fbpx

Poglejte, kako so si na ljubljanski univerzi elegantno dvignili plače

Foto: iStock

V obdobju varčevanja v javnem sektorju v letih od 2012 do 2014 so si vodilni in nekateri zaposleni na enajstih fakultetah Univerze v Ljubljani večinoma nezakonito izplačevali dodatek za stalno pripravljenost. Na ekonomski fakulteti so si na tak način izplačali več kot 240.000 evrov.

Na medicinski in veterinarski fakulteti so bili dodatki sicer upravičeni, na ostalih devetih fakultetah pa so bili ti nezakoniti, je odločilo ministrstvo za javno upravo. Nepravilnosti je v začetku leta ugotovilo ministrstvo za izobraževanje, takrat še pod vodstvom Stanke Setnikar Cankar, ki je hotelo razjasniti podlage za izplačevanje dodatka. Inšpektorat za javni sektor je zahteval, da ga fakultete vrnejo, poroča Radio Slovenija.

Ekonomska fakulteta je v ta namen porabila 244.000 evrov, filozofska dobrih 33.500, za gradbeništvo in geodezijo slabih 42.000, ostale fakultete pa po manj kot 10.000 evrov.

So dekani mislili, da so gasilci?
Fakultete so nato podale ugovore, ministrstvo za javno upravo pa jim je sedaj poslalo odgovor, da za odrejanje stalne pripravljenosti ne obstajajo niti formalni niti vsebinski razlogi. Formalni ne zato, ker dodatki niso v skladu z zakoni in predpisi, vsebinski pa zato, ker zaposleni na fakultetah ne opravljajo del, ki bi bila neodložljiva v smislu varovanja občih človeških vrednot, kot recimo v primeru požara oziroma hudih kaznivih dejanj.

Pripravljenost na delo izven delovnega časa ali specifična strokovna znanja niso razlog za posebna izplačila. Teh je bilo na ekonomski fakulteti deležnih kar 81 zaposlenih. Najbolj pogosto so izplačila prejemali tajnik, dekani in prodekani, ki za to niso dobili soglasje rektorja.

Za asistente je denarja za dvig plač zmanjkalo
Vodilni na ljubljanskih fakultetah so torej v letih zategovanja pasu v javnem sektorju obšli zakone in predpise ter si na ta način dvignili plače, za seboj pa so pustili asistente in druge sodelavce.

N. K.