fbpx

Podjetje Akrapovič blesti: Beleži kar 50 odstotno rast čistega dobička

Foto: STA

Dolenjsko podjetje Akrapovič, ki proizvaja izpušne sisteme za motorna prevozna sredstva, je v devetih mesecih prodalo izdelke v vrednosti za 75 milijonov evrov, s tem pa lanskoletni izid popravilo za 13 odstotkov, višji dobiček pa se pričakuje tudi na letni ravni. Podjetju pa težave prinašajo davčne spremembe. 

Podjetje Akrapovič iz Ivančne Gorice, ki proizvaja izpušne sisteme za motorna prevozna sredstva, je v obdobju prvih devet mesecev prodalo izdelke v vrednosti 75 milijonov evrov, s tem pa lanskoletni rezultat preseglo za 13 odstotkov. Poleg tega je pridelalo kar 12 milijonov evrov čistega dobička, kar znaša za polovico več kot v lanskem letu. Nekaj podobnega pričakuje še na letni ravni. Vendar pa podjetju težave prinašajo spremembe na področju obdavčitve. Sicer je podjetje znano po proizvodnji litih komponent, tako zase, kot tudi za druga podjetja.

Škodljive davčne spremembe za podjetnike
Nedavno je podjetje Akrapovič skupaj z mnogimi drugimi podjetji vlado pozvalo k umiku davčnih sprememb, ki prinašajo razbremenitev stroškov dela ter višje obdavčitve podjetij. V omenjenem podjetju so se glede možnih sprememb na področju davkov za večjo konkurenčnost gospodarstva že pogovarjali z ministrstvom za finance, vendar so bili vsi njihovi predlogi zavrnjeni. “Vse nam je spolzelo iz rok, dobili pa smo še zvišanje davka od dohodkov pravnih oseb za dve odstotni točki.” je bil kritičen podjetnik Igor Akrapovič.

Foto: STA

Foto: STA

Kaj konkretno proizvaja dolenjski velikan?
Gre za vodilnega svetovnega proizvajalca izpušnih sistemov, ki ima po vsem svetu 60 uradnih zastopnikov, navaja korpmedia. V podjetju sicer izdelujejo lite komponente namenjene njihovi lastni proizvodnji že omenjenih visoko zmogljivih sistemov, pa tudi za avtomobilski sektor na splošno. Svoje poslovanje so obenem razširili še na druga področja, kot so: medicina, pakirna industrija, energetska industrija, želijo pa si vstopiti tudi v letalsko industrijo.

D. M., STA