fbpx

Piloti Adrie Airways za 30. november napovedali stavko

Foto: STA

Piloti slovenskega letalskega prevoznika Adria Airways so za 30. november napovedali stavko, ki bo potekala od 5. do 24. ure. Odločitev upravičujejo z zastojem v pogajanjih za sklenitev nove kolektivne pogodbe, so sporočili iz Sindikata prometnih pilotov Slovenije.

Upravni odbor Sindikata prometnih pilotov Slovenije je 4. novembra sprejel sklep o začetku stavke prometnih pilotov v Adrii Airways. Stavka, ki so jo danes napovedali, bo potekala v prostorih operativnega centra na sedežu Adrie Airways, vodil pa jo bo sedemčlanski stavkovni odbor pod vodstvom Fedorja Pop Gligorova.

Sindikat zahteva odpravo kršitev pravic delavcev
Za stavko so se odločili zaradi zastoja v pogajanjih za sklenitev nove kolektivne pogodbe o plačah in pogojih dela pilotov v Adrii Airways, potem ko je vodstvo staro pogodbo odpovedalo. Sindikat zahteva dvig mase za plače pilotov in odpravo kršitev kolektivne pogodbe, ki se v družbi po njihovih navedbah še vedno uporablja, ter odpravo kršitev pravic delavcev, ki izhajajo iz zakonov, kolektivnih pogodb in pogodb o zaposlitvi.

Adria ocenjuje, da je stavka nepotrebna
V Adrii pojasnjujejo, da so takoj po odpovedi kolektivne pogodbe decembra sindikate pozvali k pogajanju za sklenitev nove pogodbe. Ta pogajanja še potekajo, zato stavko označujejo za nepotrebno. Prav tako ocenjujejo, da so zahteve po dvigu plač nesprejemljive za trenutne poslovne razmere. Zato so v vodstvu Adrie predlagali 7,3-odstotno povišanje mase plač in povečanje fleksibilnosti dela pilotov. Prav tako so že septembra pozvali sindikat k ustanovitvi delovne skupine, ki bo definirala predloge inoblikovala predlog sprejemljiv za obe strani, a iz sindikata niso prejeli uradnega pisnega odgovora.

Vsa določila kolektivne pogodbe niso izpolnjena
V Adrii Airways so še dodali, da se zavedajo, da vsa določila kolektivne pogodbe niso izpolnjena, saj ekonomska situacija in prizadevanje podjetja po novih poslovnih priložnostih tega ne omogočata. Trenutna kolektivna pogodva ne sledi zaostrenim tržnim razmeram v letalstvu, zato si v Adrii prizadevajo za spremembo kolektivne pogodbe, da bi bila le ta bolj fleksibilna in posledično povečala produktivnost dela, s tem pa bi sledilo tudi povečanje mase za plače.

Ker so v Adrii, kot navajajo, kljub težkim poslovnim in finančnim razmeram doslej uspeli preživeti brez posegov v plače pilote pozivajo, naj opustijo namere o stavki ter nadaljujejo pogajanje, saj bi stavka še dodatno ogrozila obstoj podjetja.

Stavka ne napoveduje nič dobrega
Napovedana stavka zagotovo ni dobra novica za Adrio Airways, ki je v postopku prodaje, novembra pa jo čaka dokapitalizacijska skupščina. Ob tem se postavlja vprašanje, ali bo prevoznika dokapitaliziral morebiten kupec.

Boljša novica za slovenskega prevoznika je sicer prišla konec prejšnjega tedna. V nedeljo so začeli opravljati lete za estonsko letalsko družbo Nordic Aviation Group, ki je nastala ob prenehanju delovanja Estonian Air.

J. F., M. G., STA