Kakšna usoda čaka Palomo v rokah Poljakov

Foto: STA

Sladkogorska tovarna papirja Paloma je po več ur trajajoči skupščini vendarle dobila novega večinskega lastnika, saj so delničarji potrdili prepotrebno 15 milijonov evrov vredno dokapitalizacijo podjetja. Več kot 70-odstotni lastniki so postali Poljaki.

S podporo 71-odstotnega državnega lastnika SDH v družbo lastniško vstopa poljski sklad Abris Capital, ki je ponudil 3,3 evra za delnico.

Slovaškemu skladu Eco Invest tako preko nasprotnega predloga manjšega dela delničarjev ni uspelo priti do lastništva Palome. Slednji se je preko Nevene Tee Gorjup v igro za prevzem Palome vključil šele tik pred prazniki z enako visoko ponudbo dokapitalizacije, a s krajšim rokom plačila, delničarjem pa je ponudil po 3,51 evra za delnico.

18 milijonov evrov dokapitalizacije
Na včerajšnji skupščini so kar dvakrat zvišali ponudbo. Zadnja je bila 18 milijonov evrov dokapitalizacije ter 4,01 evra za delnico. Da mislijo resno, so pokazali tudi s tem, da sta sredi skupščine s Slovaške prispela predstavnika Eco Investa Miloslav Čurilla in Miroslav Vajs, ki pa očitno nista uspela prepričati večinskega lastnika Palome. Gorjupova je zato že napovedala izpodbojno tožbo.

Zgodovinski dan za Palomo
Kot je po skupščini povedal prvi mož Palome Tadej Gosak, gre pri današnji odločitvi skupščine za zgodovinski dan za Palomo. Prepričan je, da so s tem pridobili nujno potreben kapital za posodobitev proizvodnje in izboljšavo logističnih zmogljivosti ter kakovostnega investitorja za nadaljnji razvoj družbe.

“Zadovoljen sem, da so naši delničarji videli pozitivno zgodbo v odnosu do investitorja in ga tudi z veliko večino potrdili,” je dejal Gosak in v zvezi z zavrnitvijo višje ponudbe dejal le, da ni naloga uprave, da se opredeljuje do teh predlogov.

Glavno besedo je imel SDH
Glavno besedo pri razpletu skupščine je imel Slovenski državni holding (SDH), ki je o svoji odločitvi kljub pogojni predhodni podpori poljskim vlagateljem molčal vse do začetka skupščine. Z izbiro Abrisa se je odrekel višjemu iztržku od prodaje deleža. Kot je po skupščini povedal prvi mož SDH Marko Jazbec, so imeli za takšno odločitev vsa potrebna pooblastila.

Abris Capital je neodvisni zasebni finančni sklad, ki je osredotočen na srednje velika podjetja v srednji in vzhodni Evropi. Z več kot 770 milijoni evrov investicijskega kapitala ima finančno podporo različnih vodilnih globalnih investicijskih organizacij, vključno s korporativnimi in javnimi pokojninskimi skladi, finančnimi institucijami, zavarovalnicami in ameriškimi univerzitetnimi skrbniškimi skladi.

 

V Palominem sindikatu Pergam so zadovolji, da je končno prišlo do prepotreben dokapitalizacije. Kot je povedala predsednica sindikata Nives Hrovat, “podjetje potrebuje svež kapital in investicije v zastarelo proizvodnjo.”

 

N. K., STA

 • karlina

  Upam in verjamem,da boljša, kot v rokah slovenskih tajkunov.

 • Nata

  No, upajmo , da jim bo šlo !
  Malo smo pa krivi tudi sami mi , kupci ! Palomini izdelki so kvalitietni – ampak mi raje kupujemo – npr. – toaletni papir cenejšega proizvajaca , oz trgovca , pa čeprav nam – oprostite no – takoj prst pogleda skozi ??
  In podobno se dogaja tudi z drugimi slovenskimi artikli – žal !!

  • dr Janez Sveti

   Govori zase.. Jaz kupim tisto, kar je meni všeč. Torej cena in kvaliteta. Povej mi en dober razlog, zakaj bi kupil nekaj samo zato, da bo neko podjetje s katerim nimam prav nobene zveze živelo?
   Madona ste vsi naivni. Vedno nam trkajo na državljanko zavest, ko je treba pokrivat dolgove. Ko so dobički se na nas nihče ne spomni!
   Vse naj propade. Če ne delajo dobro, oziroma dovolijo, da jim pokradejo vse izpod riti, naj propadejo.
   Glede na to kakšne vlade volijo volilci od leta 1991 se ne čudim, da gre Slovenija po poti Venezuele.
   Dr Janez Sveti bogataš v vseh sistemih

   • Nata

    Ja , ne se jezit name ! Ja , kje sem ti pa stopila na žulj ?
    Napsala sem ……preberi še enkrat !!
    In , seveda govorila sem v svojem imenu – mi , kupci – če pa želiš pa tudi popravim – jaz , kupec !!
    Glede položaja v Sloveniji , pa sem enakega mnenja – samo v svojem imenu seveda ….Lep dan !

    • dr Janez Sveti

     Nisem jezen na tebe. Nasprotno. V Sloveniji je veliko sočutnih ljudi, ki pomagajo drugim. Premalo pa mislijo na sebe. Tako kakor ti.
     Dr Janez Sveti sebičnež