fbpx

Pomgradu v solasti Marijane Hakl v letih 2017/18 iz proračuna kar 34 milijonov evrov!

Kristjan Magdič in Marijana Hakl (Foto: Mediaspeed)

Razkrivamo povezave od proračunske Direkcije RS za infrastrukturo do največjega prekmurskega gradbenega podjetja Pomgrad, razvpite družine Hakl in vse do prevzema mariborskega časopisa Večer.

O povezavah razvpite prekmurske družine, ki preko donosnih poslov s Pomurskimi lekarnami polni žepe svojih podjetij Hakl & Hakl in Hakl IT d.o.o, smo že pisali. Danes pa ekskluzivno razkrivamo tudi povezavo med Marijano Hakl, mamo Uroša Hakla, in družbo Pomgrad, ki jo večinsko obvladuje družina Polanič, saj je podroben pregled delniške knjige družbe Pomgrad d.d. pokazal, da je delničarka Pomgada tudi Marijana Hakl. Podroben pregled evidence javnih naročil je pokazal, da je Pomgrad v solasti Marijane Hakl v letih 2017 in 2018 iz proračuna prejel za več kot 34.068.008 evrov poslov.

Največji poslovni partner Pomgrada je nedvomno Direkcija RS za infrastrukturo, ki deluje pod vodstvom razvpitega direktorja Damirja Topolka. Kot izhaja iz evidence javnih naročil, je direkcija gradbenemu podjetju v solasti vplivnih prekmurskih družin Hakl in Polanič v letu 2017 oddala za 30.366.184 evrov poslov.

Tako poslujejo
Ista agencija je z oddajanjem poslov Pomgradu nadaljevala tudi pred dnevi, natančno 15. maja 2018, ko so Pomgradu oddali posel v višini 2.981.367 evrov. Hkrati smo v sodnem registru ugotovili, da je ista Marijana Hakl zakonita zastopnica v podjetju svojega sina Uroša Hakla, ki deluje na naslovu Ivanocijevo naselje 14 v Murski Soboti, registirano pa je kot podjetje URH, svetovanje in upravljanje, Uroš Hakl, s.p. Za zakonito zastopnico je bila v sodnem registru dne 23. 5. 2015 imenovana njegova mati Marijana Hakl. Ta je do vstopa v Haklovo podjetje v Murski Soboti imela svoje podjetje H2NET, poslovne storitve, ki naj bi se ukvarjalo z računovodskimi storitvami.

 

Spomnimo, razvpiti Uroš Hakl je skupaj s Sašem Todorovićem, nekdanjim kandidatom Državljanske liste, preko družbe Dober Večer d.o.o. poleti leta 2014 kupil mariborski Večer. Finančna konstrukcija prevzema je bila izrazito netransparentna, na začetku si je Uroš Hakl izposodil sredstva pri mariborskem poslovnežu Mihi Mahoriču, lastniku družbe Pronet, kasneje pa zaradi spora med njimi še od družb v lasti svojega očeta Borisa Hakla. Po neuradnih informacijah naj bi v zvezi z omenjeno transakcijo že tekel kazenski postopek.

Uroš Hakl, Sašo Todorović, Bojana Pretnar (Foto: Mediaspeed)

Andrej Žitnik