fbpx

Poglejte, kako je tajkun Odlazek zlorabil svoje otroke za hobotnico, s pomočjo katere po svojem poslovnem propadu prek njih napada opozicijo!

Nejc Odlazek (Foto: Facebook)

Revija Reporter zadnje čase razburja s hvalisanjem premierja Šarca, ob tem pa neusmiljeno napada opozicijske politike, med katerimi je glavna tarča Janša s stranko SDS, a ne prizanesejo niti drugim desnim strankam. A Reporter, ki je formalno v lasti domnevne spremljevalke Odlazkovega sina, je le vrh ledene gore. V ozadju je cela množica podjetij, ki jih je obvladoval tajkun Odlazek, po svojem poslovnem propadu pa je vzpostavil pravo finančno hobotnico, v katero je vpletel kar svoje otroke. Čeprav je v rdečih številkah, ga to prav nič ne moti. Uživa namreč v graščini, ki se razprostira v vasi Selo pri Radohovi vasi v občini Ivančna Gorica.

Med njegovimi zaposlenimi so bile že pred leti, kakor smo že poročali na Nova24TV, pogoste govorice, sploh v poletnem času, kako “super je Martin Odlazek, ko na morje, na svojo jahto, povabi vse svoje otroke in njihove mame”. Prav tako niti ni skrivnost, da naj bi bili dve njegovi partnerici noseči kar istočasno, za piko na i pa naj bi se celo poznali in prijateljevali, je slišati od ljudi, ki so blizu Odlazku. Gotovo že komaj čaka poletje, med drugim ta letni čas rad preživlja tudi na kopnem, ne le na morju, v zbirko svojih nepremičnin je tako pred časom dodal tudi vilo na Čiovu pri Trogirju v Dalmaciji. Ta vila je bila pred tem v lasti nekdanjega vrhunskega nogometaša Ivice Šurjaka, Odlazku pa naj bi jo prodal za 2,5 milijona evrov. Lastnik podjetja naj bi bilo sicer Odlazkovo podjetje Lepin, lastnik tega pa je podjetje Algas. Na čelo Lepina pa je postavljen kar Odlazkov sin Gašper, ki bo naslednje leto star 30 let. Posebnost te vile je, da ima celo lasten privez za jahto, poleg tega pa je ravno dovolj skrita med drevesi, da lahko Odlazek in njegovo potomstvo mirno uživajo skriti pred pogledi radovednežev.

Prejel kmetijske subvencije
To pa ni edini primer, ko je Odlazek svojo vilo podaril kateremu od svojih otrok. Graščino v vasi Selo pri Radohovi vasi v občini Ivančna Gorica je napisal na svojega sina Nejca, ki sicer tudi dela kot menedžer pri Media24, graščino pa obdaja več hektarjev zemljišč. Nejc je tako lastnik vile postal že leta 2010, pred tem pa je bilo lastnik te graščine podjetje Algas, kot v primeru dalmatinske vile. Nejc je verjetno lastnik le na papirju, “oblast” nad nepremičnino pa ima v rokah kar njegov oče Martin, ki ima na tem naslovu prijavljeno svoje stalno prebivališče. Spletna stran FarmSubsidy pa razkriva, da je leta 2007 s strani Evropske unije prejel 9.988 evrov kmetijskih subvencij za zemljišče v Ivančni Gorici. Ironično, medtem ko slovenski kmetje životarijo, si eden najbogatejših Slovencev Odlazek pribori še kmetijske subvencije.

Pred graščino se pasejo konji. (Foto: Nova24TV)

Nepremičninski mogotec
Dnevnik je že v preteklosti poročal, da Odlazek poleg teh nepremičnin poseduje še vilo v Strunjanu in apartma v Luciji, posestvo v okolici Krškega, ima tudi hišo, le streljaj stran od samostana v Stični, pa tudi več hektarjev zemljišč, predvsem na Dolenjskem in v Beli krajini. Nekatere od teh naj bi sicer prepisal na svoje otroke, kar je ustaljena praksa do grla zadolženih tajkunov.

Odlazkova graščina v občini Ivančna Gorica je zagrajena z vseh strani. (Foto: Nova24TV)

V svojo hobotnico, s pomočjo katere napada opozicijo, vpletel kar svoje otroke
Spomnimo, da je Martin Odlazek nekoč obvladoval ogromno hobotnico podjetij (od predelave papirja do medijskih hiš). Prek podjetja EVROFIT, d.o.o., katerega lastniki so v večini Martin Odlazek in s po 8 odstotkov še Domen Odlazek, Nejc Odlazek, Liza Odlazek, Maja Odlazek, Meta Odlazek, Tina Odlazek in Gašper Odlazek, je ‘klan’ Odlazek neposredno lastniško obvladoval podjetja Dolenjski list, d.o.o., Salomon, d.o.o., RGL, d.o.o., Veseljak TV, d.o.o., Kočevski tisk, d.d., Media storitve, d.o.o., Studio D, d.o.o., Radio Kum, d.o.o., Lepenka, d.d., Agencija24, d.o.o., Svet24, d.o.o., Blue trade, d.o.o., in še bi lahko naštevali. Posredno prek družbe Salomon pa je obvladoval skupino Krater, pod katero so spadala podjetja Papir servis, d.o.o., SET, d.o.o., Delo-TČR, d.d., Algas, d.o.o., in druga. Kljub tej razvejani hobotnici radiev, rumenih časnikov in različnih agencij se imperij počasi sesuva sam vase. Pisali smo, da se je že maja začel počasen propad mnogih podjetij Odlazkove poslovne mreže. V popolnoma rdečih številkah so končala podjetja SET, Papir servis in Korotan.

Finančna hobotnica Odlazek (Vir: gvin)

Lastništvo Reporterja Odlazek skuša skriti kar prek sinove spremljevalke?!
Vemo pa tudi, da je Tara Milikić, ki naj bi prihajala iz Srbije, tesno povezana z eno od tajkunskih družin v državi, to je z družino Odlazek. Milikićeva je po poročanju spletnega portala Pozareport namreč spremljevalka Nejca, sina Martina Odlazka. Slednji je bil sicer zaradi špekulacij, povezanih s prodajo delnic Gorenjskega tiska, pravnomočno obsojen na zaporno kazen, ki pa jo je preživljal v hišnem zaporu in ob tem redno odplačeval bančna posojila svojega tiskarskega, papirnopredelovalnega in medijskega imperija, kakor so to lani poročali v drugem slovenskem dnevniku, hkrati pa se je uradno tudi umaknil iz lastništva, kar seveda ne pomeni, da z imperijem ne upravlja še naprej. Za to ima vendar verigo podjetij, brata Marka, sina Nejca in zdaj še njegovo spremljevalko Taro ter še koga, so že pred časom zapisali pri reviji Demokracija. Ob vsem tem sploh ni presenetljivo, da Reporter opravlja propagando za vlado Marjana Šarca.

Foto: Twitter/STA

Za zaposlene pa je dobra že pisarna v skladišču
Medtem ko se Martin Odlazek in njegovo potomstvo “kopa v denarju”, pa so na slabšem njegovi zaposleni. Še posebej novinarji iz rumenega levičarskega trobila Svet24, ki vztrajno napadajo prvaka SDS Janeza Janšo, saj so se preselili z enega konca Ljubljane na drugega. Medtem ko so imeli prvotno svoj sedež v Vevčah, tam, kjer so tudi radio Salomon, Veseljak in Aktual ter športni dnevnik Ekipa, so jih kasneje preselili na Bravničarjevo v Črnuče, kjer so imeli svoje prostore v predelanih skladiščih. Toda po dveh letih so se preselili nazaj v Vevče, vendar po naših informacijah na lokacijo, ki je le streljaj stran od prej omenjenih radiev. Za njegove zaposlene je torej primerno delo celo v nekakšnem skladišču, medtem ko sam uživa v razkošju.

Martin Odlazek z odvetnikom (Foto: STA)

Nekdanja zaposlena tožila Odlazkovo podjetje in zmagala, ker so jo neupravičeno odpustili
Po drugi strani pa naj bi bili zaposleni v omenjenih podjetjih obravnavani zgolj kot sredstvo, kako bi v podjetja priteklo čim več denarja. Pogosto spremljamo zgodbe, kako so njegovi zaposleni ostali brez dohodkov, saj so dobili odpoved, ker so postali presežek. Ena od teh, Barbara Barbič, se je celo javno izpostavila in razkrila zgodbo, kako je tožila podjetje v njegovi lasti, ki jo je odpustilo “zaradi racionalizacije”, in zmagala!

J. Ž.