Podjetje, ki ga je reševal Luka Mesec, je na poti v stečaj

Luka Mesec (Foto: FB)

Podjetje MLM (Mariborska livarna Maribor) je tik pred plačilno nesposobnostjo in na poti v stečaj. Najbolj resen kupec Mutares je namreč prejšnji teden odstopil od namere za prevzem. Tako kot še en investitor, ki se je letos zanimal za MLM, je želel pomoč države, ki pa je ni dobil. Spomnimo se, da minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Luka Mesec lani pred morebitno prodajo podjetja obiskal Mariborsko livarno, ki je v državni lasti in obljubil, da bo v “prihodnjih mesecih” predstavil “model” za delavski odkup. A po enem letu niso predstavili nobenega “modela”, ampak stečaj. Takrat je padla v vodo tudi prodaja, ob tem pa je Mesec pozdravil odločitev DUTB za ustavitev prodajnega postopka – “Namesto privatizacije delavski odkup”, je dejal Mesec; sedaj pa so delavci ostali tako brez privatizacije kot tudi brez delavskega odkupa.

Nekoč največje mariborsko industrijsko podjetje Mariborska livarna Maribor (MLM) je lani ob 43 milijonih evrov prihodkov znova beležilo izgubo v višini 3,6 milijona evrov, ki jo je državni lastnik – podjetje je prek Slovenskega državnega holdinga (SDH) v 100-odstotni lasti države – na junijski skupščini pokril z znižanjem osnovnega kapitala.

Predsednik uprave MLM Davor Šenija je razočaran nad aktualnim odnosom državnih lastnikov do podjetja. Kot je povedal, vseh 350 zaposlenih še vedno normalno dela, posla imajo dovolj. Zatrdil je, da doslej ni bil zaprt še noben bančni račun podjetja. V zadnjem letu je MLM podpisal za skoraj 150 milijonov evrov nominacij za nove posle do leta 2030, največja težava pa je bila visoka rast cen energentov, je dejal Šenija. Pri tem spomnimo, da je stranka SDS predlagala vladi, da bi se znižanje DDV na energente podaljšalo, a je vlada Roberta Goloba predlog, ki bi pomagal tako gospodarstvu kot gospodinjstvom, zavrnila.

Propadli poskus reševanja podjetja
“Danes sem obiskal Mariborsko livarno Maribor (MLM), v kateri je od nekoč 2.300 zaposlenih le še 350 delavcev. Teh 350 delavcev pomeni 350 ljudi, ki preživljajo svoje družine. To podjetje se danes prodaja – prodaja ga slaba banka (DUTB) in prodaja ga neodgovorno”, je junija lani dejal Luka Mesec. Kvečjemu pa je bilo neodgovorno poseganje v prodajo, ki jo Mesec poimenuje privatizacija, kot da bi bilo to nekaj slabega, je pa ravno nasprotno, je namreč umik slabe politike od državnih podjetij.  Že med obiskom se je izkazalo, da so prav tisti dan v DUTB potrdili, da je prodajni postopek ustavljen, ali je na odločitev vplivalo tudi stališče ministra za delo, ni znano, je pa ustavitev pozdravil.

Foto: fb

Mesec je takrat obljubil, da bo urgiral pri slabi banki in na vladi, da se prodajo zamrzne in da v prihodnjih mesecih pride podrobneje predstaviti možnosti in model, po katerem bi se lahko zgodil delavski odkup. “Delavski odkup je zame preferenca, saj vse izkušnje iz tujine kažejo, da so na ta način organizirana podjetja najbolj družbeno in socialno odgovorna, delavci pa so v njih bolj zadovoljni.” A še doslej Mesec ni predstavil nobenega modela za reševanje, je potrdil sindikalist MLM Drago Lešnik. “Če nekaj obljubiš, je prav, da to izpolniš,” je očital ministru.

Prazne obljube vlade
Težko obdobje v slovenskem gospodarstvu sicer ni nepričakovano, saj ima stranka Levica jasen program, ki vključuje napad na podjetništvo, demontažo kapitalizma, delavsko upravljanje v podjetja. Podjetnikom so člani stranke tudi večkrat grozili z nacionalizacijo in hkrati pozivali k tiranju kapitalistov v morje z bajoneti. Prav tako so znani pri kršenju svojih obljub, od omenjenega primera, ko so delavcem obljubljali odkup, do obljube 30 tisoč stanovanj, saj da imajo lopate pripravljene. Niti druge koalicijske partnerice niso nič kaj boljše. SD je obljubljala “30 dni do specialista”, dobili smo razpadajoče zdravstvo, Svoboda pa je nazadnje obljubila 100 nadomestnih hiš za žrtve poplav, a te žrtve po družbenih omrežjih same zbirajo donacije.

A. G.