fbpx

Podjetniki bodo imeli po novem letu več časa za plačilo prispevkov

Foto: STA

Po novem letu bodo imela podjetja nekaj več časa za plačilo davčnega odtegljaja in prispevkov za socialno varnost. V skladu z zakonom o davčnem postopku, prenovljenem jeseni, se namreč uvaja petdnevni rok za plačilo teh dajatev, vendar pa  ostaja rok za predložitev obračuna finančni upravi nespremenjen.

V skladu z veljavno ureditvijo morajo delodajalci davčni odtegljaj, kot je denimo akontacija dohodnine, izračunati ob obračunu dohodka, plačati pa na dan njegovega izplačila zaposlenim. Isto velja za prispevke za socialno varnost. Z uveljavitvijo novele zakona o davčnem postopku se bo 1. januarja 2017 uvedel petdnevni zamik plačila teh dajatev.

To velja za vse zavezance za obračun davčnega odtegljaja in za vse zavezance za prispevke. Velja torej tako za delodajalce kot tudi druge izplačevalce dohodkov, prav tako pa tudi za samostojne zavezance za prispevke, denimo samozaposlene osebe, so pojasnili na Finančni upravi RS (Furs).

Vlada je petdnevni zamik plačila teh dajatev predlagala z namenom lažjega plačila davkov in prispevkov. Ob tem pa na Fursu opozarjajo, da ostaja rok, v katerem je treba predložiti obračun davčnega odtegljaja oz. obračun prispevkov davčnemu organu, nespremenjen. Plačnik davka mora to storiti najpozneje na dan izplačila dohodka, samostojni zavezanec za prispevke pa najpozneje do 15. v mesecu za pretekli mesec.

Miha Pirih., STA