). Brez upoštevanja slednje je bila rast skupnega prihodka 10,9-odstotna. Višji kot v oktobru 2020 je bil tudi v trgovini z neživili (za 13,1 odstotka) in v trgovini z živili (za 7,6 odstotka). V primerjavi z oktobrom 2019 je bil skupni prihodek višji za 20,1 odstotka.

V prvih desetih mesecih leta 2021 je bil realni prihodek od prodaje v trgovini na drobno v primerjavi z istim obdobjem leta 2020 višji za 14,0 odstotka, v primerjavi z istim obdobjem leta 2019 pa za 3,7 odstotka. Tudi v tem primeru je bila rast v primerjavi z letom 2020 najizrazitejša v trgovini z motornimi gorivi (21,1-odstotna), a je bila znatna tudi v trgovini z neživili (12,4-odstotna) in v trgovini z živili (za 7,9-odstotna).

Prihodek od prodaje motornih vozil in popravil teh tokrat nižji
Od prihodka v septembru 2021 je bil nižji za 2,2 odstotka, od prihodka v oktobru 2020 za 3,5 odstotka, od prihodka v oktobru 2019 pa za 9,6 odstotka. Kljub temu je bil v prvih desetih mesecih 2021 za 6,1 odstotka višji kot v istem obdobju leta 2020. V primerjavi s prvimi desetimi meseci leta 2019 je bil za 8,5 odstotka nižji.

Anita Gužvič