Podjetniki zaskrbljeni zaradi groženj nove Šarčeve vlade z dvigi davkov in prispevkov

Foto: STA

Slovenski podjetniki si želijo nižje davke. Kot so ocenili na današnji okrogli mizi z naslovom Za večjo konkurenčnost gospodarstva, ki je potekala v okviru Mednarodnega obrtnega in podjetniškega sejma v Celju, je država s prispevki precej obremenila plače, motijo jih tudi administrativne ovire.

Predsednik Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije Branko Meh, ki je tudi sam obrtnik, je povedal, da se je slovensko gospodarstvo z osamosvojitvijo države okrepilo, vendar bi država lahko naredila precej več, da bi bili podjetniki še bolj konkurenčni na tujih trgih.

Skrbi ga, da se Levica, ki je sklenila sporazum o sodelovanju z manjšinsko vlado Marjana Šarca, zavzema za dvig prispevkov in davkov ter da si želi nacionalizirati slovenska podjetja. “Če se bo to zgodilo, potem se ne piše slabo samo slovenskemu gospodarstvu, temveč tudi državljanom,” je dejal in spomnil, da je Levica slovenske obrtnike označila za davčne utajevalce in kramarje. Nova vlada bi morala na obrtnike gledati z drugimi očmi, je menil in dodal, da bi si morala država vzeti manj zase.

Nizki davki potrebni za nova, inovativna podjetja
Direktor družbe KLS Ljubno Mirko Strašek pa je pojasnil, zakaj je v njegovem podjetju dodana vrednost na zaposlenega dvakrat višja kot na ravni države. Recept, kako priti do 120 tisoč evrov dodane vrednosti, ni enostaven. Država bi morala znižati davke in tako ustvariti pogoje za nastanek novih, inovativnih podjetij, je dejal. Postregel je tudi s podatkom, da je KLS Ljubno v zadnjih 10 letih plače povečal za 100 odstotkov, pet do šest odstotkov letnega prometa pa vlagajo v razvoj novih izdelkov in kadrov.

Od države pričakuje tudi ustreznejše pogoje, ki bi podpirali gospodarstvo. “Stvari je treba postaviti na pravo mesto in omogočiti ustvarjanje novih podjetij. Mi se moramo hitro prilagajati tržnim razmeram,” je še dejal Strašek in spomnil na zamudne postopke za pridobitev različnih dovoljenj.

Delavce je potrebno pošteno nagrajevati, a manevrskega prostora je vse manj
Direktorja družbe Roto Group Štefana Pavlinjeka skrbijo nameni nove vlade glede davkov in prispevkov. Ocenil je, da je Avstrija pri obremenitvi plač z različnimi prispevki manj požrešna država kot Slovenija. Njegovo podjetje je sicer letos plače dvignilo za 20 odstotkov. “Škarje se nam počasi zapirajo, dobička ni toliko, kolikor bi ga lahko bilo. Socialna politika bi morala biti pravičnejša, mladi generaciji pa je treba zagotoviti delovna mesta. V Sloveniji bi morala prevladati treznost,” je dejal Pavlinjek.

Po njegovih besedah je stopnja brezposelnosti na Češkem pri komaj enem odstotku, saj imajo vsi možnost zaposlitve. Ob tem je opozoril, da Slovenija uvaža nizko izobraženo delovno silo, v tujino pa odhajajo visoko izobraženi. Meni tudi, da je treba delavce pošteno nagrajevati.

C. Š., STA

 • Wqx Htr

  kmal pa bomo slovenijo prepustil muslimanom.

 • stajerc5

  Place se dvigujejo in to je tudi pravilno. Ampak, ko bo prisla kriza, in ta bo prisla bolj sigurno kot jutri novi dan, se bo zacelo slimpanje in strajki, ko bodo ljudje dobivali odpovedi. Sedaj pa povezite to bodoco situacijo z zvisanimi davki lunatikov, pa vam bo jasno, da podjetnik ne more narediti financne rezerve v obdobju debelih krav, za krizno obdobje, ko narocila padajo.
  A je nekdo, ki tega ne more razumeti?

  • FORT WORTH

   Boljseviki nimajo s tem nikakrksnih tezav.
   Vile so preprosto nacionalizirali, place so si dolocili, druzbene experimente sprejemajo za zaprtimi vrati, davke ljudem zvisujejo, clanom foruma 21 gledajo skozi prste medtem, ko si njihovi tajkuni prilascajo druzbeno premozenje, sodstvo ima tocne napotke, kdo je kdo, solstvo je v njihovi domeni in krog je sklenjen.
   Dokler ne bo kontra revolucije ne bo bo prislo do sprememb, ker do njih drugace ne moremo priti.

 • tarantela

  Mene zanima, zakaj ne grejo podjetniki s svojo v kakšno zahodno državo, ne da rinejo na vzhod!?
  A mogoče sam zato, ker imajo na zahodu tudi take davke, kot jih priporoča OECD, na vzhodu pa mizerne plače za delavce? Sam uprašam?

  • Ana Job

   Zakaj prasci kakršen so mesec, šarc & co ne gredo nekam v muslimanske države in tam mešajo drek? Samo vprašam.

   • samsara

    So še mladi in marsikaj je možno ;-)

  • stajerc5

   Samo eno privatno firmo mi povej, ki je sla na vzhod! Drzavnega sranja “ne priznajem” !

  • ZatonMesecnikov

   Iz iztega razloga, kot ti najameš moldavko, da ti goji solato in ne nemke, tarantela.

   • stajerc5

    Aaaaa, izgleda da poznas zadevo…?

    • ZatonMesecnikov

     Poznam ne, vendar jo čitam kot staro solato. Poznam tele samoupravne buče zmešane, penzionirane. Pa šiht so zadnjič videle že tako dolgo nazaj, da ne pomnijo več. Pametne pa najbolj na svetu…

     • stajerc5

      Mislim, da je hodila samo v “sluzbo” in ne na siht delat…

     • ZatonMesecnikov

      Pretegnila se ni nobena. V pisarne so se ponavadi spravile, po opravljenem administrativnem tečaju. Pa Bosance so potem vozili namesto njih za stroje. Vendar ona se še danes glupo sprašuje, kako da niso takrat za stroje vozili Zahodnjakov.

     • stajerc5

      Ze prvi servis monter je bil dober, da so madrace v hotelih preizkusale!

  • stajerc5

   Kaj je sedaj pajkica, se vedno goooooglas?

  • učko

   Rinejo v mafijske države. Na vzhodu jih je veliko. Prva in ta glavna je Republika Srbska, pa Črna Gora, pol se pa že neha.

 • Gavtroža

  Še premalo vas bodo ožemali , vse dodlej ko boste lepo tihi in z sklonjeno glavo
  ne veste , da brez korobača ne bo šlo

  • stajerc5

   Korobaca sploh ne cutijo, ker so srecni, ce jih nekdo ne mlati vec! Sicer pa sigurno ves, kako je pes najbolj srecen, ko ga ne tepes vec….

 • pajot

  Mislim,da je danes v parlamentu izjavil Anže Logar: Ta vlada bo delala za malega človeka. Iz Murgel.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!