fbpx

Perutnina Ptuj pristala v rokah Slovenske industrije jekla

Foto: STA

Družba SIJ – Slovenska industrija jekla je v prevzemni ponudbi za delnice Perutnine Ptuj, ki jih še ni imela v lasti, pridobila 26,09 odstotka delnic in tako svoj delež v ptujski družbi povečala na 77,43 odstotka, je SIJ danes sporočil prek spletnih strani Ljubljanske borze.

Prevzemnik ima skupaj s 5.000.000 delnic Perutnine Ptuj (PP), ki jih je imel v lasti na dan objave prevzemne ponudbe, ter s 603.184 delnicami PP, ki so bile na dan objave prevzemne ponudbe v lasti Holdinga PMP, ki je Sijeva odvisna družba, v lasti 8.449.917 delnic PP, kar predstavlja 77,43 odstotka vseh izdanih delnic te družbe.

Ponudba je skladno z določili prevzemne ponudbe in zakona o prevzemih uspela, so še sporočili iz SIJ-a.

Rejci niso sprejeli ponudbe
Ponudbe glede na stališče ministrstva za finance s konca januarja nista sprejela država in Kapitalska družba, ker da bi s sprejemom pripoznala neenakopravno obravnavo delničarjev. Cena delnic PP, ki jih je SIJ posredno pridobil prek Holdinga PMP, je bila po navedbah vlade namreč višja od cene v prevzemni ponudbi, znašala je med 12,75 in 13 evri.

Ponudbe naj ne bi sprejeli tudi rejci perutnine, povezani v Perutninarsko zadrugo Ptuj, ki imajo v družbi 13-odstotni delež in so želeli, da bi skupaj z državo zagotovili kontrolni delež.

Roman Glaser (Foto: STA)

Roman Glaser (Foto: STA)

Osem evrov za delnico
Ponudbo naj bi po pisanju današnjih izdaj časnikov Delo in Večer sprejela Družba za upravljanje terjatev bank (DUTB), ki ima v lasti 8,2 odstotka delnic PP, ki jih je pridobila od Probanke in Zlate Monete II. SIJ je v prevzemni ponudbi za delnico PP ponujal osem evrov, kolikor je za delnico plačal tudi prek 40-milijonske dokapitalizacije, v kateri je pridobil 45,82-odstotni delež.

Ob dokapitalizaciji je pridobil še 5,53 odstotka družbe, in sicer posredno prek opcijske pogodbe s štirimi delničarji Holdinga PMP (takratnimi člani uprave Romanom Glaserjem, Tonetom Čehom, Nado Krajnc in Milanom Čušem), po kateri je pridobil okoli 56-odstotni delež Holdinga PMP. Holding je že od začetka februarja v 100-odstotni lasti SIJ-a.

M. P., STA