fbpx

Gostinec Marko: Od davčnih blagajn bo »profitiral« samo kakšen sekretarček ali minister

Podjetniki so že začeli z davčnim potrjevanjem računov in s testiranjem poskusnih davčnih blagajn. V poskusnem obdobju bodo podjetniki testirali »beta« različico programa, ki se od prave davčne blagajne bistveno ne razlikuje. Podjetniki se bodo z »beta« različico lahko igrali do 2. januarja 2016, ko bo uporaba davčnih blagajn postala obvezna za vse.

Poskusno različico davčne blagajne si lahko podjetniki prenesejo s spletne strani Finančne uprave ali preko eDavkov. “Beta” verzija blagajne se bo od prave davčne blagajne razlikovala predvsem po tem, da bodo podjetniki svoje račune že lahko pošiljali na Furs, nazaj bodo dobili tudi sporočilo, čeprav to ne bo davčno potrjevanje v pravem pomenu besede.

Če bi podjetniki utajili toliko davkov, kot je nekoč dejal Židan, potem bi se vsi vozili z Lamborghiniji
Marko Oblak, gostinec, pravi, da nove davčne blagajne še ni uspel namestiti, počakal bo do konca meseca. Trdi, da od davčnih blagajn ne bo kratkoročnih in dolgoročnih učinkov, bodo pa marsikaterega gostinca prisilile v zaprtje lokala in prijavo na Zavod za zaposlovanje.

»Menim, da je ta ukrep nesmiseln. S tem ukrepom se bolj približujemo Balkanu kot severnim deželam. V Avstriji, Švici in v podobnih deželah imajo pavšalno obdavčitev, pri nas pa uvajamo represijo, kjer se bodo zdaj potrošniki pred gostilnami tresli pred inšpektorji, ali imajo v žepu račun. Vlada s tem ukrepom ne bo dosegla veliko. Od tega ne bo imelo nič ne gospodarstvo ne država, morda pa bo od tega imel kaj kakšen sekretarček ali pa minister. Razmislite, če bi bilo v gospodarstvu za 8 do 10 milijard utajenih davkov, kot je nekoč dejal Židan, potem bi se vsi [gostinci in podjetniki] okoli vozili z Lamborghiniji, pa se ne,« je dejal gostinec Marko Oblak.

Žiga Korsika