fbpx

Podjetnika Iva Boscarola je strah, kaj ga čaka s prihodom Šarčeve vlade: “Slovensko zasebno podjetništvo so prodali za ministrske plače v naslednji vladi”

Foto: prinstcreen

Direktor podjetja Pipistrel Ivo Boscarol je v četrtkovih Odmevih na nacionalni televiziji vladi, ki se sestavlja, nalil čistega vina. Ob tem pa je nadvse zaskrbljujoče, da bo očitno Šarčeva vlada po zaslugi spremembe zakonodaje, ko bodo podjetja obdavčena celo 50-odstotno, pregnala še tiste poštene podjetnike, ki že dolga leta polnijo državni proračun z rednim plačevanjem davkov. “Verjemite, da podjetja ne bodo tega lahko prebavila,” je iskreno dejal, kaj čaka Slovenijo, če bodo Marjan Šarec in njegovi ministri začeli uresničevati osnutek koalicijske pogodbe.

Voditeljica oddaje Rosvita Pesek je Iva Boscarola povprašala o spremembi davčne zakonodaje, ki se pripravlja, na kar se je eden najuspešnejših slovenskih podjetnikov tudi v svetovnem merilu odzval zelo ostro, torej da bo razmislil tudi o selitvi v tujino, če bo prišlo do sprememb davčne zakonodaje v Sloveniji. Jasno je, da ta sprememba zakonodaje ne bo prinesla nič dobrega in bo iz države pregnala še tistih nekaj uspešnih podjetnikov, ki zgledno plačujejo davke. “Verjetno nisem edini, ki tako razmišlja,” je Boscarol postregel z žalostno resnico. “Najprej, ko sem prebral osnutek koalicijske pogodbe, sem mislil, da gre za neslano šalo, potem, ko sem se pogovarjal z nekaterimi ministri in ko sem dejansko videl, da so prodali slovensko zasebno podjetništvo za ministrske plače v naslednji vladi, me je postalo strah. Dandanes imamo normalno obdavčitev kapitalskih dobičkov oziroma dohodkov. Nova koalicijska pogodba predvideva, da bo šlo vse, vsi kapitalski dohodki, od obresti do dohodkov od prodaje, dobička, vse gre v dohodnino. To pomeni, da tudi če smo sedaj nekatera podjetja 20 let vlagala v svoje podjetje in smo puščali dobiček notri, bomo sedaj obdavčeni 50-odstotno. Verjemite, da podjetja ne bodo tega lahko prebavila.” Ob tem je nazorno pojasnil: “Če imate podjetje za prodati in bo polovico pobrala država, verjemite mi, da bodo podjetniki raje šli v normalna davčna okolja.” Dodal je, da če bodo šli podjetniki v normalna davčna okolja, se pričakovano ne bodo nikoli več vrnili v Slovenijo.

Razkril je, da je njegovo podjetje v četrtek prejelo klic od agencije, ki že ponuja možnosti preselitve podjetij oziroma sedežev podjetij v tujino, “ker bosta sedaj tudi že Italija in Avstrija bistveno ugodnejši od nas. Mi smo pričakovali, da bo v novi zakonodaji nova vlada poslušala to, kar govorimo, da bi dobiček lahko delili z zaposlenimi, da bi bili bolj motivirani, da bi ta dobiček res šel tistim, ki ga ustvarjajo, sedaj pa bo šel v državni proračun.”

“Če mislimo slovensko podjetništvo tako poteptati oziroma če bo ta koalicijska pogodba res zaživela, lahko računamo, da bo samo še javni sektor polnil javni sektor,” je še zaključil Boscarol.

Del njegovega intervjuja poglejte tukaj:

M. S.