fbpx

Zavarovalnica Triglav razjezila avtomehanike: Nismo vsi goljufi

Foto: iStock

So avtoserviserji res goljufi, ker v avtomobile nameščajo neoriginalne dele? Zavarovalnica Triglav je močno razjezila številne avtomehanike, ki priporočilo zavarovalnice, naj ljudje svoje avtomobile popravljajo zgolj na pooblaščenih servisih, razumejo kot obtožbo, da so vsi ostali goljufi. Na Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije poudarjajo, da je posploševanje, da so vsi avtoserviserji goljufi, pretirano in nekorektno ter žali večino avtoserviserjev.

V zadnjih časih se je v javnosti pojavilo več prispevkov in člankov na temo goljufij avtoserviserjev, ki jih je javnosti posredovala Zavarovalnica Triglav ob izdaji svoje bele knjige na temo zavarovalniških goljufij z naslovom Previdno, ker videz vara. V prispevkih opozarjajo na problematiko zavarovalniških goljufij in še posebej poudarjajo nekorektno popravljanje avtomobilov s strani avtomehanikov, ki v avtomobile vgrajujejo neoriginalne dele. V isti sapi izpostavljajo, da je edini način, da se lahko ljudje zavarujejo pred nekorektno popravljenimi vozili in goljufijami, da svoja vozila popravljajo izključno na pooblaščenih servisih.

Zavarovalnica Triglav pravi, da 2000 avtoserviserjev goljufa
Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije združuje okoli 2400 avtoserviserjev, s strani vseh zavarovalnic pa jih je za pooblaščene serviserje priznanih le nekaj čez 500. Kot opozarjajo na OZS, Zavarovalnica Triglav torej namiguje, da je kar 2000 avtoserviserjev izrazitih goljufov.

Stroka nikakor ne sprejema takih obtožb
Na Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije takim trditvam močno nasprotujejo: ”Takšnih pavšalnih obtožb pa stroka nikakor ne more sprejeti! Navedbe Zavarovalnice Triglav so pretirane, posplošene, nenavadno pa je tudi to, da so prispevki v medijih izrazito enostranski, vsebinsko so si zelo podobni in nimajo širšega vpogleda na področno problematiko in ne vsebujejo popolnoma nobene izjave tistih, ki jih v bistvu kritizirajo. Vse skupaj je zato še najbolj podobno reklamni kampanji, katere način je skrajno nekorekten,” so sporočili v izjavi za javnost.

Vsa navedena dejstva in iskrena prizadevanja avtoserviserske stroke govorijo odločno proti pavšalnemu obsojanju večine slovenskih avtoserviserjev v korist in na račun izpostavljanja ter poveličevanja pooblaščencev ene same zavarovalnice, sporočajo z OZS.

Združenja avtoserviserjev namenjeno dvigu kakovosti storitev
Kot še poudarjajo na OZS, se avtoserviserji povezujejo v različne interesne skupine. Najštevilčnejše združenje pa je ravno v Sekciji avtoserviserjev pri OZS, ki šteje 2.000 članov, in kot pravijo, je prav vsak od njih za ustanovitev svoje delavnice moral dokazati tudi svojo ustrezno strokovno usposobljenost. ”Pomembno pri vsem skupaj je, da so taka povezovanja namenjena ravno dvigu kakovosti njihovih storitev, hkrati pa tudi aktivnemu nadzoru nad njihovim delom in izvedbo storitev,” so še dodali na Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije.

Avtoserviserji zaskrbljeni zaradi pritiskov zavarovalnic
Sekcija avtoserviserjev pri OZS je tako bistveno bolj zaskrbljena zaradi pritiskov zavarovalnic na avtoserviserje, od katerih zahtevajo nerazumljivo zniževanje cen delovnih ur, kar pa posledično lahko vpliva na nivo opravljenih avtoservisnih storitev. Avtoserviserji so zato prisiljeni zmanjševati svoja vlaganja v izobraževanja in sodobnejšo opremo, hkrati pa, kot še opozarjajo, se lahko zgodi, da morajo poiskati tudi druge načine preživetja.

M. G.